Enkel pumpapuré

 
butternutpumpa, pumpa, halloween,
Något jag ser mer och mer av på nätet är att vi i Sverige börjat laga mat på pumpa. Vilket jag tycker är hur härligt som helst. För jag verkligen älskar pumpa! Allra godast är det nog att rosta pumpa i ugnen tycker jag. Men, det finns ju så många andra användningsområden också. I veckan testade jag att göra en enkel pumpapuré. Tanken är att jag ska använda den till en paj. Men vi får se, kanske blir det en soppa eller ett helt gäng muggar pumpa-latte av det!
butternutpumpa, pumpa, halloween,
 
Jag testade att göra pumpapuré på två olika slags pumpor. Både vanlig bitternutpumpa och hokkiaidopumpa. Den senare ser ni på bilden här. Så vacker, eller hur?!
Hokkiaidopumpan blev något blötare när den ugnsrostats, Den hade även en lite mer nötig smak och jag tänker att den här passar perfekt till matlagning. Medan butternutpumpan i jämförelse var betydligt faste i köttet och inte alls lite blöt. Butternutpumpan fick en sötare och lite krämigare smak. Så denna pumpapuré kommer jag ha till paj eller latte
butternutpumpa, pumpa, halloween,
Visst blir det himla fint att ha upp pumpapuré i burkar? Den klarar sig cirka en vecka i kylen. Men du kan även frysa in purén, då håller den sig länge 🙂
butternutpumpa, pumpa, halloween,
För att sätta lite extra smak på dina lite sötare pumparätter kan du tillsätta pumpakrydda. Den amerikanska pumpakryddan är ungefär samma sak som vår svenska pepparkakskrydda. Men du kan även ha i lite kryddpeppar i pumpakryddan om du vill. Det blir himla gott!butternutpumpa, pumpa, halloween,
Jag tycker det är allra enklast att rosta pumpan i ugnen när jag gör puré. Men du kan såklart koka den också om du hellre känner för det.
Pumpapuré:
valfri matpumpa
olja
Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Ringla olja över en plåt och lägg ut pumpahalvorna med snittytan ned. Rosta i 200°C tills pumpan mjuknat helt (detta beror såklart på hur stor och vilken sorts pumpa du tar). När pumpaköttet är helt mjukt, tag ut ur ugnen och låt svalna. Skrapa ur pumpan ur skalet med hjälp av en sked. Mixa pumpaköttet i en mixer till en fin puré. Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
Nu återstår bara att se vad jag gör av min pumpapuré…
 
Andra godsaker du kan göra med pumpa är:

 
Brukar du använda pumpa i matlagningen eller bakningen?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
simple feast

Nästa inlägg

Tävla om en matkasse!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x