ANNONS

Scones med blåbär, vallmofrön och färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.

När helgen står för dörren är det alltid fint att lyxa till det tycker jag. Att lägga någon extra minut på att göra en god frukost eller eftermiddagsfika. Idag bestod det där lilla extra av scones med blåbär, vallmofrön och färskost.
 

    

Scones är i grunden väldigt enkelt att göra. Men det finns ändå några få knep man kan ta till för att verkligen lyckas. För tyvärr har det hänt att jag tagit mig tiden att baka scones. Och resultatet har antingen blivit en degklump eller en stor, smulig massa.
När man vill få till de där perfekta sconsen finns det ett par saker man kan tänka på:

  • överarbeta inte degen. Gör den gärna i maskin eller med hjälp av degkrokarna.
  • använd kallt smör som du hyvlar i eller skär i väldigt små bitar. Då går de fortare in i mjölet och du behöver inte jobba degen lika länge.
  • tillsätt smöret allra sist.
  • testa att använda färskost i dina scones. Snøfrisk naturella färskost ger en härlig frisk smak som jag verkligen gillar!
  • vill du som jag ha bär i dina scones? Forma degen till önskad form och tryck i bären. Risken är annars att bären ger i från sig väldigt mycket saft och färgar sconsen. Blåbär ger tillexempel väldigt gråa scones om de blandas i degen.
  • strö gärna lite socker på toppen. Det ger en knaprig yta och en fin kontrast till den salta färskosten.

S

Att ha i färskost i smeten till sconsen ger verkligen en himla god smak. Antagligen för att färskosten från Snøfrisk är gjord på gjord på getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger osten en god karaktär, utan att ta över rent smakmässigt. Och passar därför perfekt att ha i dessa scones.
Jag gillar tanken på att de getter som mjölken kommer ifrån får ströva fritt på de norska bergssluttningarna under hela sommarhalvåret.  Härligt va?
Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.

Till mina scones har jag använt stora härliga odlade blåbär. Använder man frysta bär tycker jag de passar bäst att ha i bröd och tillexempel muffins. Medan våra vilda blåbär gör sig fint i paj. Har man däremot tillgång till färska blåbär fungerar våra vilda blåbär precis lika bra.
Jag har ett gäng blåbärsbuskar i min trädgård som jag hoppas kunna plocka en hel drös blåbär från i sommar. Det är lyx det!

Under våren här har jag skapat ett helt gäng härliga recept i samarbete med Snøfrisk. Jag måste säga att det är en väldigt användbar färskost som passar precis lika bra att ha på ett kex som att använda i matlagningen.
Om ni missat de recept jag tidigare tagit fram tillsammans med Snøfrisk hittar ni dom här:  våfflor med färskostspenatsoppa med färskost, ugnsbakade rödbetor med färskost, snabblagad pasta med färskost  och bakad potatis med färskost och svamp.
 
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.

Du kan göra scones i alla möjliga former. Här har jag format degen till en rundel och sedan skurit den i 6 bitar. Men du kan också kavla ut degen lätt och stansa ut olika former med hjälp av pepparkaksmått tillexempel. Bara fantasin sätter gränser här.

 
Scones med blåbär, vallmofrön och färskost:
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
125 g (1 fp) naturell färskost från Snøfrisk
2 dl mjölk
50 g kallt smör
2 msk vallmofrön
2 msk strösocker
75 g frysta blåbär
 
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop ägg, färskost och mjölk med en gaffel. Häll detta i de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smidig, klumpfri deg. Skär det kalla smöret i kuber (eller hyvla det). Arbeta in det i degen snabbt, utan att överarbeta.
Tag upp degen på en bakplåtspappersklädd plåt och forma till en rundel. Strö över vallmofrön och socker. Tryck i blåbär. Skär i bitar. Lossa bitarna något i från varandra, då får dina scones en härligt knaprig yta runt om och de går fortare klart i ugnen.
Grädda i 225 °C  i cirka 20-25 minuter eller tills dina scones har fått en fin färg och är genomgräddade.
OBS! Tiden i ugnen varierar beroende på hur tjocka scones du gjort. Kavlar du ut till en tunnare platta behöver de tillexempel gå betydligt kortare tid i ugnen.
 
Servera tillsammans med färskost och en god marmelad!

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese Carlsson
4 år sedan

Åhhh vad gott det där ser ut det där måste jag testa någon dag 😊

Kalljästa frallor med solrosfrön 3

Nästa inlägg

Kalljästa frallor med solrosfrön

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x