Budapestrulle


budapestrulle
 
Hej, hej,
Nu har jag fyllt bloggen med så mycket nyttigheter hela veckan, massor av recept på fisk, gröna smoothies och en pastasås med linser. Så idag känns det helt rätt med ett recept på budapestrulle! Eller vad säger ni!?
Budapestrulle, eller budapeststubbe, eller budapestbakelse, eller.. Ja kärt barn har många namn som man brukar säga. Vad kallar ni den?
Själv säger jag nog budapestrulle och det är nog en av mina favoriter när det kommer till bakelser och tårtor. Om det inte vore för dessa hiskeliga inlagda mandariner!
Jag äter det mesta, men varm kål och inlagd, konserverad frukt hör till de där saker jag har otroligt svårt för. Men det bästa när man bakar själv, ja det är ju att man får välja helt själv vad man har i! Jag tycker färsk frukt eller bär är gott att ha i en budapestrulle. Som jordgubbar, hallon eller blåbär.
 
budapestrulleAtt baka en budapestrulle är absolut inte svårt och tar verkligen inte lång tid! Så det är ett perfekt alternativ till tårta eller om man bara vill bjuda sina nära och kära på något lite lyxigt och gott!
Jag använda färdigt hasselnötsmjöl. Jag kan känna att det var aningens för finmalet, det hade gärna fått vara lite mer bitar i. Men jag var helt enkelt för slö för att orka göra eget.
Man får ju väldigt många äggulor över och ni var väldigt kreativa på Instagram med förslag på vad jag kan göra av dom. Men som sagt, det är en väldigt lättbakad bakelse som jag absolut tycker ni ska testa om ni inte redan gjort det!
Budapestrulle, ca 8 bitar:
4 äggvitor
1 + 1 dl strösocker
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1/2 dl maizena
ca 3 dl grädde
färska bär eller frukt
ca 50 g mörk choklad
florsocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt undertiden 1 dl socker, lite i taget tills du får en glansig och fin maräng.
Blanda samman 1 dl socker, hasselnötsmjöl och maizena. Rör om så allt blandas väl. Vänd ned mjölblandningen i marängen försiktigt med hjälp av en slickepott.
Fyll en spritspåse med marängsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa sedan ut smeten i långa, täta, jämna rader. Grädda i 175 °C i cirka 20 minuter. Glänta lite på ugnsluckan och släpp ut lite fukt efter cirka halva tiden. Låt svalna något. Vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drag försiktigt av det gamla bakplåtspappret. Sitter det väldigt mycket fast kan du prova att fukta det lite innan du lossar.
Vispa grädden och bred ut ett tunt lager över hela bottnen (ta inte förryckte grädde, då blir det svårt att rulla ihop den sen). Fördela färsk frukt eller bär över grädden. Börja rulla från ena långsidan, försök att få en så tight rulle du kan utan att platta till den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
Pudra över lite florsocker. Smält chokladen försiktigt i micron och ”ringla” den över budapestrullen.
Det fina med budapestrullen är att den naturligt är glutenfri, har man nötallergiker bland gästerna kan man byta ut hasselnötsmjölet mot mandelmjöl. Många nötallerigiker kan nämligen äta just mandel. Men kolla med gästerna för säkerhets skull först!
 
Nu önskar jag er alla en riktigt härlig torsdag!
Sen kommer ni väl för guds skull inte bort att rösta på mig? Allt ni behöver göra är att gilla bilden 🙂

24
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
How to save in happy ways
7 år sedan

Hej, schysst blogg med bra veganska recept! Jag har själv flera i min blogg, vill du kolla in dom? Bönchili, kålpudding, färssås. Jättebilliga och supergoda 😀

trackback
6 år sedan

[…] Jag hittade ett bra recept här.  […]

Rebekka
Rebekka
6 år sedan

Hej hej!
Låter hur gott som helst 🙂
Ungefär hur stor plåt ska användas till detta recept?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Rebekka
6 år sedan

En vanlig långpanna funkar bra 🙂

trackback
3 år sedan

[…] very complicated, but is really easy to make, I promise! The recipe is inspired from this great blog, but I have increased the amout of merengue, because I want to cover a whole baking pan with it. I […]

Linssås

Nästa inlägg

Vegetarisk pastasås med linser och morötter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x