ANNONS

Ribollita- en vegetarisk böngryta från Toscana

I samarbete med Villa Puccini

vegansk böngryta, böngryta, vegetarisk böngryta

Sommarens sista ljumma vindar drar in över oss. Och snart kan vi räkna med att hösten är här. Men jag misströstar inte. Det är nu varenda kvadratcentimeter av butikens grönsakshyllor fylls med underbara rotfrukter, grönsaker och örter! Hur fantastiskt som helst. För det fina med att använda sig av bra råvaror, det är att maten inte behöver vara speciellt avancerad för att det ska smaka gudomligt ändå. Så jag fyllde min korg med morötter, selleri, örter, olika sorters lök, kål och zucchini. Sen åkte jag hem och lagade Ribollita- en vegetarisk böngryta från Toscana.

vegansk böngryta, böngryta, vegetarisk böngryta

Inspirationen till denna gryta fick jag i våras när jag reste ner till Toscana för att besöka det område där vinet Villa Puccini produceras. Det var en helt underbar resa, som jag gärna gör om igen. För även om jag kände mig helt uppfylld av ny kunskap och inspiration efter resan känns det alltid som om det finns massor av mer saker att se och upptäcka. Men något som jag verkligen tog med mig från resan var deras förkärlek till den enkla maten. Och respekten för de goda råvarorna. Traditionell toscansk mat är ofta väldigt enkelt. Med bra råvaror som bas. Jag har en förkärlek till allt vad soppor och grytor heter. Eftersom du ofta kan laga maten av vad som finns hemma. Eller om du har någon grönsak som börjar se lite trött ut, då passar den utmärkt till sådan här slags matlagning!

När vi resta runt bland vinodlingarna i Toscana berättade Piergiorgio Castellani, ägare till vinhuset Castellani som tillverkar Villa Puccini att han helst äter något enkelt på språng under dagen. Lite bröd, ost, några skivor kallskuret, för att sedan äta mer ordentligt till kvällen. Och nu när hösten närmar sig passar det utmärkt att äta någon form av gryta. Grytan jag har lagat blir väldigt mättande och god tack vare att den innehåller både bönor, rotsaker och om man vill, en bit ost och bröd! Ofta tog man vara på gammalt bröd genom att tillexempel tillsätta det i grytor eller soppor. Jag personligen är ingen stor entusiast av uppblött bröd, så jag serverar det hellre på sidan av. Men det är en smaksak.

vegansk böngryta, böngryta, vegetarisk böngrytaMen hur lätt är det då att matcha ett rött vin från Toscana till en vegetarisk böngryta tänker ni kanske?
Det är faktiskt inte så svårt! En av de första sakerna jag brukar tänka på är att kolla vart vinet kommer ifrån och sedan titta efter recept från samma region. Här är det ju en solklar matchning då Ribollita är en klassisk böngryta från just Toscana. Men, för att vinet inte ska bli för kraftigt för maträtten finns det ett par saker man kan tänka på:

  • Jag valde att ha i en burk konserverade körsbärstomater i grytan. Både för att det ger fin smak, men också för att matcha syran i vinet.
  • Istället för som på klassiskt vis, låta en gammal torr parmesanostkant koka med i grytan, rev jag helt enkelt i lite ost på slutet. Detta för att mildra strävheten i vinet något.

vegansk böngryta, böngryta, vegetarisk böngryta

Jag älskar mat som passar att laga en helt vanlig tisdag som en lördagskväll. Och den här grytan behöver inte speciellt lång tid på spisen för att bli klar, allt som krävs är att morötterna skall kokas mjuka. Men som med alla grytor är den ju godast att servera när den fått stå till sig en dag eller så!vegansk böngryta, böngryta, vegetarisk böngryta

 

Ribollita 6 portioner:

1 röd lök
15 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
olja att steka i
2 stjälkar selleri
1 medelstor zucchini
3 stora morötter
400 g konserverade körsbärstomater
ca 1 L grönsaksbuljong
ca 250 g kokta (eller konserverade) cannelinibönor
ca 250 g kokta (eller konserverade) stora vita bönor
2-3 grön eller svartkålsblad
2 dl färsk salvia och färsk persilja
2 dl finriven parmesan
salt & svartpeppar

bröd att servera till

Skala och finhacka rödlök, skär purjolök och vitlök fint. Stek på medelvärme i lite olja tills löken blivit genomskinlig.
Skär sellerin och zucchini i bitar. Skala och skär morötterna i små fyrkanter. Låt detta steka med löken några minuter. Tillsätt sedan tomater och buljong. Låt grytan koka under lock i cirka 15 minuter eller tills morötterna är mjuka. Skölj bönorna och rör i dom. Repa kålen och skär ner den i mindre bitar. Blanda i tillsammans med finhackad salvia, persilja och riven parmesan. Rör om försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

Ha upp i skålar och servera med ett par skivor bröd till.

Vad lagar du helst av höstens alla underbara råvaror?

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta
Vad lagar du helst av höstens alla underbara råvaror?

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria - To make each day count
4 år sedan

Höstgryta är det bästa som finns!

Birgitta
4 år sedan

Alltså, jag älskar ju svamprisotto! Plockar svamp o njuter av det. Lagar mat o njuter av det o naturligtvis av att avnjuta densamma.

Nästa inlägg

En fredag i skogen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x