Brieost med fläder-lemon curd

brieost tilltugg, julmingel,
Hej i stugorna,
Jag hoppas ni alla har en fin tredje adventshelg. Jag antar att ni är många som ska iväg på diverse julmys, adventsmingel och annat trevligt i helgen. Vi hade en mysig träff inbokat med vänner ikväll. Men fick ställa in pga sjukdom. Men för er andra, som tar er iväg så har jag ett himla fint recept att bjuda på idag. Nämligen brieost med fläder-lemon curd.  Toppade med torkad frukt och nötter. Alltså det här är så gott. Och så enkelt.
Vill man göra det ännu lättare för sig tar man bara en fin lingonsylt som man toppar med torkad frukt och nötter, eller så gör du några av varje som jag gjort här!brieost tilltugg, julmingel,
Just brieost är vanligt förekommande som tilltugg. Kanske gör man en varm brietårta? Eller bara serverar osten som den är på en mumsig ostbricka. Det är också himla gott. Men ibland kan det vara kul att testa något annat liksom.
Orkar man inte stå och göra egen lemon curd går det fint att ta färdig och smaksätta den med koncentrerad flädersaft. Även om jag tycker det blir allra godast när man gör egen. Men har man inte tid och ork är det en himla snabb genväg!
brieost tilltugg, julmingel,
Lemon curd med fläder:
1 stor ekologisk citron (ca 1 dl citronsaft)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
50 g smör
Tvätta citronen noga. Riv skalet och pressa ur saften. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal, saft och flädersaft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
 
Toppad brieost:
fikon, urkärnade dadlar, hasselnötter och mandlar.
fläder-lemon curd (eller lemon curd som du blandar med flädersaft)
lingonsylt
1 rund brieost
Hacka fikon, dadlar, nötter och mandlar och blanda väl. Jag fick ihop kanske 2 dl. Får du över är det bara att ställa fram som extra.
Dela brieosten i lagom stora bitar. Bred lingonsylt eller lemon curd över brieosten och toppa med hackad torkad frukt och nötter.
Brieosten är som vanligt allra godast om den fått vara framme i rumstemperatur en stund innan.
 
Ska ni iväg på något kul i helgen?

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
rödkål till jul

Nästa inlägg

Inlagd rödkål till jul

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x