ANNONS
Integritet på Tailsweep

Veckans FREDAGSFIKA- Hemgjorda delicatobollar

/
recept hemgjorda delicatobollar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vissa recept är sådana som bara måste få ligga och gro lite. Man stöter på bilder på nätet och tänker att vilken vecka som helst ska jag ta tag i just det här receptet och testa mig fram lite. Precis så har det varit med tanken på hemgjorda delicatobollar. Jag har tänkt på dom. Massor. Köpt hem ingredienser, men så har det inte blivit av. Men så, till veckans FREDAGSFIKA tänkte jag att nu ska jag ta tag i det här!
Och som vanligt suckar jag och tänker; varför har jag inte testat det här tidigare! Herre min Gud så gott! Och faktiskt inte alls speciellt krångligt. Visst, det tar en lite längre stund att göra än klassiska chokladbollar. Med de blev sååååå mycket godare! Ni bara måste testa. Och ett perfekt recept att baka till veckans FREDAGSFIKA

recept hemgjorda delicatobollar

Photographer: Sebastian Niemi CaJag mixade hela smeten i matberedaren. Jag avskyr att diska och gillar när man kan förenkla saker och ting. Delicatobollar ska ju vara hårda och kompakta, så du behöver inte få till en fluffig smet. Då funkar det fint att blanda allt i matberedaren.
Ett par saker man bör tänka på när man gör hemgjorda delicatobollar är att:

  • havregrynen måste mixas till ett fint pulver. Du vill ha det riktigt, riktigt fint för att få en jämn och god delicatoboll.
  • använd florsocker och inte strösocker. Du vill inte känna sockret i texturen.
  • gör bollarna så stora som du vi.l, men tänk på att de blir lite större när du doppar dom i choklad och sedan rullar dom i kokos.
  • rulla bollen i kokos direkt efter att du doppat den i choklad. Bollarna har stått kallt innan och därför stelnar chokladen väldigt fort.

Hemgjorda delicatobollar:
4 dl havregryn
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt, starkt kaffe
1/2 msk vaniljpulver
50 g mjölkchoklad
200 g mjölkchoklad
eller mörk choklad att doppa i (det går också bra att blanda)
riven kokos
Mixa havregrynen till ett fint pulver i en matberedare. Tillsätt smör, florsocker, kakao, kaffe och vaniljpulver. Mixa till en slät smet.
Smält chokladen och låt svalna. Mixa sedan i den i chokladbollssmeten. Blanda väl.
Forma till bollar. Jag gjorde mina lite större än en klassisk chokladboll. Jag fick ut 18 bollar av min smet.
Lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och tag ut bollarna ur frysen. Doppa delicatobollarna en och en i den smälta chokladen. Rolla dom vartefter i kokos. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Förvara i kylen.
Delicatobollarna går utmärkt att stoppa i frysen (tyvärr går de att äta direkt ur frysen också, så det helt omöjligt att inte äta upp dom på bara några dagar..)


Så passa på att baka delicatobollar till veckans FREDAGSFIKA och bjud vänner och kollegor på. Det blir garanterat uppskattat!!
bild:Linnéa Seidel

5
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00