Gräddkola

 
gräddkola
God morgon,
Någon mer än jag som skulle kunna tänka sig lite gräddkola till fredagsmyset idag?!
Jag hoppas alla har en strålande fin fredag! Idag tänkte jag egentligen köra ett fredagssvep med massa härliga tips på julklappar. Men eftersom hela veckan fram till nu har bestått av vab (den sortens där det ena barnet vill att man ska sitta med honom i knät hela tiden..) så blev inte arbetsveckan som jag tänkt mig helt enkelt.
Och idag vaknade jag upp hos min syster i Berlin. Så det blir lite jobb under helgen, men tänkte faktiskt mest försöka vara ledig. Jag och min bästa vän tog flyget ner igår kväll och nu väntar en lugn helg med långa frukostar, en del shopping och bara massa mys!
gräddkola
Men nog om det och mer om godis. För nu tycker jag det är helt ok att börja tänka på vilket julgodis man ska satsa på i år! Kanske kan man behöva provlaga något innan, för att vara säker på hur man gör eller bara kolla om det verkligen är sådär gott som det låter! Under december kommer såklart massor av goda recept på julgodis upp. Men allra först ut är en klassisk gräddkola. Superduperenkel att göra och försvinnande god! Kanske den godaste gräddkolan jag ätit!
Och det beror nog på ett par saker.
Nr 1, det var sjukt länge sen jag åt gräddkola. Allt man inte ätit på länge men man tycker om brukar vara supergott.
Nr2. och kanske den riktiga anledningen. Brynt smör och havssalt. Vilken totalt oslagbar kombo! Nötiga toner från smöret, sötma och lenhet i gräddkolan och så lite salt på det. Herregud så gott! Ni MÅSTE bara testa!
gräddkola
Det bästa med julgodis som just gräddkola är att man så enkelt bara kan piffa till det. Vill man inte ha vanlig kola, ha på lite havssalt. Eller hackade pistagenötter, eller krossad polkagris, eller… Ja ni fattar grejen. Prova er gärna fram och tipsa mig gärna om vad ni brukar ha i.
Nu kanske några av er blev lite rädda när jag skrev brynt smör. Vad är det? Är det inte svårt? Bränner man inte smöret!?
Ni kan ta det lugnt. Känns det superläskigt, smält bara smöret som vanligt. Det blir supergott då med! Men för er som vågar, så här gör man när man bryner smör:
Smält smöret på medelvärde, när smöret smält helt, rör om lite med en visp. Fortsätt koka smöret under omrörning tills smöret mörknar och får en lite kolaaktig doft. Se till att röra hela tiden så smöret bryns jämnt i kastrullen. Klart! Svårare än så är det inte!
Nu till resten av receptet. Det underlättar helt klart att ha en kökstermometer när man kokar kola och knäck. Men har man ingen går det bra att göra kulprovet för att se om kolan är klar. Jag kokade min kola till 123 °C och i mitt tycke blev den perfekt. Den höll ihop och blev lagom hård, men du bet inte sönder tänderna på den. Utan de liksom blev seg och smälte i munnen! Precis som jag vill ha den!
 
Gräddkola:
100 g smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
Valfri smaksättning.
Bryn smöret (eller bara smält det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en träsked. Sätt i en kökstermometer och låt kolan få koka på medelvärme tills du kommer upp i 123 °C (eller tills den klarar kulprovet).
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i den varma smeten. Strö över valfri smaksättning. Låt stelna helt innan du skär i bitar.
Receptet går såklart bra att dubbla för en större mängd gräddkola, det kanske går åt till jul 😉
 
Helt klart en av mina storfavoriter när det kommer till julgodis!
 

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
7 år sedan

Vi provade kolan i går. SUPER!!! -”Va?! Ska du ha på salt på kolan?? Det kan man ju inte!!” Min dotters kommentar när hon var med och gjorde i ordning. Men när hon fick smaka blev det andra tongångar… 😁 Tio poäng från alla i familjen!

Smartphoto

Nästa inlägg

Godispåsar med personligt kort- perfekta presenten i jul!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x