Marmorerade ägg

påskpyssel, måla ägg, färga ägg
Vill du testa på ett lite annorlunda sätt att färga ägg i år? Jag såg de här marmorerade äggen för något år sedan och tyckte dom var himla fina, men nu äntligen tog jag tag i att testa på. Och inte var det svårt inte. Allt du behöver är ägg, hushållsfärg och vatten. Det fina är att det är själva äggen som färgas, inte skalet. Jag tycker liksom det är lite tråkigt när man målar eller färgar äggskalen, och sedan skalar man ju bort det när äggen ska ätas. På det här viset får man njuta av de tjusiga äggen ändra fram tills de äts upp.
Jag tänkte faktiskt göra marmorerade ägghalvor till påsk i år, låter inte det himla fint?
Marmorerade ägg:
8 ägg
hushållsfärg eller annan ätbar färg, tex gelé eller pastafärg
Hårdkoka äggen och låt svalna helt.
Ha upp vatten i fyra skålar, färga vattnet i 4 olika färger.
Tag de kokta, kalla äggen och krossa skalet lätt med hjälp av en sked. Hela skalet skall vara krakelerat runt om. Lägg i två ägg i varje skål med färg och vatten. Se till att det färgade vattnet täcker äggen helt. Låt äggen ligga och dra åt sig färg i minst 4 timmar, gärna över natten.
Lossa skalet försiktigt och se hur ägget har blivit vackert marmorerat av färgen.
 
Jag har inte testat att färga ägg på detta vis med naturliga färger. Som tex rödbeta, rödkål, lök mm då jag inte vet om ägget kanske tar smak av detta? Men jag skulle kunna tro det.
Äggen kan färga av sig, så lägg dom inte direkt på en duk. Färgen blir även blekare med tiden, så jag rekommenderar att färga äggen dagen innan och sedan skala dom samma dag som de ska ätas. De kan även färga av sig lite på varandra om man lägger de skalade äggen i en skål bredvid varandra.
 
Brukar du färga/måla ägg till påsk?

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
glutenfria våfflor, snittar, tilltugg

Nästa inlägg

5 recept till våffeldagen 2020

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x