7 sorters kakor- mandelkakor, brysselkex mm

mandelkaka
Dagen de här små söta mandelkakorna bakades sken den där ljuva januarisolen in genom köksfönstret. Den sken som om det var första gången på flera, flera månader. Och kanske var det precis så. Fåglarna kvittrade så jag tror de fick halsont (har nästan inte hört dom sedan dess nämligen..) och ute luktade det som vår. Fast det bara är januari.
 
Jag brukar inte gilla att fotografera i ljus som detta. Helt omöjligt att styra och ändra om. Man får liksom anpassa sig efter hur solen väljer att lysa just den sekunden man trycker till på avtryckaren. Och jag gillar ju det här med att bestämma… Men jag kunde inte låta blir att dras med av den otroligt härliga känslan av att ljuset liksom är på väg tillbaka till oss. Varje år blir jag lika förundrad och lycklig.
mandelkaka
Men nu till kakorna. En lite, kanske i vissas ögon helt oansenlig småkaka. Men jag kan ibland känna att alla mina kanaler fylls av den mer överdådiga desserten efter den andra. Tusentals bilder sveper liksom förbi varje dag, en del spar jag ner för att kolla på senare, en del hittar jag omedelbar inspiration i och en del kollar jag på och inser att tiden till att skapa det där har jag inte. Även fast det är mitt arbete.
När jag matats av bild efter bild på vegan-gluten-dairy-egg-sugar-free eller milkshake de luxe med extra allt gånger tio. Ja då kan jag faktiskt längta efter en hederlig småkaka. Bakad på smör och mjöl. Och lite socker.
mandelkaka
Sen pratade min kollega Mickan om att det borde finnas ett alternativ till semlan (som om det inte redan finns det…) Men ett som inte är en hel måltid, utan något man kan ta till kaffet lite sådär. Så om du en sån här kaka, och har på en klick grädde Mickan, då har du ett alternativ till semlan, fast i småkaksform 🙂
Så jag tog helt enkelt och bakade ett gäng småkakor. Jag brukar välja bort sådant som man ska stå och göra för hand i många olika steg. Jag gillar att baka i långpanna (biskvier i långpanna och vaniljrutor i långpanna, alltså vilken himla bra uppfinning!!). Det ska gå fort och vara enkelt.
Men jag har bestämt mig för att sluta stressa över småsaker. Och tyckte därför det var ett himla bra tillfälle att stå och rulla små småkakor.
Jag tog helt enkelt en vanlig mördeg, rullade till små bollar efter att den fått vila en stund i kylen, plattade till, gjorde en liten grop och fyllde med riven mandelmassa. På med lite hackad mandel och så in i ugnen. En perfekt liten munsbit som gör sig så bra till en kopp kaffe. Kanske hade man kunnat byta ut en del vetemjöl mot mandelmjöl? Någon som vet? Och gillar man inte mandelmassa, ja då kan man ha i en klick sylt, eller varför inte nutella eller jordnötssmör! Alltså måste nog testa med nutella i veckan!
 
Mandelkakor:
200 g mjukt smör
1 äggula
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tillsätt ev ett par droppar iskallt vatten om degen är lite smulig. Rulla till två avlånga längder och plasta in. Låt vila i kylen en timme eller så.
Fyllning:
ca 75 g mandelmassa
1-2 msk mjölk
1 dl hackade mandlar
Riv mandelmassan fint och blanda med mjölken. Rör till en slät massa. Fyll en spritspåse med mandelmassan.
 
Tag ut mördegen ur kylen och dela degen i cirka 30 bitar. Forma till bollar och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dom lätt med handen och gör en fördjupning i varje kaka (jag tog ena änden av en kinapinne som jag snurrade runt lite så jag fick ett lagom stort hål). Fyll varje kaka med mandelmassa. Strö lite hackade mandlar över varje kaka. Grädda i 180 °C i cirka 10-15 minuter. Kakorna ska ha börjat få fin färg under.
Blev du sugen på att baka fler slags småkakor?
Kolla då in mina recept på

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Kate
7 år sedan

Gott med en liten kaka till kaffet, men nu har jag fått en Crock Pot i födelsedagspresent, så nu vill jag ha måååånga såna recept!! 😉
Söndagskram från Kate

pasta med oxfilé

Nästa inlägg

Oxfilépasta

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x