Bakad sötpotatis

bakad sötpotatis
Hej härliga torsdag. Med tösnö, blötsnö och allmänt slask. Men vet ni, det gör mig inte så mycket. I veckan såg man faktiskt en strimma ljus på himlen när jag körde barnen till skola och förskola i 7-tiden! Vi är på väg åt rätt håll, mot ljuset! Hur underbart är inte det? Helt fantastiskt om ni frågar mig!
Idag är det dessutom första februari, vilket inte bara är starten på vabruari utan det är också vegetariska dagen! Alltså man kan inte annat än älska alla dessa fina temadagar!  Och dagen till ära har jag ett riktigt fint och smarrigt vegetariskt recept att bjuda på. Nämligen bakad sötpotatis.
Hur snygga är inte de här lila sötpotatisarna?!  Dom har verkligen en helt magisk lila färg innanför skalet. Så fina!
bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis har liksom blivit 2000-talets bakad potatis. Ni vet den där rätten som folk kunde få för sig att göra för sisådär 15-20 år sedan. En stor, hel ugnsbakad potatis med någon röra till.
Eftersom jag inte är speciellt förtjust i vanlig, kokt potatis är inte bakad potatis min grej. Men det här är verkligen något helt annat! Jag tycker bakad sötpotatis är perfekt att äta som den är, med en god röra och en sallad till. Det passar även riktigt bra att servera till grillat, eller varför inte som del i en större buffé?
 
När man gör bakad sötpotatis kan man göra på fler sätt. Antingen gör man som här, delar potatisen och ugnsbakar den. Sen lägger man på en klick röra och äter den så. Men du kan också dubbelbaka sötpotatisen som jag gjort här.
Andra goda recept på just sötpotatis ni också måste testa är:

bakad sötpotatis
Hemma hos oss har både förkylning och magsjuka härjat i veckan. Men nu verkar det som om allt ordnar upp sig (nästa gång ni hör från mig ligger jag antagligen däckad i antingen influensa eller magsjuka när jag nu jinxar det såhär!). Helgen är nära och planen är att åka och kolla på ny soffa och säng på lördag. Så jag hoppas verkligen vi alla håller oss pigga nu!
 
På tal om vegetariska dagen  så finns det ett par vegetariska recept jag märkt att ni gillar lite extra mycket här på Linnéas Skafferi. Så är ni sugna på lite mer grön mat, kolla då in de här receptet:

 
Har ni några favoriter när det kommer till vegetariskt?
 
Bakad sötpotatis:
2 sötpotatisar (jag tog lila för de är så snygga)
olja
1 fp fetaost
2 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
färsk persilja
citron
salt & peppar
solroskärnor
Tvätta sötpotatisen och dela dom i halvor. Lägg på en plåt och ringla över lite olja och salt. Baka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka. Tag ut ur ugnen och låt svalna något.
Smula ner fetaosten i en skål. Tillsätt yoghurt, finhackad, färsk persilja, saft från 1/2 citron, salt och peppar.
Tag en gaffel och arbeta runt potatisen i skalet. Lägg sedan på en rejäl klick fetaoströra på varje potatishalva. Strö sist över lite rostade solroskärnor. Ät som de är till en sallad, eller som tillbehör!
Nu önskar jag er en riktigt härlig dag, imorgon är det FREEEDAG!!!

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
6 år sedan

Krya på er!

vegetarisk pastagratäng med linser

Nästa inlägg

Vegetarisk pastagratäng

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x