Vegetarisk pastagratäng

vegetarisk pastagratäng med linser
inlägget innehåller annonslänkar
Idag tänkte jag dela med mig av ett superbra tips på vardagsmat, nämligen en vegetarisk pastagratäng. Det här är typisk vardagsmat hemma hos oss. Antingen äter vi det som pasta med sås eller så här, som en pastagratäng. Jag brukar ta fram min tjusiga gryta och göra en rejäl omgång, då räcker det till både middag och ett gäng luncher!
Jag brukar ofta göra en sås på röda linser. Man kan säga att den ersätter den klassiska köttfärssåsen hemma hos oss. Ni vet en sån där bra grund man kan ha till det mesta.
Jag brukar krydda min linssås på två olika sätt. Antingen tar jag det klassiska spåret och smaksätter med paprika, torkad oregano, timjan, lite chili- ja men ni vet. Det här vanliga som man har i köttfärssås.
Eller så kryddar jag upp den med 7-kryddor. En orientalisk kryddblandning med kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel,  ingefära och kryddnejlika. Den passar riktigt bra i olika pastasåser eller till köttfärs. Jag brukar köpa färdigblandad i matbutiken och jag använder den fler gånger i veckan!
 
vegetarisk pastagratäng med linser
Till den här pastagratängen använde jag mig av kikärtspasta. Det är en favorit hemma hos oss. Kanske inte att äta precis som den är. Men i gratänger gör den sig perfekt! Kokar inte sönder, utan behåller sin fina form och har en nötig och got ton i sig. Men man kan självklart ta den pasta man själv föredrar. Jag är så glad att jag hittat de här ersättningprodukterna för klassisk pasta. Inte för att jag inte tål pasta eller så. Men min mage mår verkligen inte bra av att äta det. Pasta gjort på olika baljväxter går däremot mycket bättre!
Som sagt, hur ni kryddar den här pastagratängen välja ni lite själva. Men har ni inte testat 7-kryddor rekommenderar jag det starkt 🙂
Gratängen har jag toppat med lite fetaost, men den går även bra att byta ut mot någon annan smakrik ost. Men hoppa inte över osten, den ger en fin smak till maten!
Vegetarisk pastagratäng med linser:
1 gul lök
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk sjukryddor
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver.
1/2 dl balsamvinäger eller rött vin
2 dl röda linser
2 fp krossade tomater
ca 3-5 dl vatten
salt & svartpeppar
färsk persilja
3 dl keso
1 fp fetaost
4 port pasta av valfri sort.
 
Skala och stek lök och vitlök mjuk i en gryta. Skala och riv morötterna. Låt de steka med i grytan tillsammans med alla kryddor ett par minuter.
Tillsätt sedan balsamvinäger, röda linser, krossade tomater och vatten. Låt allt koka i cirka 30 minuter eller tills linserna mjuknat. Ha eventuellt i mer vatten om linssåsen känns för tjock.
Smaka av med salt, peppar och finhackad, färsk persilja. Medan linssåsen kokar i grytan, tillaga pastan enligt recept på förpackningen.
Blanda i den kokta pastan i grytan. Bred över keso och smula sist fetaosten och fördela jämnt över keson. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter.
Servera med något grönt till och ketchup!
Så länge mina barn får ha ketchup på maten är de nöjda 🙂 Och som vanligt blir den här pastagratängen bara godare dagen efter när den fått stå till sig lite!

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rost och rädisor
6 år sedan

Tack för instpirationen! Tror till och med jag har kikärtspasta hemma, men inte en så tjusig blå gryta som din. Älsk på den.
/Anette

Rost och rädisor
6 år sedan

Tack för inspirationen! Tror till och med jag har kikärtspasta hemma, men inte en så tjusig blå gryta som din. Älsk på den.
/Anette

Rost och rädisor
6 år sedan

Tack för inspirationen! Tror till och med jag har kikärtspasta hemma, men inte en så tjusig blå gryta som din.
/Anette

Stina
Stina
6 år sedan

Ser så gott ut!

Lisa
Lisa
6 år sedan

Mumsigt

J
J
6 år sedan

Wow!

Tobbe Lundberg
Tobbe Lundberg
6 år sedan

Tack för receptet, jag tyckte det var gott! Tyvärr var det ingen annan i familjen som gillade det, så nu har jag många matlådor… 😀

Marie Eriksson
Marie Eriksson
6 år sedan

Tack för alla goda och enkla recept😊

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Marie Eriksson
6 år sedan

Så härligt att du gillar de recept jag lägger upp 🙂

gratäng med rödbetor

Nästa inlägg

5 goda gratänger

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x