Budapestrulle med saffran

budapestrulle saffran
Halva november har redan passerat och vi är med full fart på väg mot december! Varje år tycker jag det är kul att hitta på något nytt att bjuda på till glöggkvällar eller kanske till självaste julafton. Just nu verkar budapestrulle vara otroligt populärt då jag ser att ni är många som söker på det och hamnar hos mig. Därför tänkte jag, kan man inte göra en julig variant av denna folkkära bakelse?
Och visst kunde man det. Gott folk, låt mig presentera budapestrulle med saffran och lingon!
budapestrulle saffran

Kanske det godaste jag bakat på länge. Den härliga marängen fick precis lagom mycket saffranssmak och de lite sura lingonen bröt fint av mitt i allt det söta. En perfekt kombination med andra ord!
I en klassisk budapestrulle ska man använda malda hasselnötter. Men jag kände att mandel måste passa lite bättre till just saffranet. Jag passade även på att lösa upp saffranet i en skvätt amaretto, vilket gav bakelsen ytterligare en liten skjuts i helt rätt riktning.
Är du rädd att lingonen blir för sura så kan du sockra dom lätt först, men det är helt en smaksak. Jag gillar kontrasten mellan det söta och det sura, medan andra tycker att bakelser faktiskt SKA vara söta. Så där väljer du helt själv hur du gör.
budapestrulle saffran
När jag skivat upp min budapestrulle strödde jag över lite krossad pepparkaka. Det blev verkligen pricken över i kan jag säga!
Att baka en budapestrulle är absolut inte svårt, utan är faktiskt ganska enkelt och lättbakat. Men det känns riktigt lyxigt! Perfekt att bjuda på så här i snart juletider! En annan fördel är att det naturligt är glutenfritt. Perfekt att baka om man har gäster som är glutenintoleranta 🙂
Budapestrulle med saffran och lingon, ca 8 bitar:
4 äggvitor
1 + 1 dl strösocker
1/2 g saffran
1 tsk amaretto
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl maizena/potatismjöl
ca 3 dl grädde
ca 2 dl frysta lingon
ev strösocker
pepparkakor
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt undertiden 1 dl socker, lite i taget tills du får en glansig och fin maräng.Blanda ut saffranet i lite amaretto, tillsätt det i marängen.
Blanda samman 1 dl socker, hasselnötsmjöl och maizena. Rör om så allt blandas väl. Vänd ned mjölblandningen i marängen försiktigt med hjälp av en slickepott.
Fyll en spritspåse med marängsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa sedan ut smeten i långa, täta, jämna rader. Grädda i 175 °C i cirka 20 minuter. Glänta lite på ugnsluckan och släpp ut lite fukt efter cirka halva tiden. Låt svalna något. Vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Drag försiktigt av det gamla bakplåtspappret. Sitter det väldigt mycket fast kan du prova att fukta det lite innan du lossar.
Vispa grädden och bred ut ett tunt lager över hela bottnen (ta inte förryckte grädde, då blir det svårt att rulla ihop den sen). Fördela frysta lingon över grädden (sockra ev lingonen innan). Börja rulla från ena långsidan, försök att få en så tight rulle du kan utan att platta till den. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
Linda in i bakplåtspapper och låt vila cirka en timme. Dela rullen i 8 lika stora delar. Krossa pepparkakor och strö över.
Supergott till en kopp rykande glögg eller till en kopp kaffe. Ni bara måste testa!

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Malin
6 år sedan

Hej, saffrans-rullen ser fantastiskt god ut, men det står madelmjöl i receptet & hasselnötsmjöl i texten?? Vilket är det?

Hanna
Hanna
6 år sedan

Hej!
Fantastiskt recept!
Har letat länge efter ett bra recept med Budapest och saffran. Visst borde man kunna frysa in denna? .

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Hanna
6 år sedan

Ja, det blev en riktig favorit här! Hmm.. har aldrig testat att frysa in budapestrulle, men kanske?

Sara
Sara
3 år sedan

Vad tror du om att använda granatäpple kärnorna istället för lingon

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Sara
3 år sedan

Det tror jag blir riktigt bra det med!

kyckling med pesto och fetaost

Nästa inlägg

5 härliga kycklingrecept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x