Recept på silltårta

recept silltårta
Snart är påsken här och just till påsk och midsommar finns det en rätt jag som jag bara måste ha. All klassisk påsk och midsommarmat klarar jag mig utan i övrigt, men mammas silltårta, det är ett måste!
Nu kanske inte min mamma kan ta åt sig hela äran för receptet. Jag vet att det är kopierat från någon tidning. Om jag inte mins helt fel är det från början på 90-talet- Så denna silltårta har lagats många, många gånger hemma hos familjen Seidel.
 
silltårta på hönökaka
Den här silltårtan är egentligen en form av smörgåstårta kan man säga. Bottnarna ska vara av Hönökaka för att det ska bli riktat rätt. Med åren har ett par förändringar gjorts med receptet. I originalet ska det tillexempel vara tomatsill. Jag kan ärligt säga att den inte tillhör en av mina favoritsillar. Så jag har helt enkelt bytt ut den mot skärgårdssill. Sedan har jag för mig att man ska ha den klassiska, hackade isbergssalladen på silltårtan. Även den har jag bytt ut mot lite modernare grejer som ruccola eller babyspenat.
silltårta
I vanliga fall brukar vi göra en stor, rund silltårta. Den räcker utan problem till 8 personer som förrätt. Men man kan halvera receptet och bara göra en halvmåneformad tårta också. Eller som här, där jag tagit halva receptet och gjort tre, rejäla individuella tårtbitar istället.
Påsken är verkligen en högtid jag gillar, man hinner träffa släkt och vänner, utan all den här stressen man kan känna vid jul. Allt är liksom lite mera avspänt på något vis.
 
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl riven västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
valfri sallad
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 gskärgårdssill
gräslök
rödlök
Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningsfat, så de bildar en cirkel och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över gräddfilen och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen på skärgårdssillen. Garnera med finhackad gräslök och ringar av rödlök.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!
 

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Solin
Solin
7 år sedan

Till alla som funderar. Gör den bara! Silltårtan alltså. Jag hittade receptet för flera år sedan och gör den så fort jag får chansen. Poppis både bland sillälskare och de som är mer tveksamma.

Kristina Dahl
7 år sedan

Denna kommer att vara på mitt påskbord när våra vuxna barn dyker upp med familjer. Tack.

Monica Kagebrant
Monica Kagebrant
6 år sedan

På originalreceptet brer man ut gräddfilen över lagret med riven ost och hackad lök. Då håller lagret ihop. Men håller med, bland det godaste som finns.

sötpotatis i skivor i ugn med parmesan

Nästa inlägg

Sötpotatis i ugn med parmesan och färska örter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x