Recept på tunna pannkakor

recept på tunna pannkakor
 
Idag tänkte jag bjuda på ett sådant där bra recept. Nämligen ett grundrecept på tunna pannkakor. Ett enkelt recept på pannkaka som man alltid lyckas med!
Hos oss är det min mormor som är den stora pannkaksgrädderskan. Nästan varje fredag bjuder hon mig och barnen på fredagsmys och då har hon gräddat pannkakor. Det är en liten fin tradition vi har skapat och mina barn älskar det! Mormor gräddar alltid sådär lövtunna pannkakor som det krävs många, många års träning för att få till. Självklart finns det inget recept, utan hon blandar smeten tills den känns bra. Ibland tillsätts en sked mjöl eller en skvätt mjölk under resans gång ifall inte smeten känns perfekt. Ett äkta hantverk är det! Många timmar har hon spenderat med pannkakslaggen i högsta hugg 🙂
recept på tunna pannkakor
Igår var det planeringsdag på förskolan så jag och grabbarna var hemma. Och när två par gnistrande, mörkbruna ögon kikar upp på en under lugg och det så försiktigt och snällt frågas om det finns möjlighet att det kan bli pannkaka till lunch, ja vem är jag då att neka dom det?
Så det var bara att plocka fram pannkakaslaggen och mitt enkla pannkaksrecept och sätta igång. För till skillnad mot min mormor behöver jag fortfarande ett recept att utgå ifrån.  Jag gillar när pannkakorna blir sådär riktigt tunna och med det här receptet kommer jag allra närmast hur mormor brukar göra:
Pannkakor, ca 12 st:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
salt
en nypa socker
smör att steka i
Blanda mjölet med hälften av mjölken och rör till en klumpfri smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll sedan i resterande mängd mjölk och rör slätt. Blanda i salt och socker. Låt gärna stå i minst 30 minuter i rumstemperatur innan du gräddar.
Hetta upp pannkakslaggen med en klick smör i. Ha i ca 3/4 dl pannkakssmet i den varma laggen och svinga runt den så hela bottenytan täcks av smet. Lossa kanterna försiktigt med hjälp av en smal stekspade. Vänd när pannkakassmeten börjat stelna och den fått fin färg under. Upprepa tills all smet är slut. Servera med grädde, färska bär och din favoritsylt!
Perfekt som enklare lunch, som mellanmål eller till brunch!

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
PS
PS
7 år sedan

Jag använder samma propotioner och min erfarenhet är tunna pannkakor. För mig är det receptet från hemkunskapen. Ett tips är att vispa ihop den innan (kvällen innan tom) och låta den svälla när man hinner.

Libra
7 år sedan

Gott! Nu blir det pannkakslunch här idag. Tack för inspirationen. =)

Claudio
7 år sedan

Ser grymt goda ut!

kycklingratäng med ajvar

Nästa inlägg

5 enkla middagar- Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x