Mini-pizza

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej i värmen!
Jag kommer precis in från en härlig långpromenad med hunden i den strålande solen. Det är så himla skönt att gå så här på morgonen, lyssna på en bra podd och bara njuta. Jag som bor på landet har ju skogen runt hörnet och det är så väldigt fint att få starta dagen med en halvmil i raskt tempo i skogen och över gärden. Träffade även på morfar en sväng och han prata lite med honom.
Men nu har jag fått lite frukost i magen och det är dags att kicka igång den här arbetsdagen!
Och först ut på to-do-listan är att dela med mig av detta härliga recept på mini-pizzor. Perfekt att göra nu och lägga i frysen. Då kan man snabbt ta fram en enkel lunch i sommar när barn och familj är hemma på sommarlov och semester. Det är bara att värma dom i ugnen och på ett litet kick har man nygräddade, hemgjorda mini-pizzor att servera! Nu blev dom ju inte så super-mini. Kanske hälften så stora som en vanlig calzone. För mig blev det alldeles lagom att äta en mini-pizza tillsammans med en god sallad.


Jag gillar att göra kalljästa degar, då kan man sätta degen på kvällen och låta den jäsa över natten på ett svalt ställe. Eller på dagen i rumstemperatur. Men räkna då med att det tar ett par timmar för degen att jäsa.
Jag fick ut cirka 10 mini-pizzor av detta recept. Självklart är det bara att dubbla om du verkligen vill fylla frysen. Orkar man inte stå och göra små calzone av degen kan du ju göra ett par större, eller varför inte saftiga pizzabullar? Då kavlar du bara ut degen, har på tomatsås och fyllning, rullar ihop och skär i cirka en och en halv centimeter breda bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa en stund till. Grädda sedan pizzabullarna tills de fått fin färg. Även dessa är perfekt att stoppa i frysen och ta fram i sommar när man snabbt behöver ett enkelt mellis eller en lättare lunch!

Mini-pizzor:
3 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
tomatsås (egengjord eller färdigköpt)
skinka
skivade, färska champinjoner
riven ost
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut dom till rundlar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut cirka en matsked tomatsås på halva rundeln, spar en kant längst ut så du enkelt kan nypa ihop pizzan. Lägg på skinka, champinjoner och ost.

Vik över den del som inte har tomatsås och fyllning på sig. Nyp ihop kanterna så ingen fyllning kan pysa ut. Låt jäsa ytterligare 25 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250°C. Grädda pizzorna i cirka 7-10 minuter eller tills de börjar få fin färg både under och över.
Ät direkt eller låt svalna och lägg i frysen. Perfekta lunchen nu i sommar att bara ta fram ur frysen!

0
4

Hemgjord isglass av lemonad



Efter en vecka med lite sämre väder verkar det som om solen åter är tillbaka här i min lilla del av Sverige. Och vad passar bättre att fira solens återkomst med än en härlig, hemgjord isglass!? Jag fyndade fina glassformar på Panduro tidigare i år och har bara väntat på ett passande tillfälle att få använda dom!
Jag kan tycka att just isglass kan vara lite svårt att få till någon god smak på. Förr provade jag att använda saft, men man var ju tvungen att blanda så stark saft för att få någon god smak. Jag vet att vissa använder kokosvatten och frukt, det har jag inte testat än. Men brukar inte ha just kokosvatten hemma så ofta, så är kanske därför. Men här om veckan när jag var på mataffären gick jag förbi alla juicer som stod där i kylen och tänkte att något sådant måste ju vara perfekt att använda sig av när man gör isglass.
Jag är inte så superförtjust i sådär supersliskig isglass, så därför föll mina ögon på en flaska med Brämhults lemonad.

Det måste ju bli perfekt tänkte jag. Syrlig lemonad och i det söta jordgubbar. Kan man tänka sig en bättre, svalkande kombination en varm sommardag? Tror inte det va?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu kan man ju använda sig av precis vilken dryck och frukt man vill, men jag kände att kombinationen lemonad och jordgubbar kändes väldigt fin. Jag har tidigare år gjort en enkel fläderdricka bara genom att låta fläder, citron, hett vatten och lite honung ligga och dra ett dygn eller så. Det borde också bli supergott att använda som bas i isglass. Jag bara känner på mig att det här kan bli en sommar fylld av härlig hemgjord isglass! Eller vad tror ni?
Receptet till dessa är inte alls krångligt, Allt ni behöver är:
Isglass:
Färdig lemonad (jag använde Brämhults, väldigt god!)
färska bär, jordgubbar till exempel
glassformar
glasspinnar
Skiva jordgubbarna tunt. Häll upp lemonad i formarna, Lägg i jordgubbarna och sätt i en glasspinne. Ställ in i frysen, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta av din svalkande och goda isglass!

Har du något superbra recept på hemgjord glass? Dela gärna med dig!


bild:Linnéa Seidel

3
3

Bearnaisesås

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alltså det här med att göra egen bearnaisesås, det är faktiskt inte alls svårt. Eller ja, det är klart man kan krångla till det, men man kan också ta små genvägar och då har du egen bearnaisesås på ett litet kick. Jag tycker bearnaisesås är godast när den är kall och tjocknat sådär ni vet.
I många klassiska recept skall du finhacka schalottenlök, fräsa hit, massa kastruller dit. Nä, det är inget för mig. Om jag ska ta mig för att göra egen bearnaisesås ska det gå fort och vara enkelt. Och enklare än så här blir det nästan inte. De redskap du behöver är en kastrull, en stavmixer och en bunke (eller ett litermått, det kör alltid jag med när jag gör bearnaisesås eller majonnäs).
Har man tid blir det extra gott att låta den torkade dragonen ligga och dra i rödvinsvinägern en stund innan. Men hinner man inte det är det inte hela världen. Receptet är uträknat till cirka två portioner, men det är bara att dubbla om du vill göra till fler!
Superenkel kall bearnaisesås, 2 port:
75 g smör
2 äggulor
torkad dragon
lökpulver
1/2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
ev lite citron
Skira smöret, alltså smält smöret sakta och låt det svalna lite.

Smöret kommer att dela sig i en fett och en vattendel. Den klara, gula delen är det du skall använda. Den grumliga vita delen som lägger sig i botten kan du hälla bort sen.
Ha upp äggulor, dragon, lökpulver och vinäger i en hög bunke eller ett litermått. Sätt i mixerstaven i botten och börja mixa. Tillsätt det skirade smöret i en tunn, fin stråle.medan du mixar. Fortsätt mixa tills allt har blandats och såsen tjocknat. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.
Om inte bearnaisesåsen tjocknar helt på en gång kan den behöva stå i kylen en stund för att tjockna till.

Är du sugen på att testa andra såser? Då tycker jag ni ska kolla in de här:
Hemgjord aioli
Örtsalsa
Romsås & hjortronsås, supergott till lax!
Kryddsmör
bild:Linnéa Seidel

3
0