Kålsallad med äpple, svamp och dillcrunch

inlägget är annonssamarbete med Fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Tänk er en ljummen kålsallad, med olika sorters lök, mustig smak av svamp, som får krispighet från ett äpple och krämighet från en riktigt smakrik ost. Allt toppat med solros och pumpakärnor som långsamt rostats tillsammans med dill. Det är färgsprakande, både för öga och mun- jag lovar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Precis som vanligt blir matlagningen så mycket enklare när man har bra verktyg att arbeta med. Oavsett om du är proffs eller hemmakock. Redan förra hösten fick jag möjlighet att prova på några produkter ur Fiskars Norden-serie. Både grytan och kniven har använts flitigt sedan dess här hemma i mitt kök.

Då fick jag testa deras gjutjärnsgryta, men den här gången är det deras stekpanna i rostfritt stål som jag har provat. Precis som gjutjärnspannan är den behandlad med Thermium™ som är fritt från både
plast och flour. Tack vare detta tål stekpannan högre temperaturer, den är enkel att rengöra, har unika non-stick egenskaper och har en väldigt lång hållbarhet.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Och det där med hållbarhet är något jag verkligen värdesätter, att de köksredskap jag köper, de ska också hålla länge. Dessutom består alla Fiskars köksprodukter av 70% återvunnet material. Det känns lite extra bra, att även om jag konsumerar- så är det en hållbar konsumtion!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Sen måste jag även få prata lite om min favorit i köket. Nämligen den här kniven. Jag använder den dagligen och rekommenderar den till varenda en som ber om tips på vilken slags kniv man ska köpa. Jag gillar hur den ligger i handen, den är enkel att använda och så tycker jag handtaget av finskt björkträ är riktigt snyggt! Alla knivar i Norden-serien består av ett högkvalitativt rostfritt stål med hög kolhalt. Detta gör att knivarna håller skärpan längre.

Vill du läsa mer om alla produkter i Norden-serien kan ni göra det här.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Jag gillar helhetstänket som finns kring Fiskars Norden-serie. Att dom vill inspirera till en bättre livsstil, både genom att skapa en hållbar produkt, men även för att det är enkelt att laga hälsosam mat i deras stekpannor.
Att dom tagit all den kunskap som finns i företagets 370 åriga (!!) historia och skapat en tidlös skandinavisk design som är lika modern och funktionell nu som den kommer att vara om 20 år.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Inspirerad av Fiskars känsla för det nordiska, för det enkla och lite avskalade. Men för den saken inte tumma på kvalitén så har jag skapat en sallad med det bästa vi har här i norden på hösten. En kålsallad som fungerar fint att äta som en enklare lunch med ett gott bröd till. Eller att ha som tillbehör en lördagkväll när man har vänner över på middag. Jag kan faktiskt dra det så pass långt, att denna sallad kanske får gästspela på årets julbord. Det är inte alls omöjligt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

För några veckor sedan var jag ut och fyllde på förrådet med trattkantareller. Det är min bästa svamp. Helt gratis att plocka i skogen, enkel att rensa och den går utmärkt att torka. Jag fyller stora burkar med den torkade svampen och strör i höstens alla såser, smaksätter röror eller som idag: har i en sallad.
Har man inte lika bra tillgång till torkade trattkantareller som jag, då går det såklart fint att steka annan svamp och ha i salladen istället.

Kålsallad med äpple, svamp och dillcrunch:

1 msk olja
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 tsk flingsalt
1 tsk vitlökspulver
1 msk fryst dill

Hetta upp stekpannan, ha i olja. Sänk värmen till medel och ha i pumpa och solroskärnorna. Rosta under konstant omrörning tills de fått en gyllene färg. Strö över salt, vitlökspulver och dill. Blanda väl och fortsätt rosta någon minut till. Ha upp i en skål och låt svalna helt.

2 vitlöksklyftor
ca 20 cm purjolök
smör att steka i
700 g rödkål
300 g svartkål
200 g grönkål
1 dl torkade trattkantareller
saft från 1/2 citron
flingsalt
1 äpple
100g Västerottensost

Skala och finhacka vitlök. Skiva purjolöken tunt. Stek de båda löksorterna i smör på medelvärme i ett par minuter. De ska inte få färg, bara mjukna helt.
Skiva rödkålen i tunna strimlor. Repa svartkål och rödkål. Skär ner den något i lagom bitar. Stek kålen tillsammans med lök och krossad svamp tills de olika kålsortena mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Pressa över citron och strö över salt. Skiva äpplet tunt och skär det sedan i stavar. Skär osten i kuber. Blanda i detta i den varma kålsalladen. Toppa med dillkrunch. Servera med ett gott bröd.

