Filmjölkslimpa- enkelt och nyttigt recept

grundrecept på filmjölkslimpa
 

Idag tog jag äntligen tag i det här med att baka bröd. Det är något jag önskar jag gjorde oftare och bakar man tillexempel filmjölkslimpa så är det ju både enkelt, bli gott och är nyttigt. Och just filmjölkslimpa går ju att variera i det oändliga, men jag tycker här att jag har ett riktigt bra grundrecept på filmjölkslimpa att utgå ifrån.

Jag har bakat det på fullkornsdinkel, men tål man inte gluten går det bra att byta ut mot mandelmjöl eller annat glutenfritt alternativ.

grundrecept på filmjölkslimpa

Jag gjorde brödet väldigt basic. Och osötat. Jag har rivit i ett äpple och det ger lite sötma, men annars gillar jag den här lite grova känslan osötat bröd har.
Jag gillar när det liksom smakar bröd om det. Men visst kan det vara gott att ha i lite russin eller andra torkade frukter/bär. Det ger ju både god smak och lite sötma till brödet. Eller en matsked lingonsylt eller två. Men sirap, det brukar jag undvika i bröd. Det är ju faktiskt bara socker!

grundrecept på filmjölkslimpa

Det man upptäcker när man börjar baka eget bröd är ju att det möglar betydligt mycket fortare än köpebröd. Vilket i och för sig är ganska bra, då innehåller ju inte brödet massa konserveringsmedel och grejer. Men för att undvika att brödet som man lagt ner tid och energi på att baka ska mögla. ja då finns det knep att ta till. Jag brukar nämligen skiva upp brödet och frysa in i mindre påsar. Då kan man enkelt ta upp en påse till helgen med ett par skivor hembakat bröd. Perfekt att stoppa i brödrosten till lördagsfrukosten!

grundrecept på filmjölkslimpa

Det här brödet blir till en limpa, men du kan utan problem dubbla det och baka två bröd samtidigt! Gott till soppa, frukost, mellis eller varför inte en kvällsmacka!

Grundrecept på filmjölkslimpa:

2 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
3 msk chiafrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 grovrivet äpple
4 dl filmjölk

Blanda samman alla torra ingredienser. Riv äpplet grovt och ha i det. Ha i filmjölken och blanda om väl. Klä en form med bakplåtspapper och klicka i smeten. Grädda i 45-60 minuter i 180°C. Låt svalna innan du skär upp det i skivor. Ät direkt eller frys in!

Goda saker att smaksätta sin filmjölkslimpa med är:

  • olika sorters nötter
  • torkad frukt/bär
  • brödkryddor
  • rotfrukter som rödbeta/morot
  • andra frön och kärnor som pumpakärnor, linfrön mm.

 

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Recept på tunna pannkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x