Pavlova

pavlova
Alltså jag bara måste visa er vad vi åt till nyårsdessert 2016! Så himla gott!
Nämligen små (små och små) portions-pavlova. Det här är ju en av de bästa, enklaste och godaste desserterna man kan göra. SOmd dessutom känns himla lyxig!
Jag gillar desserter som går att förbereda i god tid och pavlova, som är en slags marängtårta kan du utan problem göra ett par dagar i förväg. Jag hade mest problem med vart jag skulle förvara dom fram till nyårsafton då man absolut inte vill krascha eller förstöra dom. Det slutade med att dom fick bo på en plåt som jag förvarade i ugnen. Med hade konstant panik över att någon skulle råka sätta på ugnen och förstöra dom! Så tills nästa gång lär jag hitta ett bättre ställe..
pavlova-6
Tidigare har jag bara gjort pavlova i stort format. Då blir det som en jättelik marängtårta. Vilket också är både gott och otroligt fint.
Innan jag skulle baka dom gick jag och var lite orolig för hur jag skulle få till dom. Så dom inte blev brända, torra eller helt ogräddade.
Jag till och med drömde mardrömmar om dom där jäkla marängerna natten innan jag skulle baka. Men det gick hur bra som helt och dom blev helt perfekta!
pavlova-5
Pavlova är en tårta som är framtagen till den ryska balettdansören Anna Pavlovas ära. Vilken grej att få en tårta uppkallad efter sig. Undrar vad man behöver göra för att uppnå det? Antagligen vara kunglig eller otroligt känd. Vad tror ni?
pavlova-4
Jag valde att ha lite choklad i mina maränger, det blir ju liksom lite roligare så. För allt blir lite, lite bättre med choklad. Eller hur?
 
pavlova-3
Jag älskar recept där man får fria händer att skapa något eget. Där det inte riktigt finns någon mall för hur det ska se ut eller smaka. Bara det blir fint och är gott är man ju liksom i hamn.
Och om man känner lite prestationsångest över att få till sådär tjusiga maränger, ja då kan ni släppa den! Du kommer i alla fall ösa på med grädde, frukt, bär och annat fint som tar blicken ifrån den där marängen du inte blev 100 % nöjd med.
Jag gjorde som en fördjupning i varje maräng, på det viset ligger fyllningen liksom kvar bättre. Marängen blir lite som en skål. Men var inte oroliga om dom svämmar över lite, det blir bara fint.
pavlova-2
Det enda lite trixiga är att få chokladen lagom blandad i marängen. Jag vispade marängen och sen hade jag i chokladen, men rörde inte om. Utan för varje maräng jag skopade upp och spred ut så blandades chokladen automatiskt in i marängsmeten. De första marängerna kan man få snurra runt lite extra för att chokladen ska sprida sig jämnt.
Vad fyllde jag då min pavlova med? Jo en härlig grädde smaksatt med lemon curd, bär, hackade pistagenötter och hyvlad choklad. På nyårsafton strödde jag även lite torkade rosenblad runt på varje tallrik. Så himla fint.
På bilden har jag jordgubbar, men när vi åt dom här hade jag tagit frysta hallon som jag låtit tina så de var lite såsiga sådär ni vet. Det blandade sig perfekt med den lite syrliga grädden och blev bara såå gott! Det blev himla fint med färska jordgubbar, men jag tror det är godare med lite mosiga bär som kan blanda sig med grädden.
Receptet räcker till cirka 6 st mindre portions-pavlovor. Jag tyckte dom blev precis lagom i storleken, men det är ju helt en smaksak! Man kan både göra som större och mindre.
Portions-Pavlova, ca 6 st:

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk balsamvinäger
50 gram mörk choklad 70%
Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Helst i rostfritt stål eller glas. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt glansig. Tillsätt balsamvinägern.
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något.
Värm ugnen till 180 °C. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Ha försiktigt i chokladen i marängen. Klicka ut marängerna, en åt gången. Bred försiktigt ut marängen till en ca 12 cm stor rundel. Gör en liten fördjupning i mitten på varje. Upprepa med resterande smet.
Sänk värmen till 150 °C och grädda marängerna i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.
Låt marängerna svalna helt.
Så här långt kan du förbereda i flera dagar i förväg.
Fyllning:
ca 4 dl grädde
2 dl lemon curd
frysta, tinade bär
hackade pistagenötter
mörk choklad
torkade rosenblad
Blanda grädde med lemon curd. Lägg varje pavlova på ett fat. Ha på gräddblandningen, det får gärna rinna över lite. Det är bara fint. Ha på valfria bar, hackade nötter och hyvlad, mörk choklad. Strö gärna lite torkade rosenblad runt varje tallrik.
Servera direkt!
 
Det var våran nyårsdessert det, vad åt ni?
bild:Linnéa Seidel

71
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

trackback
7 år sedan

[…] ut är pavlova. Det här gjorde jag till nyårsdessert och det blev väldigt uppskattat! Dekorera med […]

trackback
6 år sedan

[…] På kvällen grillade vi oxfilé som vi åt tillsammans med en superfräsch sallad med rostad färskpotatis och vitlök. Till det en yoghurtcreme med basilika och parmesan. Supergott! Till efterrätt gjorde vi portionspavlova med mörk choklad, pistage och jordgubbar. Kan också rekommenderas, receptet från Linneas skafferi hittar du här. […]

trackback
6 år sedan

[…] Köket.se. Recept hitta du här! Underbara mini Pavlovas av Linnéa. Bildkälla: Linnéas skafferi, recept finner du här!  Bildkälla: Cecilia Hansson , hennes recept finner du här.  Underbara mini pavlovatårtor av […]

Kesofrukost 3

Nästa inlägg

Frukost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x