En riktigt bra kniv, det är mitt bästa köksredskap. Vilket är ditt bästa köksredskap?0
1

Veckans mat- 5 goda pastamiddagar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej måndag,
Här startade vi dagen med att vara ganska trötta. Helgen var nog lite slitig för oss alla. Axel hade full schema hela helgen, jag och Sebastian var på 40-årsfest på lördagen och fast jag hade all möjlighet i världen att sova riktigt länge i söndags vaknade jag efter ynka 3 timmars sömn och kunde inte somna om. Så jag kan säga att det inte blev mycket gjort i söndags inte. Rensade ur ett skåp, plockade undan lite i köket, rensade bort gamla höstblommor från krukorna framför huset och satte i granris istället. Hade lite familj över på fika. Men annars, blev det inget alls vettigt gjort. Så idag är jag glad över att kunna jobba hemifrån och fixa sådant som jag annars gör på söndagar. Ni vet, tvätta och förbereda inför veckan.
Så idag har jag hunnit städa ur diskmaskinen ordentligt, kört två maskiner tvätt, lämnat iväg ett jobb på korr och dragit upp lite planer för veckan.
Idag tänkte jag att vi viger veckans mat åt ett gäng goda pastarecept. Här hemma hamnar vi lätt i ”pasta och köttfärsås-träsket” om vi äter pasta. Vilket är gott. Men ibland vill man variera sig lite.. Då är min pastasås med morötter en himla god variant på den klassiska köttfärssåsen.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan variant är min pastagratäng med ajvar och fetaost. Här kan man slänga i lite av vad man har hemma. Svamp, kyckling eller quornbitar. Vad helst man föredrar helt enkelt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan pastarätt jag hyser stor kärlek till, det är min linsbolognese. Lättlagat, billigt och gott.  Perfekt att göra ett storkok av och frysa in för framtida matlådor eller när tiden är på tok för knapp för någon vidare matlagning.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här grundreceptet på vegetariska köttbullar passar perfekt att göra och sedan koka en god ajvarsås att servera till. Köttbullarna kan man göra en dag när man har lite mer tid. Stoppa i frysen och sedan är det bara att värma på dom och koka ihop såsen när man behöver något snabblagat. Jag älskar sån här mat!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En storfavorit sedan många år: vegetarisk lasagne med halloumi. Gott, enkelt och lite annorlunda. Vill man kan ha i lite röda linser i tomatsåsen för att få upp proteininnehållet lite. MUMS!

Nu ska jag beta av resten av att göra listan denna måndag,
Jag hoppas ni alla får en himla skön start på veckan <3

1
0

Glöggdrink med mousserande vin

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej lördag!
Jag och hunden har precis varit ut på den mest leriga promenad ni kan tänka er. Men nu ligger han i hallen och sussar sött på golvvärmen. Och förhoppningsvis torkar han upp lite. Vi ska strax bege oss in mot stan för att fixa lite ärenden och ikväll blir det 40-årsfest för hela slanten! Så kul.
Något annat som jag verkligen gillar, det är den här glöggdrinken. Som kan vara bland det enklaste du kan slänga ihop precis när gästerna trillar in.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag är ett stort fan av glögg, men ibland kan det vara kul att göra något annat än att servera klassisk glögg så här när julen närmar sig. Då passar den här enkla, men väldigt goda drinken perfekt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Du kan dessutom göra den både med eller utan alkohol. Dock tycker jag det är viktigt att man väljer en bra glögg, som inte är allt för söt och sliskig. Jag gillar glöggen från Tegner & Son. Den ekologisa starkvinsglöggen är hur god som helst. Men även deras alkoholfria glögg är riktigt god. Så den kan jag varmt rekommendera er som inte testat! 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det är alltså en kall glöggdrink, men istället för att späda ut drinken med is använder jag frysta tranbär. Hittar man inte det går det fint med lingon också. Men tycker att tranbären håller formen och blir snäppet bättre ändå!

Photographer: Sebastian Niemi CaEnkel glöggdrink med mousserande vin:
frysta tranbär
kall starkvinsglögg
väl kylt mousserande vin
Lägg frysta tranbär i varje glas. Fyll på med starkvinsglögg och toppa sedan med mousserande vin. Servera direkt.
Jag brukar ta ungefär hälften, hälften glögg och vin.
För en alkoholfri variant tar jag alkoholfri glögg och toppar sedan med alkoholfritt mousserande, fruktsoda eller 7up. Välj en smakrik alkoholfri glögg, så blir det inte alltför sött.
En perfekt välkomstdrink till glöggminglet!

Nu hoppas jag ni alla får en riktigt härlig lördag!

3
2