Enkel saffransfudge till jul

saffransfudge
 
Hur går det med julförberedelserna? Har ni börjat så smått? Det är ju faktiskt bara lite drygt två veckor kvar till jul nu! Alltså jag önskar det fanns 5 adventshelger, då fick man liksom en helg till då det är ok att frossa i tända ljus, mys, glögg och pepparkakor. Men men, nästa år kanske vi helt enkelt ska börja en vecka tidigare? Lägga in det i kalendern redan nu?
I veckan har jag i alla fall provbakat lite julgodis. Bland annat den en silkeslen saffransfudge! Dra mig baklänges så gott! Och oförskämt enkelt att göra! Jag har läst att många som börjar i god tid fryser in julgodiset och sen tar fram lagom till jul. Någon som testat? Låter ju supersmidigt. Här äts allt upp annars..
saffransfudge
En sak som är väl värd att investera i när man gör just julgodis är en bra termometer. Jag behöver verkligen investera i en ny, eller vad säger du Josefin?!?!  För det är så mycket enklare att veta exakt när kola och fudge är klar om man har en termometer. Sen kan man såklart även använda sig av kulprovet bara för att vara extra säker på att få rätt konsistens. Nästa vecka kommer en guide till vilka temperaturer som gäller för olika slags godis här på bloggen. Så håll utkik.
En annan sak man alltid ska tänka på är att det inte ska stormkoka. Just fudge har jag upplevt kan bli lite grynig då.
saffransfudge
Den här enkla fudgen är verkligen något för saffransälskaren! Len och mjuk i konsistensen och med en riktigt god saffranssmak. Hade man velat är det gott att låta saffranet dra i lite likör eller liknande innan. Det bryter av allt det söta lite.
 
Saffransfudge:
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g vit choklad
1/2 g saffran (1 pkt)
ev 1 msk likör (mandellikör skulle säkert vara supergott!!)
Blanda grädde och socker i en kastrull. Koka till ca 120°C eller tills smeten klarar ett kulprov. Tag kastrullen från värmen och tillsätt saffran. Hacka chokladen och blanda i den. Rör tills all choklad smällt helt. Placera ett bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i fudgen. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten. Skär sedan i kuber. Förvara svalt.

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
pepparkaksgrottor-

Nästa inlägg

Pepparkaksgrottor med Dumle

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x