Enkel kycklinggryta

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej från ett soligt Sala!

Idag tänkte jag bjuda er på ett sådant där bra vardagsrecept på kyckling. Enkla vardagsrecept är sådant man inte kan ha för mycket av känner jag. Det ska gå skapligt fort, vara lättlagat men smaka som om du lagt ner hela din själ i det. Jag vet, det är en svår ekvation, men det finns några små tips och trix man kan ta till för att få vardagsmaten att bli enklare att laga om smaka lite, lite bättre.

  • Använd små genvägar som inte innebär massa helfabrikat, men som kan spara tid i din matlagning. Att köpa färdigkokta rödbetor kan tillexempel vara en sådan sak. På ett par minuter har du mixat ihop en gudagod
  • rödbetshummus
  • !
  • Se till att ha färska kryddor och citron hemma. De flesta rätter blir så mycket godare om du får pressa i lite citron, strö lite färska örter över och sedan salta.
  • Botanisera bland smaksatt färskost och creme fraîche! Hitta de smaker du och familjen gillar bäst. Sen kan du enkelt göra en snabb pastasås eller som här, en otroligt
  • god kotlettgryta
  • .
  • Gör gärna lasagne, grytor och köttfärssås dagen innan. Det blir inte bara rysligt lättlagat den dagen de ska ätas, det smakar så mycket bättre dagen efter!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Här skiner solen verkligen från en blå himmel just nu. Så jag ska bara skriva klart det här och sedan ta en härlig promenad med hunden innan jag fortsätter arbetet. Det är det härliga med att vara egen. Att vill jag ta en promenad mitt på dagen för det är så härligt väder ute, ja då kan jag faktiskt göra det!
Men först receptet på min enkla kycklinggryta som passar perfekt att göra så här en solig tisdag!
Enkel kycklinggryta:
1 kg kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
2 dl smaksatt creme fraiche
ca 2 dl mjölk
15 körsbärstomater
1 tsk soya
citron
färsk persilja
1 fp fetaost
Skär ner kycklingen i mindre bitar och bryn den hastigt. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek den mjuk, krydda med salt och peppar. Blanda kyckling, lök, creme fraîche, mjölk, tomater och soya i en gryta och låt koka upp under lock.

Låt koka tills kycklingen är helt klar, ca 10 minuter. Späd ev med mer mjölk om så behövs. Smaka av med citron och finhackad persilja. Smula över fetaosten.
Servera med grönsaker och kokt couscous eller ris.

10
20

5 enkla pastarecept- Veckans mat

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag och en sprojlans ny vecka! Den här veckan tänkte jag att vi kör en pastaspecial. Jag har knåpat ihop en lista med mina 5 bästa pasta-recept. Det är enkel och bra vardagsmat som passar de flesta i familjen.
Själv har jag svårt för klassisk pasta. Men som tur är finns det idag massor av goda alternativ. Jag brukar köra på bönpasta eller kikärtspasta till mig själv men vanliga pasta till barnen.
Det är inte så att jag inte tål gluten, nej det är mest min mage som inte klarar av den mängden snabba kolhydrater. Sorgligt men sant, för hur gott är det inte med en riktigt krämig och god pasta. Fast med bönpasta kommer man nära nog tycker jag!
Först ut är faktiskt ett recept där jag just använt bönpasta, men man tar såklart den pastasort man själv föredrar. Det är helt en smaksak. En härligt krämig pasta med kyckling och pesto, bra start på veckan!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Näst ut är en av mina solklara favoriter. Nämligen vegetarisk lasagne. Den här har hängt med i många år nu. Jag har i den här varianten bara tillsatt lite röda linser, annars är det ett gammalt recept jag fått från mamma för länge sedan. Ett perfekt vegetariskt alternativ till den klassiska lasagnen!


Mer krämig pasta med kyckling, fast den här gången fick pastasåsen smak av spenat, soltorkade tomater och parmesan. En löjligt enkel pastarätt som du utan problem kan äta en fredag eller lördagkväll. Fast den sitter ruskigt fint så här mitt i veckan också!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

En helt vanlig, klassisk pastasås med röda linser. Perfekt om det är lite tunt i plånboken eller om du bara är sugen på enkel, men vällagad vardagsmat. Den här brukar jag ta till när det är lite tomt i kyl och frys. Ett tips är att göra en stor omgång och sedan frysa in. Då har du snabbt en enkel middag eller lunch att ta till när tiden eller orken är knapp!


Sist ut, en av mina absoluta favoriter! Nämligen oxfilépasta. Alltså gissa hur gott! Med ett lite kraftigare rött vin till så är fredagsmyset ett faktum!
Som ni kanske vet vid det här laget älskar jag lättlagad med god mat. Och jag kan säga att det här receptet kvalar in bland de 10 bästa. Ni måste testa 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Avsluta på topp! Vad sägs om en härligt krämig daimcheesecake? Det här är en fryst variant som du enkelt gör i ordning i färdväg och bara tar fram och låter tina en liten stund innan den ska ätas. Kan det liksom bli bättre?

Nu önskar jag er en riktigt härlig måndag! Själv ska jag äta öste lunch innan jag ska ha en telefonintervju med en reporter från tidningen Amelia. Sen i eftermiddag bär det av mot Stockholm då vi ska gå på galapremiären av Claudia Galli Conchas nya spännande film Den enda vägen. Ska bli sååå kul att se den!

1
3

Recept på silltårta


Snart är påsken här och just till påsk och midsommar finns det en rätt jag som jag bara måste ha. All klassisk påsk och midsommarmat klarar jag mig utan i övrigt, men mammas silltårta, det är ett måste!
Nu kanske inte min mamma kan ta åt sig hela äran för receptet. Jag vet att det är kopierat från någon tidning. Om jag inte mins helt fel är det från början på 90-talet- Så denna silltårta har lagats många, många gånger hemma hos familjen Seidel.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Den här silltårtan är egentligen en form av smörgåstårta kan man säga. Bottnarna ska vara av Hönökaka för att det ska bli riktat rätt. Med åren har ett par förändringar gjorts med receptet. I originalet ska det tillexempel vara tomatsill. Jag kan ärligt säga att den inte tillhör en av mina favoritsillar. Så jag har helt enkelt bytt ut den mot skärgårdssill. Sedan har jag för mig att man ska ha den klassiska, hackade isbergssalladen på silltårtan. Även den har jag bytt ut mot lite modernare grejer som ruccola eller babyspenat.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


I vanliga fall brukar vi göra en stor, rund silltårta. Den räcker utan problem till 8 personer som förrätt. Men man kan halvera receptet och bara göra en halvmåneformad tårta också. Eller som här, där jag tagit halva receptet och gjort tre, rejäla individuella tårtbitar istället.
Påsken är verkligen en högtid jag gillar, man hinner träffa släkt och vänner, utan all den här stressen man kan känna vid jul. Allt är liksom lite mera avspänt på något vis.

Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl riven västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
valfri sallad
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 gskärgårdssill
gräslök
rödlök
Bred smör på alla brödskivor.

Lägg två av skivorma på ett uppläggningsfat, så de bildar en cirkel och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över gräddfilen och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen på skärgårdssillen. Garnera med finhackad gräslök och ringar av rödlök.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!

3
5