Saffranskokta och glöggkokta päron

inkokta glöggpäron, saffranspäron
Ibland ska man inte krångla till det. Ibland ska man helt enkelt bara låte de gamla klassiska recepten få ta plats och visa vad dom går för. Som saffranskokta päron, eller varför inte glöggkokta päron. Så genialiskt i all sin enkelhet. Dessutom doftar det underbart medan päronen kokar i sin lag. Hela huset fylls med fantastiska juldofter!
inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag gjorde både saffranspäron och glöggpäron. Jag kunde helt enkelt inte bestämma mig för vad jag var mest sugen på. Sen blir det ju så otroligt vacker färg på de båda varianterna. Eller hur?inkokta glöggpäron, saffranspäronPäronen är ätklara när de kokat klart. Men jag tycker de blir allra godast när de fått stå iallafall ett dygn och dragit åt sig av smakerna. Men har du upp päronen och lagen på väl rengjorda burkar klarar dom sig i alla fall 2 veckor i kylskåp. Säkert längre också, men det vågar jag inte lova..   inkokta glöggpäron, saffranspäron
De saffranskokta päronen fick ljuvlig smak av en skvätt apelsinblomsvatten. Det har en blommig doft och smak som passar ypperligt ihop med just saffran. En perfekt kombination helt enkelt!inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag kokade mina päron i lättvinsglögg idag. Men vill du går det såklart fint att använda en starkvinsglögg också. Tidigare har jag kokat päron i den här glöggen från Blossa, vilket också har varit helt makalöst gott!inkokta glöggpäron, saffranspäron
Jag tycker det passar finfint att servera lite lättvispad grädde till. Men det är också gott med en kula glass.
Päronen passar fint att ha som dessert nu under hösten och vintern, men gör sig även himla bra på julbordet!

Saffranskokta päron:
8 fasta päron (typ conference)
8 dl vatten
3 dl strösocker
1 påse (1/2g saffran)
1/2 tsk vaniljpulver
saft från 1 apelsin
ca 2 tsk apelsinblomsvatten
Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda vatten, socker, saffran, vanilj och saft från 1 apelsin i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig, ca 15 minuter beroende på storlek.
Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Ha i lite apelsinblomsvatten. Smaka av och ha ev i lite mer.
Förvara svalt.

Glöggkokta päron:
8 fasta päron (typ conference)
750 cl glögg
1 dl strösocker
3 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
Skala päronen men spar den lilla kvisten om den finns kvar. Lägg päronen i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Blanda glögg, socker, kanel och kardemumma i en kastrull. Rör om tills allt socker har smält. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock tills päronen mjuknat men fortfarande har lite motstånd i sig. ca 15 minuter beroende på storlek.
Lägg päronen i en väl rengjord burk och slå sedan lagen över. Låt svalna helt. Förvara svalt.

Vill man ha i andra kryddor är det gott med stjärnanis, pommerans eller varför inte ingefära.
En perfekt juldessert du kan göra veckor i förväg.

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cina
3 år sedan

Wow fantastiskt vackert. Detta ska jag helt klart göra innan jul.
Ha en fin helg, Cina!
https://cinaslivsstil.wordpress.com/

kladdkaka, pepparkakssmak

Nästa inlägg

Pepparkakskladdkaka med choklad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x