ANNONS

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås

I  annonssamarbete med Villa Puccini
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Hösten smyger sig så sakta på här. Med den stora eken utanför mitt köksfönster som börjar få gula och orangefärgade löv och mornar som har så hög och klar luft att det nästan gör ont att andas. I min trädgård frodas fortfarande tomaterna och varje planta ger nästan mer tomater än vi kan äta upp.

Mitt samarbete med det toscanska rödvinet Villa Puccini fortsätter under hösten och när jag satt och klurade på vilket nästa recept skulle bli så slog det mig, vad passar bättre så här på hösten än en värmande soppa på ugnsrostade tomater?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

En hel plåt med tomater, vitlökar, salt, peppar, olja och basilika, redo att försiktigt rostas i ugnen. De hela vitlöksklyftorna får en otroligt söt och mild smak när man bakar dom i ugnen så här. Och passar perfekt att smaksätta allt från soppor till såser och potatismoset med!

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Att just ugnsrosta tomaterna är ett himla bra sätt att få fram tomaternas naturliga sötma och mildra det lite beska som kan upplevas när man annars parar ihop tomater och vin. Att ta en tugga av en tomat och sedan en klunk vin, det är sällan en god idé. Men prova gärna! Att prova olika livsmedel till vin är det bästa sättet enligt mig att lära sig vilket vin som passar till vilken mat.
Genom att långsamt rosta tomaterna tillsammans med lök och vitlök och sedan mixa allt till en soppa, då är vi en bit på väg. Men för att få till den där lite rundare och mjuka smaken jag vill åt, då tillsatte jag även lite grädde.

villa puccini
Som jag brukar säga, välj gärna mat med samma ursprung som vinet. Alltså känns en toscansk tomatsoppa till en klassisk sangiovese (vilket är en av de mest vanliga druvorna i just toscanska viner) som en perfekt matchning. Eller hur?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Men just den övertygelsen behöver absolut inte gå till överdrift. För jag kan inte tänka mig något godare till ett glas vin av toscansk karaktär och en skål soppa än en grillad smörgås med smörstekta kantareller och svartkål. Även om det inte är det minsta toscanskt i det sistnämnda så passar det otroligt fint ihop!
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Färgen på soppan ändras beroende på vilka tomater du använder. Gör du din soppa på enbart röda tomater, då får soppan en rödare färg. Här har jag mixat olika sorter och färger. Då fick soppan en mer orange färg.

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås, 4 portioner:

1 kg färska tomater
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt
svartpeppar
olja
1 kruka basilika
2 dl grädde
1 msk buljongpulver
ev lite vatten

4 kvistar svartkål
olja att steka i
300 g kantareller
smör att steka i
1 bröd
salt

Dela alla tomater i tu och lägg ut på en ugnsfast form. Placera ut vitlöksklyftorna (med skal på). Skala och skär löken i strimlor och fördela på plåten. Krydda med salt och svartpeppar. Ringla över olja. Lägg på ett par kvistar av basilikan.

Ugnsrosta i 175°C i cirka 40 minuter eller tills tomaterna är helt genombakade och vitlöken blivit mjuk.

Plocka ur vitlöksklyftorna, lägg sedan tomat och lök i en mixer. Gör ett litet snitt i skalet på vitlökarna och kläm ut det mjuka innehållet. Lägg även ner detta i mixern, tillsammans med resterande mängd basilika. Mixa helt slätt.

Ha upp soppan i en kastrull. Ha i grädde och buljong, låt koka upp. Späd ev med lite vatten om det behövs.

Repa svartkålen och stek försiktigt i lite olja. Salta.
Skär ner svampen i mindre bitar och stek på medelvärme i en torr stekpanna. När vätskan kokat bort ur svampen, tillsätt lite smör och fortsätt steka tills svampen fått en gyllene färg. Smaka av med salt.

Skär brödet i skivor och stek i lite olja på medelvärme i en stekpanna tills det fått en fin yta på båda sidor. Strö gärna över lite salt. Några av brödskivorna skar jag i kuber och toppade soppan med tillsammans med den steka svartkålen.

Bred ett lager smör på de rostade brödskivorna, ha på en riklig mängd kantareller och servera till soppan.

En bättre start på hösten än så här får man inte!

 

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
plommon, plommonpaj, plommon i madeira

Nästa inlägg

Plommonkaka med glass

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x