Pavlova


Alltså jag bara måste visa er vad vi åt till nyårsdessert 2016! Så himla gott!
Nämligen små (små och små) portions-pavlova. Det här är ju en av de bästa, enklaste och godaste desserterna man kan göra. SOmd dessutom känns himla lyxig!
Jag gillar desserter som går att förbereda i god tid och pavlova, som är en slags marängtårta kan du utan problem göra ett par dagar i förväg. Jag hade mest problem med vart jag skulle förvara dom fram till nyårsafton då man absolut inte vill krascha eller förstöra dom. Det slutade med att dom fick bo på en plåt som jag förvarade i ugnen. Med hade konstant panik över att någon skulle råka sätta på ugnen och förstöra dom! Så tills nästa gång lär jag hitta ett bättre ställe..


Tidigare har jag bara gjort pavlova i stort format. Då blir det som en jättelik marängtårta. Vilket också är både gott och otroligt fint.
Innan jag skulle baka dom gick jag och var lite orolig för hur jag skulle få till dom. Så dom inte blev brända, torra eller helt ogräddade.
Jag till och med drömde mardrömmar om dom där jäkla marängerna natten innan jag skulle baka. Men det gick hur bra som helt och dom blev helt perfekta!


Pavlova är en tårta som är framtagen till den ryska balettdansören Anna Pavlovas ära. Vilken grej att få en tårta uppkallad efter sig. Undrar vad man behöver göra för att uppnå det? Antagligen vara kunglig eller otroligt känd. Vad tror ni?


Jag valde att ha lite choklad i mina maränger, det blir ju liksom lite roligare så. För allt blir lite, lite bättre med choklad. Eller hur?


Jag älskar recept där man får fria händer att skapa något eget. Där det inte riktigt finns någon mall för hur det ska se ut eller smaka. Bara det blir fint och är gott är man ju liksom i hamn.
Och om man känner lite prestationsångest över att få till sådär tjusiga maränger, ja då kan ni släppa den! Du kommer i alla fall ösa på med grädde, frukt, bär och annat fint som tar blicken ifrån den där marängen du inte blev 100 % nöjd med.
Jag gjorde som en fördjupning i varje maräng, på det viset ligger fyllningen liksom kvar bättre. Marängen blir lite som en skål. Men var inte oroliga om dom svämmar över lite, det blir bara fint.


Det enda lite trixiga är att få chokladen lagom blandad i marängen. Jag vispade marängen och sen hade jag i chokladen, men rörde inte om. Utan för varje maräng jag skopade upp och spred ut så blandades chokladen automatiskt in i marängsmeten. De första marängerna kan man få snurra runt lite extra för att chokladen ska sprida sig jämnt.
Vad fyllde jag då min pavlova med? Jo en härlig grädde smaksatt med lemon curd, bär, hackade pistagenötter och hyvlad choklad. På nyårsafton strödde jag även lite torkade rosenblad runt på varje tallrik. Så himla fint.
På bilden har jag jordgubbar, men när vi åt dom här hade jag tagit frysta hallon som jag låtit tina så de var lite såsiga sådär ni vet. Det blandade sig perfekt med den lite syrliga grädden och blev bara såå gott! Det blev himla fint med färska jordgubbar, men jag tror det är godare med lite mosiga bär som kan blanda sig med grädden.
Receptet räcker till cirka 6 st mindre portions-pavlovor. Jag tyckte dom blev precis lagom i storleken, men det är ju helt en smaksak! Man kan både göra som större och mindre.
Portions-Pavlova, ca 6 st:

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk balsamvinäger
50 gram mörk choklad 70%
Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Helst i rostfritt stål eller glas. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt glansig. Tillsätt balsamvinägern.
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något.
Värm ugnen till 180 °C. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Ha försiktigt i chokladen i marängen. Klicka ut marängerna, en åt gången. Bred försiktigt ut marängen till en ca 12 cm stor rundel. Gör en liten fördjupning i mitten på varje. Upprepa med resterande smet.


Sänk värmen till 150 °C och grädda marängerna i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.
Låt marängerna svalna helt.
Så här långt kan du förbereda i flera dagar i förväg.
Fyllning:
ca 4 dl grädde
2 dl lemon curd
frysta, tinade bär
hackade pistagenötter
mörk choklad
torkade rosenblad
Blanda grädde med lemon curd. Lägg varje pavlova på ett fat. Ha på gräddblandningen, det får gärna rinna över lite. Det är bara fint. Ha på valfria bar, hackade nötter och hyvlad, mörk choklad. Strö gärna lite torkade rosenblad runt varje tallrik.
Servera direkt!

Det var våran nyårsdessert det, vad åt ni?
bild:Linnéa Seidel

4
71

Frukost


Då var första dagen för 2017 här då jag får stöka runt i köket med kameran i högsta hugg. Det är fina dagar när man får arbeta i helt lugn och ro, ibland kommer jag på att jag inte pratat med någon på kanske 5 timmar. Inte ens hunden. Det är liksom nästan lite meditativt att arbeta av uppdrag efter uppdrag. Och när arbetsdagen är slut känner man sig så nöjd. Att man verkligen fått något gjort!
En annan fin sak med dagar som dessa är att jag kan fotografera min frukost 🙂 Jag äter oftast frukost på stående fot i köket, i bilen eller på jobbet. Och det brukar inte vara någon inspirerande historia för ögat. Men de dagar jag arbetar hemifrån med att fotografera, ja då är det så kul att få göra sig en fin frukost!

