5 härliga recept på gofika till helgen

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fredag <3
Dagen har bjudit på sol, regn, dimma och gråväder. Allt på bara ett par timmar! Just nu sitter här inne och laddar upp för en promenad innan maten. Det känns som om kroppen behöver det idag. Jag och Isac cyklade till min mormor och morfar tidigare idag, men det går ju inte rasande fort precis. Även om det går framåt.
Idag tänkte jag bjuda er på 5 härliga recept på gofika till helgen. Oavsett om det är till efterrätt ikväll eller till fika i morgon så lovar jag att ni kommer hitta något som passar.
Som min äppelcheesecake med topping.  Så otroligt god!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vill man göra något lite mer fancy så passar Pots de crème perfekt. Det är absolut inte svårt att göra, men blir himla fint om man serverar det så här, i tunna kaffekoppar.


Allra enklast är kanske att göra någon form av pannacotta ändå. Salt karamellpannacotta med kanderade hasselnötter är en storvinnare. Jag lovar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Är du en extra-allt-person? Då är detta kladdkakan för dig! Den här kladdkakan innehåller både kola och dumle och är supergod.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Sugen på något lite fräschare? Testa att göra rostade plommon. En perfekt dessert att mumsa på så här på hösten!
Tur det finns flera olika sorters gofika ändå. För ibland är man sugen på en kladdkaka med extra-allt. Och ibland vill man bara ha något sött, men ändå fräscht. Iallafall är jag så.
Ikväll har grabbarna beställt hamburgare och sen ska vi testa marabou pepparkaka till fredagsmys. Antingen blir det hiss. Eller diss. Man vet aldrig i förväg riktigt.

Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt härlig fredag <3

0
1

Enkel pumpapuré


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Något jag ser mer och mer av på nätet är att vi i Sverige börjat laga mat på pumpa. Vilket jag tycker är hur härligt som helst. För jag verkligen älskar pumpa! Allra godast är det nog att rosta pumpa i ugnen tycker jag. Men, det finns ju så många andra användningsområden också. I veckan testade jag att göra en enkel pumpapuré. Tanken är att jag ska använda den till en paj. Men vi får se, kanske blir det en soppa eller ett helt gäng muggar pumpa-latte av det!

Photographer: Sebastian Niemi Ca



Jag testade att göra pumpapuré på två olika slags pumpor. Både vanlig bitternutpumpa och hokkiaidopumpa. Den senare ser ni på bilden här. Så vacker, eller hur?!
Hokkiaidopumpan blev något blötare när den ugnsrostats, Den hade även en lite mer nötig smak och jag tänker att den här passar perfekt till matlagning. Medan butternutpumpan i jämförelse var betydligt faste i köttet och inte alls lite blöt. Butternutpumpan fick en sötare och lite krämigare smak. Så denna pumpapuré kommer jag ha till paj eller latte

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Visst blir det himla fint att ha upp pumpapuré i burkar? Den klarar sig cirka en vecka i kylen. Men du kan även frysa in purén, då håller den sig länge 🙂

Photographer: Sebastian Niemi Ca


För att sätta lite extra smak på dina lite sötare pumparätter kan du tillsätta pumpakrydda. Den amerikanska pumpakryddan är ungefär samma sak som vår svenska pepparkakskrydda. Men du kan även ha i lite kryddpeppar i pumpakryddan om du vill. Det blir himla gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag tycker det är allra enklast att rosta pumpan i ugnen när jag gör puré. Men du kan såklart koka den också om du hellre känner för det.
Pumpapuré:
valfri matpumpa
olja
Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Ringla olja över en plåt och lägg ut pumpahalvorna med snittytan ned. Rosta i 200°C tills pumpan mjuknat helt (detta beror såklart på hur stor och vilken sorts pumpa du tar). När pumpaköttet är helt mjukt, tag ut ur ugnen och låt svalna. Skrapa ur pumpan ur skalet med hjälp av en sked. Mixa pumpaköttet i en mixer till en fin puré. Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
Nu återstår bara att se vad jag gör av min pumpapuré…

Andra godsaker du kan göra med pumpa är:

Brukar du använda pumpa i matlagningen eller bakningen?

0
2

Tävla om en matkasse!

I annonssamarbete med Simple Feast

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En vegetarisk eller vegansk matkasse- med 3 middagar som lagas färdigt på ett litet kick. Och nu har JUST DU chansen att vinna en matkasse från Simple Feast.
Jag har nämligen fått möjligheten att lotta ut en valfri matkasse för 4-5 personer (värde 999kr).

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vad ska man då göra för att ha en chans att vinna den här härliga vinsten?


Jo, jag vill att du följer Simple Feast Sweden på instagram och att du motiverar varför just DU ska vinna en vegetarskt eller vegansk matkasse och svarar på frågan:
-Hur lång tid tar det att tillaga maten från Simple Feast?
Tävlingen pågår från och med idag till fredag 18/10 kl 21.00.
Svara på frågan och motivera som en kommentar på detta inlägg, så är du med och tävlar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Matkassarna finns i varianterna Family eller Green. All mat är förberedd så det tar dig inte många minuter att laga klart din middag. Varje matkasse innehåller 3 måltider, som alla är smidigt uppmärkta så du vet vilka matlådor om hör till vilken dag. Dessutom kommer all mat i hållbara förpackningar.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag älskar att testa olika matkassar, jag får alltid så otroligt mycket inspiration till nya rätter. Den här veckan fick jag testa allt från ugnsbakad aubergine med picklade rädisor till en mustig svampbourguignon.  Så himla gott!
Stort lycka till i tävlingen! Och glöm inte att följa mig Linnéas Skafferi och Simple Feast på instagram!

19
0