Budapestrulle med saffran

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Halva november har redan passerat och vi är med full fart på väg mot december! Varje år tycker jag det är kul att hitta på något nytt att bjuda på till glöggkvällar eller kanske till självaste julafton. Just nu verkar budapestrulle vara otroligt populärt då jag ser att ni är många som söker på det och hamnar hos mig. Därför tänkte jag, kan man inte göra en julig variant av denna folkkära bakelse?
Och visst kunde man det. Gott folk, låt mig presentera budapestrulle med saffran och lingon!

Photographer: Sebastian Niemi CaKanske det godaste jag bakat på länge. Den härliga marängen fick precis lagom mycket saffranssmak och de lite sura lingonen bröt fint av mitt i allt det söta. En perfekt kombination med andra ord!
I en klassisk budapestrulle ska man använda malda hasselnötter. Men jag kände att mandel måste passa lite bättre till just saffranet. Jag passade även på att lösa upp saffranet i en skvätt amaretto, vilket gav bakelsen ytterligare en liten skjuts i helt rätt riktning.
Är du rädd att lingonen blir för sura så kan du sockra dom lätt först, men det är helt en smaksak. Jag gillar kontrasten mellan det söta och det sura, medan andra tycker att bakelser faktiskt SKA vara söta. Så där väljer du helt själv hur du gör.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


När jag skivat upp min budapestrulle strödde jag över lite krossad pepparkaka. Det blev verkligen pricken över i kan jag säga!
Att baka en budapestrulle är absolut inte svårt, utan är faktiskt ganska enkelt och lättbakat. Men det känns riktigt lyxigt! Perfekt att bjuda på så här i snart juletider! En annan fördel är att det naturligt är glutenfritt. Perfekt att baka om man har gäster som är glutenintoleranta 🙂
Budapestrulle med saffran och lingon, ca 8 bitar:
4 äggvitor
1 + 1 dl strösocker
1/2 g saffran
1 tsk amaretto
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl maizena/potatismjöl
ca 3 dl grädde
ca 2 dl frysta lingon
ev strösocker
pepparkakor
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt undertiden 1 dl socker, lite i taget tills du får en glansig och fin maräng.Blanda ut saffranet i lite amaretto, tillsätt det i marängen.


Blanda samman 1 dl socker, hasselnötsmjöl och maizena. Rör om så allt blandas väl. Vänd ned mjölblandningen i marängen försiktigt med hjälp av en slickepott.
Fyll en spritspåse med marängsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa sedan ut smeten i långa, täta, jämna rader. Grädda i 175 °C i cirka 20 minuter. Glänta lite på ugnsluckan och släpp ut lite fukt efter cirka halva tiden. Låt svalna något. Vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drag försiktigt av det gamla bakplåtspappret. Sitter det väldigt mycket fast kan du prova att fukta det lite innan du lossar.
Vispa grädden och bred ut ett tunt lager över hela bottnen (ta inte förryckte grädde, då blir det svårt att rulla ihop den sen). Fördela frysta lingon över grädden (sockra ev lingonen innan). Börja rulla från ena långsidan, försök att få en så tight rulle du kan utan att platta till den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
Linda in i bakplåtspapper och låt vila cirka en timme. Dela rullen i 8 lika stora delar. Krossa pepparkakor och strö över.
Supergott till en kopp rykande glögg eller till en kopp kaffe. Ni bara måste testa!

5
6

5 härliga kycklingrecept

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Måndag morgon, solen har precis orkat upp på en klarblå himmel och det är dags att presentera veckans mat. Den här veckan har jag plockat fram 5 härliga kycklingrecept.
Här hemma är kyckling snabb och härlig vardagsmat och när jag inte riktigt vet vad jag ska laga så brukar jag ta till några av de här recepten. Enkla goda och omtyckta av hela familjen!

