Kalljästa frallor med solrosfrön


I veckan tog jag och bakade en omgång kalljästa frallor. Och varje gång jag bakar detta bröd funderar jag över varför jag inte gör det oftare. Det är ju så otroligt enkelt och blir himla gott. Och hur lyxigt är det inte att kunna bjuda familjen på nybakat bröd till frukost liksom?
Idag valde jag att ha lite havre och solroskärnor i degen. Har man havregrynsgröt över går det såklart fint att ha i det. Men hur ofta har man det egentligen?

Jag blandade i havregrynen med jäst, vatten och olja. Så fick det stå en liten stund medan jag grejade på lite i köket. Jag använder mig av lite grövre havregryn som är lokalt odlade här i Sala, så jag tänkte att dom kan nog behöva stå och svälla lite. Men använder du lite finare havregryn kan du säkert hoppa över detta.
Här är vi hemma på långledigt hela familjen.  Jag sitter inne och jobbar lite medan resten av familjen gick ut. Solen skiner och alla är på ganska uruselt humör låter det som. Men vi hoppas det vänder, så vi får en härlig helg. Skulle jag gissa tror jag att alla är lite trötta faktiskt. Så helgen kunde inte komma mer lägligt ändå.
Kalljäst frukostbröd, ca 12 bröd:
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
6 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
2 dl havregryn
2 dl solroskärnor
1 tsk salt
ca 6-8 dl vetemjöl
ev nötter, torkad frukt, frön mm
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja, socker, havregryn och solroskärnor. Tillsätt mjölet och saltet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. . Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på mjölat bord. Forma till en avlång rulle utan att knåda degen. Dela i 12 lika stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö ev över lite solroskärnor på brödbitarna. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
 
Lätt som en plätt och gudagott!

129
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
3 år sedan

Vad gott det ser ut, detta ska jag definitivt baka idag! Om man använder sig av torrjäst istället, hur mycket behövs då ungefär?
Hälsningar Maria

Carina
Carina
2 år sedan

Hej, går det att använda havremjöl (mixade havregryn) istället för vetemjöl?

Mvh
Carina

marmelad, rabarber,

Nästa inlägg

Rabarbermarmelad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x