Photographer: Sebastian Niemi CaJag älskar verkligen frukost och tycker det är en riktig lyx jag gärna unnar mig att göra en god frukost. Jag tänder gärna ljus och dukar fint när vi har tid. Jag hoppas det kan ge barnen en fin inställning till att äta just frukost. Att den kan vara mysigt och får ta tid.
Vi har medvetet låtit barnen börja så pass tidigt på morgonen att de kan äta frukost där. Då slipper vi stressa här hemma med det. Istället får de i lugn och ro börja dagen på förskolan med att sitta ner med sina kompisar och fröknar och äta utan stress.
På helgen sitter vi gärna länge och äter frukost, det får liksom ta sin tid. Jag hatar att skynda på barnen när dom äter. Det känns som en typisk grej som gör att man får en dålig relation till mat över lag. Att äta frukost, lunch och middag ska vara mysigt, för alla!
Har ni några fina rutiner kring maten?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här är en av mina absoluta favoritfrukostar just nu. Keso blandat med naturell yoghurt och så varma bär på det. Allt toppas med pumpakärnor eller hackade nötter. Så gott och en riktigt bra start på dagen!


En grov, osötad smörgås till det och man har fått i sig en fin balans av kolhydrater, protein och fett. Är man riktigt hungrig så kan man lägga till ett kokt ägg också. Då åker proteinintaget upp lite också, vilket inte är någon nackdel alls.
Jag kan tycka att det är svårt att få i sig en proteinrik frukost om man inte tillsätter ägg. Har du något bra tips?

Keso och yoghurt med varma bär, 1 port:
1 dl naturell yoghurt (valfri fetthalt)
3 msk keso
1 krm vaniljpulver
1 dl blandade bär (jag tog hallon och blåbär)
1 näve pumpakärnor
Blanda keso, yoghurt och vanilj. Värm bären och häll det över yoghurten. Strö pumpakärnor över och ät direkt.


bild:;Linnéa Seidel

2
4

Veckans mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag och för mig första riktiga arbetsveckan efter jul och nyår. Och vad passar bättre att starta veckan med än en planering inför veckans mat?
Gårdagen gick åt att förbereda inför veckan. Para ihop, vad det kändes som hundratals Angry Birds- strumpor, vika små pojkkalsonger,  tvätta massor med kläder, hänga strumpor, byxor med trasiga knän och en och annan t-shirt. Se till att det kändes skapligt undanstädat i huset. Förbereda min frukost, plocka i ordning dator och datorväska. Sen somna i soffan.
Så i morse fick jag väcka två små pojkar som sen glatt skuttade in på förskolan och verkade tycka det var himla skönt att vara tillbaka. Själv stod jag där i hallen och kände att vi haft ett sånt fint jullov och att det gärna kunnat få fortsätta ett par dagar till. Men utan att man vet ordet av så är det ju snart dags att åka och hämta dom igen.
Så även om jullovet har varit helt fantastiskt (barnen fattade äntligen grejen med sovmorgon!!!), så verkar vi alla ändå tycka att det är helt ok att vardagen är här igen.


Veckans mat tänkte jag den här veckan  får bli en typisk matvecka hemma hos oss. Hur brukar era matveckor se ut?
Vi startar den här veckan med en supergod kikärtsgryta, gör den gärna dagen innan. Dels för att den tar en stund att göra, men också för att den blir godare om den få stå till sig över natten. Jag gjorde den här grytan i min Crock-Pot, men det går såklart bra att även göra den i en vanlig gryta på spisen.


Recept på enkla kycklingrätter kan man aldrig få för många av. Den här kycklingpannan går fort att göra och innehåller inte alls så många ingredienser. Helt klart ett perfekt recept en helt vanlig vardag.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi äter fisk minst en gång i veckan. Jag älskar fisk och skulle utan problem kunna äta det 3 gånger i veckan. Sebastian brukar kunna fråga hur ofta jag kan äta lax utan att tröttna på det egentligen 🙂
Så här mitt i veckan gillar jag olika varianter av fisk i ugn. Som den här enkla fisken med skagenröra. Enkelt och gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Lasagne är också en himla fin vardagsfavorit. Den här varianten är vegetarisk och istället för vit sås är den gjord på keso. Lite nyttigare, enklare och fantastiskt gott. Jag använder alltid keso när jag gör vegetarisk lasagne, ett bra sätt att få upp proteininnehållet.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Avsluta veckan på topp med hemgjorda mozzarellaburgare! En storfavorit hos alla i familjen som passar lika bra sommar som vinter.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


De här mintkrokantmuffinsarna brukade min granne baka när vi var hemma och mammalediga samtidigt. Helt livsfarligt goda!
Gör ett gäng och stoppa i frysen, de går utmärkt att tina i micron.

1
1