Sötpotatis och kikärtsgryta

 
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
På allmän begäran, här kommer receptet på sötpotatis och kikärtsgrytan jag skrev om tidigare på instastory. Ni var så många som hörde av er och undrade över om det fanns recept på den. Och er önskan är min lag mina vänner. Det var bara att laga den igen och vet ni, den här gången fick jag den ännu godare! Det är det bästa när man har tid att verkligen provlaga recept, man kan alltid twista till dom lite och på det viset få dom ännu bättre!
Jag har tillagat grytan i min Crock Pot. Men självklart går det precis lika bra att koka den i en helt vanlig gryta på spisen. Ofta lagar jag sådan här slags mat på helgen. När man vet att man ska var ute och fixa hela dagen. När väl kvällen kommer brukar jag ha noll tid eller energi att ställa mig i köket. Har man då satt igång sin Crock Pot så står maten där och puttrar hela dagen och bara är klar när man väl ska äta. Hur smidigt som helst!
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Det här är underbar matlådemat. Mat som liksom bara blir godare om den fått stå till sig över natten. Den passar också utmärkt att frysa in. Vilket jag faktiskt gjorde av den här andra omgången jag gjorde. Ett par matlådor rakt ner i frysen. Perfekt att ta  fram om man inte hinner laga mat eller om det fattas mat till matlådor.
Idag sitter jag på Loppi-kontoret och arbetar. Vi startade dagen med lite utbildning, sen har jag passat på att fortsätta arbetsdagen här. Så kul att ha möjligheten att göra det ibland. Omväxling förnöjer liksom!
Jag måste säga att jag är så nöjd med att kunna bo på landet, men direkttåget till Stockholm tar bara 1 timme och 15 minuter. Man kan få det bästa av två världar på något vis. Det lugna småstadslivet kan utan problem blandas upp med ett par dagar i Stockholm då och då. Men varje gång jag kommer hem är jag så glad att jag bor just där jag gör!
Var i Sverige bor ni?
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Grytan då. Löjligt enkel att laga med få ingredienser. Väldigt lite arbetsinsats som ändå ger massor av god mat. Precis som jag vill ha det iallafall. Jag valde att smaksätta min sötpotatis och kikärtsgryta med ingefära, lime, persilja och kokosmjölk. Det är en otroligt bra bas. Sen kan man såklart ha i av vad man gillar allra bäst. Kanske lite curry?
Jag serverade råris till, men även quinoa eller matvete funkar fint tycker jag!
Sötpotatis och kikärtsgryta:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 fp krossade tomater á 390 g
ca 500 g kikärtor (blötlagda eller på burk)
600 g sötpotatis
ca 2 cm färsk ingefära
2 grönsaksbuljongtärningar
1 knippe färsk persilja
1 lime
2 dl krämig kokosmjölk
salt och svartpeppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dom mjuka i en gryta. Tillsätt krossade tomater och kikärtor. Skala och skär sötpotatisen i bitar (ju större bitar, ju längre tid tar det att koka klart dom). Dela ingefäran i bitar och lägg i dom. Ha sist i buljongtärningarna. Låt allt koka upp och låt sedan grytan puttra på svag värme tills potatisen är genomkokt. Finhacka persiljan och blanda i den tillsammans med pressad lime och kokosmjölken. Fiska försiktigt upp ingefäran som fått koka med. Smaka av med salt & peppar. Dekorera med färsk persilja och lite rödbetsgroddar,
I Crock Pot: Förbered grytan som ovan. Sätt sedan timern på låg i 6-8 timmar eller hög i 3-4 timmar. Första gången jag gör ett nytt recept i min Crock Pot brukar jag alltid hålla lite koll på maten då det tar olika lång tid i olika märken/modeller av slökokare.
Gör gärna sötpotatisbitarna lite större så de inte kokar sönder helt. Innan servering, tillsätt färsk persilja, limesaft och kokosmjölk. Fiska upp ingefäran. Smaka av med stat och peppar. Dekorera med färsk persilja.
Gillar du det här och liknade inlägg? Tryck gärna på hjärtat här under <3 

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kristina
Kristina
6 år sedan

Låter supergott! Måste testa i helgen. Hur många beräknar du receptet till?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Kristina
6 år sedan

Hmm, ja det blev en hel del gryta. Räcker alla gånger till 6 personer!

Kristina
Kristina
Svara på  linneasskafferi
6 år sedan

Tack för svar. Ska testa i helgen.

AnnBritt
AnnBritt
6 år sedan

Bor på landet, utanför Nässjö i Småland!
Tack för många bra recept! Endera dagen blir det halloumi stroganoff! En rätt som verkligen gick hem hos hela familjen!!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  AnnBritt
6 år sedan

Visst är det rätt bra att bo på landet ändå 🙂
Åh ja, men den är så god och går alltid hem hos barnen! Mitt bästa recept att ta till när jag verkligen vill att alla ska äta!

Fredrika
Fredrika
6 år sedan

Var hittar man rödbetsgroddar? Letade i affären igår men hittade inga. Eller du har kanske groddat dem själv?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Fredrika
6 år sedan

Mitt ICA hade tagit in här om veckan. Men be din mataffär ta hem om du själv inte vill grodda 🙂

Anna
Anna
5 år sedan

Jättegott! Ettåringen blev helt extatisk😃

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anna
5 år sedan

Åh så kul att höra! Är en storfavorit här hemma också 🙂

Marita
Marita
5 år sedan

Den här grytan blir det till att bjuda grannarna på där jag bor i Bjuv, Skåne. Tusen tack för receptet!
Passar på att önska dig och de dina en riktigt skön jul”mats”helg! 🎅🎄🍭
Julkramar/Marita

sega kolakakor med choklad

Nästa inlägg

Sega kolakakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x