Nässelsoppa

 
soppa, vår, soppa på brännässla
Finns det något som andas vår mer än den första soppan kokad på nässlor? Jag tror nästan inte det.
Inte för att jag är den som varje år har kokat nässelsoppa. Det vill jag inte påstå. Men det kändes liksom som om jag inte kunde låta bli i år. Vi har en helt fantastiskt taggig häck bestående av nyponrosor. Och i den häcken växer varje år små späda brännässlor. Som såklart blir allt annat än späda om man inte rensar bort dom tidigt. Jag sneglar på dom varje dag, för jag går förbi dom när jag går till bilen. Ondgör mig över rosornas taggar som gör nässlorna svåråtkomliga. Oavsett om det skall kokas soppa på dom eller om jag bara ska rensa bort dom.
soppa, vår, soppa på brännässla
Mormor brukar alltid berätta, om en granne. Som utan problem kunde plocka brännässlor med bara händerna. Kanske blir det så när man arbetat med händerna en livstid? Han kände inte av nässlornas stickande och brännande.
Så här på våren kan jag plocka dom utan större problem. De bränns inte speciellt mycket nu. Men sen. Aj aj aj vad dom kan brännas.
När jag var barn och kom farandes på cykel till mormor och morfar fick man alltid komma ihåg att spana efter nässlorna på våren. För frågan kom som ett brev på posten: Har du sett till några nässlor än?
Runt skomakarstugan och dasset, där kom de allra första. Och när man avrapporterat det gick mormor ut och plockade. Med den stora orangea saxen från Fiskars i högsta hugg. Sedan kokade hon nässelsoppa med ägg.
Tänk att mat som förr verkligen var mat man åt för att det till mångt och mycket var gratis, nu ses som en delikatess.
soppa, vår, soppa på brännässla
Brännässlor är verkligen en superväxt vi har här i Sverige. Förutom att det faktiskt är helt gratis, så innehåller 100 g nässlor:

  • 256,7% av ditt dagliga behöv av vitamin K
  • 97% av ditt dagliga behöv  av vitamin B9
  • 218,8% av ditt dagliga behöv av vitamin C
  • 31,4% av ditt dagliga behöv av Järn
  • 74,2% av ditt dagliga behöv av Kalcium
  • 33,5% av ditt dagliga behöv  av Kalium
  • 22,9% av ditt dagliga behöv av Magnesium

Inte illa va?
Något man ska tänka på är att kalcium kan hämma upptaget av järn. Därför väljer jag en växtbaserad grädde i soppan.
soppa, vår, soppa på brännässla
Jag väljer att inte mixa min soppa slät, jag gillar när man känner små bitar av löken och nässlorna. Men vill du hellre ha den helt slät, mixa den med mixerstav!
Nässelsoppa med kokt ägg 4 port:
ca 2 L späda nässlor
1 gul lök
1 vitlök
olja att steka i
2 msk buljongpulver
2 msk gräslök
1 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
ca 1 L vatten
1 msk färskpressad citron
salt & peppar
4 kokta ägg
Skölj nässlorna noga och klipp bort eventuella rötter som kommit med. Förväll nässlorna i rikligt med vatten i cirka 5 minuter. Sila av nässlorna och krama ur vattnet.  Hacka nässlorna fint.
Hetta upp lite olja i en kastrull Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt buljongpulver, vetemjöl och havregrädde. Låt allt koka upp och tjockna. Ha i nässlorna och vattnet. Låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med citron, salt & peppar.
Servera soppan tillsammans med kokta ägg och lite färsk gräslök.
 
Brukar ni koka nässelsoppa?
 

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
4 år sedan

Så länge sedan jag åt nässelsoppa, ska se om jag kan hitta några här i närheten och ge mig på ditt recept!
http://johannagrahn.se

Anna Märta
Anna Märta
4 år sedan

Mm ser jättegod ut! Måste testas 😊

Berit Henriksson
4 år sedan

Hej! Ja jag kokar nässelsoppa och lite annat av nässlor.

trackback
3 år sedan

[…] utgick från Icas recept på nässelsoppa och kikade även på Linneas recept. Men eftersom jag gillar att göra saker på mitt eget sätt så gjorde jag såklart det […]

Mahlin
Mahlin
3 år sedan

Fantastiskt recept! Gjorde tidigare idag, så himla gott!

Linnèa, stolt bonde från Småland
Linnèa, stolt bonde från Småland
3 år sedan

Alltid så länge jag kan minnas! Tidigare med farmor!

Kristina
Kristina
3 år sedan

Vilken trevlig text och lockande recept, det ska jag laga till helgen.

baka, fika, choklad

Nästa inlägg

Kolakakor med Geisha

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x