Först ut, en supergod och lättlagad kycklinggryta med pesto. Kyckling och pesto måste jag ändå säga är väldigt bra vänner. Servera råris, mathavre eller kanske bara en härlig sallad till!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Två andra smakkombinationer jag gillar är kyckling och ajvar. Så enkel vardagsmat att det nästan är löjligt! När inspirationen är noll, då tar jag ofta till just den här härliga grytan med ajvar.

Mina barn älskar kycklingklubbor, och jag förstår dom! Just de här har jag tillagat på låg värme i min crock pot. Men det går självklart bara att köra dom i ugnen om man känner för det!

En snabb och enkel kycklingpasta är aldrig fel! Kyckling, parmesan och soltorkade tomater är alla goda vänner som verkligen är grunden för en riktigt härlig middag!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Barnens favorit är nog ändå hemgjorda chicken nuggets. Riktigt enkla att göra och betydligt mycket godare än de helfabrikat du köper i butiken. Perfekt fredagsmys att sitta och doppa hemgjorda chicken nuggets i goda dipsåser!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Baka något gott under veckan eller till helgen. Vad sägs om sega kolakakor med choklad? Absolut bästa småkakan om du frågar mig 🙂

Nu har jag äntligen landat hemma efter en helt grym helg på Sthlm Food & Wine- Sveriges största mat & vinmässa. Jag tog beslutet att det nog var klokt att hålla sig hemma idag. Både knopp och kropp är helt slut efter helgen kan jag säga. Så jag har helt enkelt installerat mig i sängen och jobbar ett par timmar härifrån. Sen tror jag allt att det får bli en promenad i det härliga vädret. Lite sol och luft behövs efter en helg instängd i en stor mässhall!

Jag hoppas ni alla har en riktigt härlig start på veckan <3

0
4

Vietnamesiska sommarrullar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hallå lördag!
Idag drar dag 3 igång på Sthlm Food & Wine och vi har sågrymt kul här på mässan!
Men, det känns som jag konstant gått och småätit sedan i torsdags morgon, så nu är jag sjukt sugen på något fräscht och enkelt. Som Vietnamesiska sommarrullar, har ni testat det? Det är som vårrullar, fast inte friterade utan helt fräscha och goda. Man kan fylla dom med precis vad man vill, kött, kyckling eller bara med härliga grönsaker. Det är bara fantasin som sätter gränser här! Och jag tycker det är perfekt mat att bjuda på där man låter gästerna själva fylla sinna sommarrullar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Dag tre på mässan alltså och redan nu 20 minuter efter öppning är det full fart här med massor av härliga människor! Strax ska mina härliga bloggkollegor systrarna Eisenman visa hur man enkelt gör eget smör här i vår monter. Så är ni på mässan, kom förbi!

Photographer: Sebastian Niemi CaSå letar ni efter uppslag till middag ikväll, testa Vietnamesiska sommarrullar. Kul att laga och så fräscht och gott!
Vietnamesiska sommarrullar:
50 g glasnudlar
1 stor morot
1/2 gurka
1 röd paprika
ca 100 g rödkål
1 avokado
1 mango
ca 100 g edamamebönor
små salladsblad
2 limefrukter
12 st runda rispapper (finns i asiatiska hyllan)
ev färska räkor, bitar av lax eller kyckling
Dippsås:
1 msk jordnötssmör
1 msk hett vatten
2 msk soya
1 msk risvinäger
vita sesamfrön
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Skär morot, gurka, paprika, rödkål och avokado i riktigt fina strimlor. Skär mangon i små bitar.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt.
Doppa ett rispapper åt gången i vattnet. Det skall precis mjukna. Lägg ut det på en fuktig handduk.

Lägg på en liten bunt av din fyllning mitt på rispappret, pressa över lite lime. Rulla ifrån dig ett varv, vik in sidorna och rulla sedan till en tight rulle. Upprepa med resterande rispapper.
Lägg jordnötssmöret i en skål, ha på det heta vattnet och blanda väl. Ha i soya, sesamolja och vita sesamfrön.

0
3