ANNONS

Kålsallad med äpple, svamp och dillcrunch

inlägget är annonssamarbete med Fiskars

fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Tänk er en ljummen kålsallad, med olika sorters lök, mustig smak av svamp, som får krispighet från ett äpple och krämighet från en riktigt smakrik ost. Allt toppat med solros och pumpakärnor som långsamt rostats tillsammans med dill. Det är färgsprakande, både för öga och mun- jag lovar!

fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Precis som vanligt blir matlagningen så mycket enklare när man har bra verktyg att arbeta med. Oavsett om du är proffs eller hemmakock. Redan förra hösten fick jag möjlighet att prova på några produkter ur Fiskars Norden-serie. Både grytan och kniven har använts flitigt sedan dess här hemma i mitt kök.

Då fick jag testa deras gjutjärnsgryta, men den här gången är det deras stekpanna i rostfritt stål som jag har provat. Precis som gjutjärnspannan är den behandlad med Thermium™ som är fritt från både
plast och flour. Tack vare detta tål stekpannan högre temperaturer, den är enkel att rengöra, har unika non-stick egenskaper och har en väldigt lång hållbarhet.

fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Och det där med hållbarhet är något jag verkligen värdesätter, att de köksredskap jag köper, de ska också hålla länge. Dessutom består alla Fiskars köksprodukter av 70% återvunnet material. Det känns lite extra bra, att även om jag konsumerar- så är det en hållbar konsumtion!

fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Sen måste jag även få prata lite om min favorit i köket. Nämligen den här kniven. Jag använder den dagligen och rekommenderar den till varenda en som ber om tips på vilken slags kniv man ska köpa. Jag gillar hur den ligger i handen, den är enkel att använda och så tycker jag handtaget av finskt björkträ är riktigt snyggt! Alla knivar i Norden-serien består av ett högkvalitativt rostfritt stål med hög kolhalt. Detta gör att knivarna håller skärpan längre.

Vill du läsa mer om alla produkter i Norden-serien kan ni göra det här.fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Jag gillar helhetstänket som finns kring Fiskars Norden-serie. Att dom vill inspirera till en bättre livsstil, både genom att skapa en hållbar produkt, men även för att det är enkelt att laga hälsosam mat i deras stekpannor.
Att dom tagit all den kunskap som finns i företagets 370 åriga (!!) historia och skapat en tidlös skandinavisk design som är lika modern och funktionell nu som den kommer att vara om 20 år.fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Inspirerad av Fiskars känsla för det nordiska, för det enkla och lite avskalade. Men för den saken inte tumma på kvalitén så har jag skapat en sallad med det bästa vi har här i norden på hösten. En kålsallad som fungerar fint att äta som en enklare lunch med ett gott bröd till. Eller att ha som tillbehör en lördagkväll när man har vänner över på middag. Jag kan faktiskt dra det så pass långt, att denna sallad kanske får gästspela på årets julbord. Det är inte alls omöjligt.

fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

För några veckor sedan var jag ut och fyllde på förrådet med trattkantareller. Det är min bästa svamp. Helt gratis att plocka i skogen, enkel att rensa och den går utmärkt att torka. Jag fyller stora burkar med den torkade svampen och strör i höstens alla såser, smaksätter röror eller som idag: har i en sallad.
Har man inte lika bra tillgång till torkade trattkantareller som jag, då går det såklart fint att steka annan svamp och ha i salladen istället.

Kålsallad med äpple, svamp och dillcrunch:

1 msk olja
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 tsk flingsalt
1 tsk vitlökspulver
1 msk fryst dill

Hetta upp stekpannan, ha i olja. Sänk värmen till medel och ha i pumpa och solroskärnorna. Rosta under konstant omrörning tills de fått en gyllene färg. Strö över salt, vitlökspulver och dill. Blanda väl och fortsätt rosta någon minut till. Ha upp i en skål och låt svalna helt.

2 vitlöksklyftor
ca 20 cm purjolök
smör att steka i
700 g rödkål
300 g svartkål
200 g grönkål
1 dl torkade trattkantareller
saft från 1/2 citron
flingsalt
1 äpple
100g Västerottensost

Skala och finhacka vitlök. Skiva purjolöken tunt. Stek de båda löksorterna i smör på medelvärme i ett par minuter. De ska inte få färg, bara mjukna helt.
Skiva rödkålen i tunna strimlor. Repa svartkål och rödkål. Skär ner den något i lagom bitar. Stek kålen tillsammans med lök och krossad svamp tills de olika kålsortena mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Pressa över citron och strö över salt. Skiva äpplet tunt och skär det sedan i stavar. Skär osten i kuber. Blanda i detta i den varma kålsalladen. Toppa med dillkrunch. Servera med ett gott bröd.

En riktigt bra kniv, det är mitt bästa köksredskap. Vilket är ditt bästa köksredskap?


 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås

Nästa inlägg

Veckans mat- 5 goda pastamiddagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x