Frukost

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hur har ni det i sommar-Sverige? Här startar veckan med varmt väder, regn och sol. Samtidigt. Så typiskt Sverige va? Dessutom åskande det och blixtrade det så rejält i helgen att internet knappt fungerar här hemma. Så nu sitter jag i världens felanmälningskö till Tele2 för att se vad dom kan göra åt saken. Hjälpligt kan man komma ut på bloggen, men kan inte ladda upp några nya bilder. Så de sprojlans nya recepten jag tänkt dela med mig av idag får snällt vänta. Och till barnens stora förtret kan man inte kolla på tv. Vi har inga vanliga kanaler utan kör allt genom Apple-tv. Jag som lovat att blir det en dag med dåligt väder, ja då är det ok att sitta inne en stund och kolla på film…
Men idag får jag bjuda er på en riktigt härlig frukostspecial istället. Ni som följt mig ett tag vet ju vid det här laget att jag är en riktig frukostmänniska och det finns massor av smarriga recept i arkiven!  Och nu när många är hemma och semesterlediga tänkte jag att det kunde passa bra att bjuda på lite goda frukost-tips som passar stora som små magar!Först ut är denna smoothie bowl. Som en smaskig smoothie, fast krämigare konsistens. Ett gott alternativ till yoghurt!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


På tall om smoothie, vad passar bättre en härlig sommarmorgon än en smoothie gjord på solmogna, svenska jordgubbar?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Långfrukost och äggmackor är en perfekt kombination. Gör det hela lite roligare genom att steka ägget i smörgåsen 🙂


När har man tid att baka sitt bröd om inte på semestern? Gör härliga filmjölkslimpor och fyll frysen med!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Bananpannkakor, passar lika bra som en lyxigare frukost som ett gott mellis att ta med till stranden!
Vad äter ni helst till frukost såhär på sommaren? Och vad går bäst hem hos sommarlediga barn?
bilder: Linnéa Seidel

0
0

Gudruntårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta


Igår var ingen vanlig dag, för det var min födelsedag! Himla fint att fylla mitt i sommaren när solen skiner och jordgubbarna är som godast!
Fyller man så här i början på juli, ja då är nästan en jordgubbstårta obligatorisk att bjuda på, eller hur!?
Hela dagen spenderades på altanen i skuggan med kaffe i muggen och tårta på faten, helt perfekt. Dagen avslutades med middag hos mammas kusin Björn. Då bjöd jag på en annan slags jordgubbstårta. Receptet på den hittar ni på Instagram.


Jag är egentligen ingen tårtmänniska. Det blir oftast för sött och för mycket. Men den här tårtan tycker jag om 🙂 Hos oss heter den Gudruntårta. men den går ju också under namnen Herrgårdstårta, pinocchiotårta mf. Vad man nu än kallar tårtan är den så är det en rysligt god tårta som är superenkel att göra. Sen är den väldigt enkel att göra till många då den med fördel går att göra i långpanna. Dubblar man receptet och gräddar två långpannor får man ruskigt mycket tårta!
Ska man inte göra till så många, utan säg cirka 10 personer eller så, då tycker jag det är så fint att skippa långpannan och göra en rund tårta istället. Det är lite meckigt att skära tårtan, men det får det vara värt. För den blir så fin tycker jag!

Herrgårdstårta:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
färska jordgubbar
Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.


Klä två formar med löstagbar kant med bakplåtspapper Fördela smeten jämnt i de två formarna. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten på.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt bottnarna svalna. (gör du en stor botten i långpanna delar du den på mitten när den svalnat, så du har två lika stora bottnar.) Vispa grädden. Lägg ett lager mosade, färska jordgubbar på ena botten. Bred ett lager grädde över och lägg på den sista botten och dekorera med massor av färska jordgubbar.
Det här är en tårta som med fördel kan ätas direkt eller en stund efter man lagt ihop den. Man behöver alltså inte göra den dagen i förväg dör att den skall bli saftig och god.
bild:Linnéa Seidel

8
3

En lista om mig

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gjorde ett litet frågeformulär som jag la ut på Facebook här om veckan. Ni var då fler som svarade att ni vill veta mer om mig bakom bloggen. Därför tyckte jag det kunde passa bra med en liten lista på saker om mig 🙂

Hur gammal är du?
28, eller jag fyller faktiskt 29 i morgon!
Hur gammal känner du dig?
Jag känner mig nog runt 30.
Vart bor du?
I ett stort rött hus på landet i en liten by utanför en stad som heter Sala. Många har säkert åkt igenom Sala förut när man åkte upp till Dalarna och Sälen.
Vad har du gjort idag?
Idag är första dagen på semestern! Så idag tänkte jag ta sovmorgon, men såklart vaknade pojkarna före kl 6. Men då kunde vi ligga kvar i sängen och kolla på film och bara mysa. Efter det har vi hunnit få i oss frukost och planerat de här första dagarna på lovet. Sen har jag hunnit prata i telefon med mamma en sväng :).
Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?


Jag älskar alla årstider! Att se våren sakta komma med ljusare dagar och kvällar. Underbara sommardagar med sol och bad, hösten som kommer då man äntligen får ta på sig tjocktröja, tända ljus och dricka te. Sen kommer den älskade julen, förhoppningsvis med massor av snö, pulkaåkning och snölyktor.
Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Just nu är det väldigt fint att vara just där jag är. Men skulle jag önska mig härifrån skå vore det fint att åka och hälsa på min syster i Berlin. Det är en helt fantastisk sommarstad!
Vilket är ditt favoritgodis?
Äter jag godis blir det oftast choklad i någon form.
Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Jag älskar att gå upp tidigt och få massor gjort, men tycker även om att sitta uppe på kvällarna och prata eller kolla på någon bra serie. Detta gör att jag nog sover på tok för lite just nu. Hoppas semestern kan ge lite mera tid att sova!
Har du blivit sydd någon gång?
Ja, skar mig en gång på en konservburk med ananas. Två stygn, mitt i vänster handflata. Gjorde ont som satan!
Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Igår firade Sebastian mig lite i förväg då han är bortrest i helgen när jag fyller. Picnic uppe vid sjön med fina presenter!
Är du blyg?
Nej, det skulle jag inte precis påstå 🙂
Vad heter du i andranamn?
Ylva, Linnéa, Elisabeth blev mina namn. Ylva efter mamma och Elisabeth efter mammas moster, ett namn både jag, min mamma och min syster har.
Vill du gifta dig?
Ja!
Har du något smeknamn?
När jag var liten kallades jag för Lutten, eller Nea. Nea kan morfar eller min syster fortfarande säga ibland. Under mellanstadiet var det Lillis, för jag alltid var kortast men nu i vuxen ålder är det dåligt med smeknamn.


Det var en liten snabb lista om mig så här första dagen på semestern! Nu ska vi fixa oss i ordning och åka och plocka jordgubbar 🙂

0
0