Gör ditt egna sköljmedel

ättika, sköljmedel, eko
Idag tänkte jag tipsa om något som kanske inte hör köket till, men som du gör av saker du hittar i ditt kök, så jag tänker att det är ok ändå.
Nämligen hur du gör ditt egna sköljmedel. Jag ska erkänna att det långt ifrån är min idé eller mitt recept. Så jag vill inte ta åt mig äran det allra minsta. Men jag för gärna budskapet vidare. Jag tror jag läste om det första gången hos EKOtipset. En himla bra sida där jag alltid hittar något nytt att lära mig.
Men varför ska man då sluta använda sköljmedel tänker du. Det luktar ju SÅÅÅÅ GOTTT och gör mina kläder SÅÅÅÅ MJUKA!
Jag vet. Men, i sköljmedel finns en hel del kemikalier som kan vara allergiframkallande och som dessutom faktiskt kan vara skadliga för dina kläder. Även om det gör dom mjuka. Kläder i material av mikrofiber,  ylle, siden, Gore-tex och stretchmaterial ska inte alls tvättas med sköljmedel faktiskt.ättika, sköljmedel, eko
Först slutade jag helt att använda sköljmedel. Och jag kan ärligt säga att ingen här hemma märkte någon skillnad. Trots att vi har väldigt hårt vatten.
Efter någon vecka började jag tillsätta ett par korkar ättika i varje tvätt. Den blöta tvätten kan lukta lite ättika precis när du tar ut den ur tvättmaskinen, men det luktar absolut inget om kläderna när de väl torkat.
Men, jag måste ändå erkänna att jag gillar när tvätten doftar lite gott. Så de senaste veckorna har jag haft i ett par droppar eterisk olja varje gång jag tvättar också.
En stor fördel som jag märkt efter att jag helt slutat med sköljmedel är att tvätten alltid luktar rent och fräscht. Även våra träningskläder som lätt får en lite unken lukt.
ättika, sköljmedel, eko
Kanske ska man koka upp vattnet först och låta det svalna, men det brukar inte jag göra.
Jag gör mitt egna sköljmedel så här:
1 del ättika 24%
2 delar vatten
några droppar eterisk olja
Blanda allt i en flaska. Skaka om flaskan inför varje användning.
Enkelt, miljövänligt och billigt!
En bra eterisk olja kan du hitta i din hälsokostaffär.
Jag använder även ättika i diskmaskinen i stället för spolglans i diskmaskinen. Det fungerar hur bra som helst!
 

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yvonne
4 år sedan

Detta måste jag prova! Har slutat med sköljmedel helt men detta låter ju fantastiskt! 😀

Lisen
Lisen
4 år sedan

Hej, jag älskar att använda ättika i tvätten. Men var lägger du ättikan? I tvätten? I tvättmedelsfacket?
Tack för hjälp

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Lisen
4 år sedan

I sköljmedelsfacket 🙂

Ida
Ida
4 år sedan

Jag brukar slänga med lite ättika ibland för att fräscha upp tvätten, detta låter ju super 🙂 Hur mycket tar du till en tvätt, känner man doften oljan när tvätten torkat?

Therese
Therese
4 år sedan

Tack för tipset, det här ska jag absolut prova!

Erika
Erika
4 år sedan

Hur mycket häller du i ungefär till en tvätt? 😊

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Erika
4 år sedan

ca 1-2 korkar 🙂

Erika
Erika
Svara på  linneasskafferi
4 år sedan

Ok, tack! Och tack för tipset!

Solveig Danielsen
Solveig Danielsen
3 år sedan

Hej!
Det står överallt att man kan tillsätta eterisk olja när man gör eget sköljmedel. Jag har testat men tvätten luktar inte överhuvudtaget av eterisk olja, trots att jag till slut tillsatte 50 droppar (!!!)citrongräs.kvalitétolja dessutom! I butiken sade hon att det är mest för att maskinen ska bli fräsch, men det sköter ju ättikan. Alltså är det helt bortkastade pengar att tillsätta dyr eterisk olja i ditt egentillverkade sköljmedel, med andra ord…

fiskars, kål, sallad, middag, tillbehör

Nästa inlägg

Kålsallad med äpple, svamp och dillcrunch

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x