Jordgubb och rabarberkaka med brynt smör

jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Det är bara att konstatera, jag har fått en ny favoritkaka. Eller paj. Ja eller kaka. Kan inte riktigt bestämma mig. Och vad är egentligen skillnaden? Fast när jag tänker efter kanske det är en blandning av paj och kaka?
Hur det än är med den saken, så blev den här kakan riktigt god! En jordgubb och rabarberkaka med brynt smör och lite havregrynsmul på toppen. I grund och botten en otroligt enkel kaka som tack vare det brynta smöret och havregrynssmulet känns som en betydligt mer arbetad kaka.
Grundreceptet kommer från Sebastians gammelmormor Ragnhild. Ett sådant där klassiskt recept på äppelkaka ni vet. Jag har bakat den så otroligt många gånger och tänkte att det måste gå att utveckla. Och tänkt, det gjorde det! Hur enkelt som helst faktiskt.
 
jordgubb och rabarberkaka vaniljvisp rabarberpaj
 
Jag lämnade en hel sådan här kaka hemma hos Sebastian, sen fick min mamma ta med sig en hem också.
Jag och pojkarna drog ju till Berlin igår och lämnade både man och jordgubbe och rabarberkaka hemma i Jugansbo. Idag har vi gått över 15000 steg och jag är så grymt imponerad av både Axel och Isac som orkat. Dom har ju dessutom lekt i varenda lekpark vi gått förbi (och ni som varit i Berlin vet att det finns ju en hel del sådana….). Så dom har säkert rört sig dubbelt så mycket som vi andra. Att Axel orkat är inte så överraskande, han älskar att gå och vara i rörelse. Isac är lite mer bekväm, av sig och har ett par ben som helt enkelt brukar sluta att fungera i tid och otid. Så man måste bära honom. Men idag har han traskat på utan större knorr. Bra gjort av en snart 4-åring. Nu har vi bäddat ner oss i soffan hela gänget och kollar på Pippi. Här är vädret faktiskt lite sämre än hemma i Sverige. Och det är sååå skönt med lite moln och inte uppåt 30 grader varmt!
jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Till den här jordgubbe och rabarberkakan tycker jag att ni ska servera min rårörda vaniljsås. Så enkel och god!

Jordgubbs och rabarberkaka med brynt smör:

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
ca 3 dl rabarber och jordgubbar

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Bryn smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form med löstagbar kant, det blir en ganska trög smet. Skär rabarber och jordgubbar i tunna skivor och placera ut över smeten.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn. Rör om ordentligt. Strö smulet över kakan.

Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr. Kakan får gärna svalna helt innan den äts.

 
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar nedan <3

15
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Malin
5 år sedan

Fy farao vad gott det låter med brynt smör i:)

rårörd vaniljsås hemgjord

Nästa inlägg

Rårörd vaniljsås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x