ANNONS

3 härliga recept med smaker från Sydtyrolen

I samarbete med Consortium South Tyrolean Apple

Att välja livsmedel i mataffären är inte det enklaste alla gånger. Hur vet man att osten man köper verkligen är det den utger sig för att vara? Och vart kommer egentligen den där lufttorkade skinkan ifrån?
Därför blev jag  himla glad över att det nu ska bli lite enklare för oss som strosar runt i mataffären att hitta nya spännande livsmedel, som garanterat har hög kvalité.
Enkelt förklarat finns det två Europeiska kvalitetsmärkningar:
SUB- skyddad ursprungsbeteckning-
SUB-märkningen tilldelas de EU-produkter som produceras och bearbetas i ett visst geografiskt område. Som tillexempel Stilfserosten jag arbetat med här. Den är gjort på enbart mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Där man använder traditionella tillverkningsmetoder som ger osten en specifik smak och äkthet.
SGB-skyddad geografisk beteckning-
SGB-märkningen betyder att åtminstone ett av produktionsstegen (produktion, bearbetning och beredning) måste följas även om de råvaror som använts nödvändigtvis inte kommer från det geografiska området.
Här har jag fått använda en för mig ny produkt, nämligen speck. En saltad och kallrökt del av grisen som kanske har lite oförtjänt dåligt ryckte här hemma i Sverige.
Den passar nämligen utmärkt att använda till exakt samma saker vi annars använder betydligt dyrare varianter av lufttorkad skinka till.

Jag älskar att upptäcka nya matkulturer och därigenom nya spännande råvaror. Som i det här samarbetet. Där jag skulle få hem speck att göra något av. I min fantasivärld är speck ungefär samma sak som fett. Och jag hade en del funderingar på hur jag skulle få till något av det här egentligen. Men nu har jag lärt mig, att i Sydtyrolen produceras denna fina produkt, som inte alls är en fettbit. Utan en bit fläsk som först saltas och kryddas. Sedan kallröks det lätt med bokträ. Efter rökning lagras det utomhus. Producenternas motto är: “lite salt, lite rök och mycket frisk luft”.
Jag har gjort små smördegspajer som är fyllda med tranbärssylt, ost och karemelliserad lök som jag sedan toppat med tunna skivor speck. En perfekt munsbit att servera som förrätt, som plockmat eller varför inte nu till alla kommande glöggmingel?
 
Smördegspajer med karameliserad lök, ost och speck:
3 röda lökar
1 msk smör
1 dl rött vin
2 msk kokossocker
salt
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Stek löken på medelvärme tills den mjuknat helt, ca 15 minuter. Ha på vinet och låt det mesta koka bort. Tillsätt sockret och fortsätt steka ytterligare någon minut. Smaka av med lite salt.
3 dl tranbär
1/2 dl vatten
1/2 dl kokossocker
Blanda tranbär och vatten i en kastrull. Låt koka i cirka 5 minuter. Ha sedan i sockret och fortsätt koka i 10 minuter till. Låt svalna helt.
400 g smördeg
ca 100 g Stilfser SUB ost
1 ägg
90 g Südtiroler Speck SGB
färsk timjan
Låt smördegen tina. Tag ut rundlar med hjälp av en kakform eller ett glas. Skär osten i små kuber och placera i mitten av varje rundel. Lägg på en klick tranbärssylt och avsluta med stekt rödlök. Pensla kanterna runt om med uppvispat ägg. Grädda i 180°C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg.
Toppa varje smördegspaj med en tunn skiva ihoprullad Südtiroler Speck och färsk timjan.
 
 

Stilfserosten är den enda osten i detta vackra alpina område som har märkningen SUB. Vilket alltså innebär att den är enbart är gjord på mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Osten får mogna i 60 dagar och sedan har du en smakrik och otroligt krämig ost som passar perfekt att ha på ostbrickan (se bara till att den är rumstempererad) men gör sig även väldigt bra i mat. Tack vare sin krämighet fungerar den ypperligt att ha i de här fyllda färsbiffarna!
 
Färsbiffar fyllda med Stilfser SUB ost:
700 g färs (vego eller nöt)
1 gul lök
2 vitlökar
1 ägg
2 msk grov senap
2 msk soja
1 dl färsk persilja
salt & svartpeppar
ca 200 g Stilfser SUB ost
Finhacka lök och vitlök. Blanda i det i färsen tillsammans med ägg, senap och soja. Finhacka persiljan och blanda i den tillsammans med salt och peppar.
Forma färsen till platta biffar. Skär osten i bitar och fyll varje biff med en bit ost. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor och är genomstekta,
Servera tillsammans med ugnsrostad potatis, pumpa, morötter och palsternacka.

Visste du att det finns hela 13 äppelsorter i Sydtyrolen som omfattas av SGB-märkningen. Dessa äppelsorter produceras i små familjejordbruk och odlas med metoder som har en låg miljöpåverkan. I Sydtyrolen ligger äppelodlingarna på ca 1000 meters höjd, där de får många soltimmar, kalla nätter och lagom med nederbörd. Vilket ger en äpplena dess intensiva smak och härliga färg!

Vad passar då bättre att göra på dessa härliga äpplen än en mjuk äppelkaka med kolafrosting? Några av äpplena har jag torkat i tunna skivor och använt som dekoration på kakan.
Mjuk äppelkaka med kolafrosting:

4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk kanel
ca 3 äpplen
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.  Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Riv äpplena, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och de rivna äpplena
Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka  40 minuter. Låt svalna helt.
Kolafrosting:
50 g mjukt smör
100 g färskost
4 dl florsocker
ca 2 msk kolasås
Torkade äppelskivor till dekoration
Vispa smör och färskost klumpfritt, tillsätt florsockret, lite i taget. Bred frostingen över kakan. Dekorera med torkade äppelskivor.
Äpplena finns redan nu att köpa hos Willys, Hemköp, Coop och vissa Ica-butiker. Men under februari-mars kommer det att genomföras en mängd butiksdemonstrationer för alla produkter! Så håll ögonen öppna!
Har du någon erfarenhet av det Sydtyrolska köket sedan tidigare? Här kan du läsa mer om de olika märkningarna.


var ClickMeter_pixel_url = ’//pixel.watch/8o2q’;

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
pepparkaksgrottor, småkakor, julkakor

Nästa inlägg

Pepparkaksgrottor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x