ANNONS
Integritet på Tailsweep

Vegetarisk stroganoff med morot och halloumi

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så var sista dagen i påskhelgen här. Utanför fönstret skiner solen ena stunden, och nästa faller stora vita, fluffiga flingor ner. Ett typiskt aprilväder med andra ord.
Vi har ett påskfirande till att klara av, sedan är både påsken och vi slut tror jag. Och i ärlighetens namn börjar jag bli lite sugen på den där vardagsmaten igen. Buffé efter buffé med mängder av mat har dukats upp under helgen. Varje middag har varit olik den tidigare, så det är inte maten i sig jag tröttnat på. Men det är något visst med enkel och vällagad vardagsmat. Uttrycket ”i det enkla bor det vackra” är nog en av mina favoriter. För visst är det lite så?
Därför tycker jag vi rundar av den här påsken med en härlig vegetarisk stroganoff. Den här har jag gjort på morötter, paprika och halloumi. Perfekt som lunch denna annandag påsk, eller som en enkel vardagsmiddag vilken dag i veckan som helst.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi äter allt mer vegetariskt här hemma, inte för att jag på något vis alls är vegetarian, men eftersom det är jag som lagar i stort sett all mat här hemma och jag inte är så förtjust i korv, ja då blir det att jag måste hitta på andra alternativ till den klassiska korvstroganoffen. Och kött är något jag oftast inte hinner laga till under vardagarna, någon form av köttfärssås på sin höjd. Ofta är vegetariska alternativ enkla att laga, nyttiga och de går skapligt fort. Alltså perfekt vardagsmat!
Vegetarisk stroganoff med morot och halloumi:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 stora morötter
2 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
2 dl creme fraiche smaksatt med soltorkade tomater
1 fp halloumi
färsk persilja
citron
salt & svartpeppar

Skala lök och vitlök. Hacka fint. Skala och skär moroten i mindre bitar. Stek allt på medelvärme tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt sedan grönsaksbuljong och låt koka på svag värme tills morötterna börjat mjukna. Skär paprikan i bitar och ha i tillsammans med creme fraîche. Låt koka ihop till en tjock sås. Späd eventuellt med mer grönsaksbuljong.
Skär halloumi i stavar och stek i en varm, torr panna. Rör i dom i såsen. Finhacka persiljan och blanda i den. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
Servera med råris och en stor grön sallad.
Tidigare har jag gjort en vegetarisk stroganoff på svamp, supergott det med!

13
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00