ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ananaspaj

/

Photographer: Sebastian Niemi CaIdag tänkte jag bjuda er på en riktig klassiker, nämligen ananaspaj. Ett recept jag bakat efter hur länge som helst nu känns det som. Tyvärr kan jag inte alls ta åt mig äran för själva receptskapandet, men visst är det lite kul när man smakar något gott hos någon. Som man sedan får receptet på. För varje gång man lagar eller bakar det sen så tänker man ju lite på den personen.
Min mamma har en sådan där klassisk receptbok, svart med röd rygg som hon fyllt med massor av recept genom åren. Och också använt som en liten dagbok. Så vid många recept finns det någon liten anteckning om hur livet var just när det receptet nedtecknades. De första anteckningarna är nog från mitten på 80-talet, innan jag är född någon gång. Sen finns det små noteringar genom hela vår uppväxt om hur vi barn mår, hur dom har det på jobbet, vilka djur som finns i familjen, vänner och familj. Mamma kan tillexempel leta fram Lenas godaste matbröd och säga saker som:
Ja just ja, det var när vi var hos henne och fikade det här brödet det började snöa så förskräckligt att vi inte knappt tog oss hem!


De flesta recept får liksom en liten större innebörd än bara deciliter mjöl hit och matskedar socker dit. Jag tycker det är en himla fin grej.
Ungefär lite som den här bloggen också blir.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det är så kul att gå tillbaka i bloggen och läsa små anteckningar om hur livet var. Innan hus, barn, hund och företag. Hur livet förändras i takt med allt detta kom in i våra liv.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men nu tillbaka till pajen! Det här receptet hittar man på lite varstans i lite olika tappningar. Och det är ofta ett recept jag får höra att folk bakat från bloggen och tycker mycket om. Så det är ett välbeprövat recept som bakats många gånger.
Jag har själv provat att göra om det lite, som i den här pajen, med blåbär och vit choklad. Jag har även bytt ut ananasen mot hallon någon gång. Och det gick superbra det med.
Själva pajskalet är en sådan där enkel variant där man smälter smör i en kastrull och sedan rör i socker, mjöl och bakpulver. Jag älskar sådana enkla grejer!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!
Har du något kärt recept som du fått av någon?
bild:Linnéa Seidel

15

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00