Enkel rabarberdricka

rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink
Det finns inte många saker som slår hemgjord saft! Och med tanke på hur makalöst stor vår rabarber blev i år vore det synd och skam att inte göra något av all rabarber. Men tyvärr har det inte blivit mer än ett par pajer i år. Däremot tog min mamma och gjorde en omgång härlig rabarberdricka. Så himla gott!
rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink
För att slippa ha i massa konserveringsmedel men ändå kunna njuta av saften riktigt länge frös jag in all saft jag fick. Så gjorde alltid min bästa kompis mamma när vi var små. Frös in saften i glassburkar och hade i frysen. Då var det bara att en sked och skopa upp en bit fryst, koncentrerad saft och sedan fylla på med vatten, röra om och vips hade man iskall saft. Hur fiffigt som helst!rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink
Idag började jag räkna efter hur länge barnen egentligen varit hemma. Det kändes som minst 4 veckor. Efter en stunds fundering konstaterade jag att dom bara haft riktigt sommarlov i 2 veckor! Även om alla veckor efter skolan slutade var kortveckor. Men det känns som vi varit hemma tillsammans i evigheter. Och nu har vi minst 4 veckor kvar.
Just nu gör det mig inget alls. Idag gick Sebastian på 2 veckors ledigt, så blir fint med en liten paus här mitt i. Där allt ansvar för att aktivera barnen inte behöver landa på mig hela dagarna. Det ska bli så skönt!!rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink

Receptet på rabarberdricka har jag fått av mamma. Som i sin tur fått det av sin vän Gun. Ett välbeprövat recept med andra ord!

Rabarberdricka:
3 kg rabarber
2 ekologiska citroner
3 1/2 liter kokande vatten
1,7 – 2 kg socker
Skiva rabarbern (ett tips är att använda matberedaren och skiva rabarbern i den, då går det ruskigt fort!) och citronen. Lägg i en rostfri kastrull eller bunke. Slå över kokande vatten och låt stå svalt i minst 2 dygn (saften kan stå i upp till 4 dygn). Sila saften och rör i sockret, lite i taget. Det tar en liten stund för sockret att smälta.
Ha upp i burkar eller flaskor (fyll inte helt) och frys in. Saften klarar sig ett par dagar i kylen.

rabarbersaft, rabarberdricka, sommardrink, rabarberdrink

Sommarens bästa, enklaste och antagligen godaste drink blandar jag på just den här rabarberdricka.

Men för att blanda dig en mumsig rabarberdrink behöver du:
fryst rabarberdricka
vitt vin
sprite
fryst lime/citron
Skopa upp en kula fryst rabarberdricka och lägg i ett champagneglas.
Toppa med vitt vin, sprite och frysta skivor citrusfrukt.
Det går också bra att byta ut det vita vinet och sprite mot någon form av bubbel.
För en helt alkoholfri variant blandar jag ihop fryst rabarberdricka med sprite. En drink barnen här älskar!

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Simplefeast 3

Nästa inlägg

Simple Feast- en vegetarisk matkasse

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x