Hemkokt lingonglögg

hemgjord glögg, alkoholfri glögg, snabb glögg
Hej i stugorna,
Jag hoppas ni alla har det fint så här den 5:e december. Idag tänkte jag tipsa om ett för mig nytt recept. Men jag vet att den här sortens glögg har kokats länge runt om i vårt avlånga land. Så jag kan absolut inte ta åt mig äran för receptet, men för det gärna vidare.
I många olika glöggrecept ska glöggen stå och dra. Men ska jag vara ärlig kommer jag mig aldrig riktigt för att göra sånna recept. Det blir liksom inte riktigt av. Men den här glöggen kokar du och häller upp på flaskor samma dag. Hur bra som helst!
hemgjord glögg, alkoholfri glögg, snabb glögg
Jag gjorde min glögg på lingon, men jag gissar att det går fint att göra den även på blåbär. Säkert även äpplen. När jag smakade av den idag testade jag både att dricka den varm och kall. Och med en skvätt konjak i….
Absolut godast var den varm. Med en skvätt konjak.
hemgjord glögg, alkoholfri glögg, snabb glögg
Men den går såklart fint att dricka helt alkoholfri också. Det luktade verkligen helt magiskt gott här hemma medan glöggen kokade. Som om det blivit jul i vårt hus <3hemgjord glögg, alkoholfri glögg, snabb glögg
Idag startade jag och Sebastian dagen med en julfrukost som För ett Sala bjudit in till. Lite fint att vi båda är egna företagare och kan gå på sånt tillsammans liksom. Efter frukosten kom Annika R Malmberg och föreläste. Så otroligt intressant och lärorikt! Får ni chansen att se3 henne, gör det!
Sen åkte jag hem och jobbade undan en massa innan jag plockade upp Axel som fick sig en välbehövlig klippning inför jul. Sebastian kom ner med Isac som var lagom ”torsdag klockan är 15.30 trött”. Det blev inte helt oväntat kaos innan vi kom där ifrån. Och sen var vi såklart tvungna att fixa ett par ärenden på stan. Men varsin liten ask godis från apoteket löste krisen och vi fick en fin stund på stan tillslut. Nu har vi kollat julkalendern. Så mysig tycker jag!
hemgjord glögg, alkoholfri glögg, snabb glögg

Att koka den här lingonglöggen var verkligen superenkelt. Så vill du testa på att göra något lite pyssligt i jul kan jag varmt rekommendera att testa den här!

Lingonglögg:

2 L lingon
2 L vatten
1 påse á 22 g hela kanelstänger
1 påse á 21 g hela kardemummakärnor
1 påse á 15 g hela nejlikor
1 ekologisk apelsin
ca 1 kg strösocker

Lägg lingon, vatten och alla kryddor i en kastrull. Dela apelsinen i klyftor och lägg i den.
Låt allt koka i cirka 20 minuter. Låt glöggen stå och dra under lock i cirka en timme.
Sila av kryddor och apelsin. Häll tillbaka glöggen i en ren kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget och rör tills allt socker lösts upp.
Jag hade i lite mindre än 1 kg, smaka dig fram till hur söt glögg du vill ha.
Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt och mörkt.
Värm sedan glöggen, och spetsa med lite konjak om du så önskar!

21
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annie
Annie
4 år sedan

Hej! Menar du att glöggen ska sjuda när du skriver att den ska dra under lock eller ska den stå utan värme? Ska den värmas upp något mer när man har i sockret eller ska det bara röras ner? Blir sugen på att testa glöggen, låter supergott! Kram

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Annie
4 år sedan

Jag lät glöggen koka i ca 20 minuter. Sedan stänge jag av värmen och lät den stå i ca 1 timme och dra. Utan värme. Glöggen var fortfarande så pass varm att sockret löstes upp när jag rörde i det 🙂

Annika R Malmberg
4 år sedan

Tack, vad roligt att du gillade min föreläsning. Och tack för spännande recept. Tror du man kan fuska och göra på lingondryck? Har inga lingon i frysen…./Annika

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Annika R Malmberg
4 år sedan

Ja, himla bra!
Det går säkert bra. Ta bara mindre socker då lingondrycken antagligen är sötad redan.
God Jul!

Angelica
Angelica
3 år sedan

Så spännande recpet! Ska testat. Fungerar det att förvara i kylskåp?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Angelica
3 år sedan

Ja, den kan du förvara i kylen!

Nilla
Nilla
3 år sedan

Använder du hela apelsinen? Alltså även med skalet?

Linda
Linda
2 år sedan

Snabbt, enkelt och framför allt gott 😋 Jag fuskade lite och lade i några stjärnanis också. Alltid tyckt att de gifter sig så bra ihop med lingon.

Helena Lindbäck
Helena Lindbäck
1 år sedan

Hej, ska prova denna glögg!! Men behöver den stå och mogna och bli bättre el kan den drickas direkt? Mvh Helena

Birgitta Nordin
Birgitta Nordin
8 månader sedan

Hur många gram innehåller varje påse?

Sydtyrolen 9

Nästa inlägg

3 härliga recept med smaker från Sydtyrolen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x