Lättbakad semmelsockerkaka

semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Semmeltider hej, hej, semmeltider!
Eller, var det inte så låten gick? Nehej. Men med tanke på årets tidiga semmeldag, då är det bäst att sätta far om man vill hinna få i sig rätt mängd semla innan säsongen är över. I år har jag testat att baka en semmelsockerkaka. Oh jisses så gott!semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Alltså kolla bara in hur vacker själva sockerkakan blev! Den blev faktiskt så god att jag i skrivande stund har en står i ugnen. Jag älskar ju kardemumma, så en sockerkaka smaksatt med just kardemumma, det blev för gott att inte baka igen.semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Själva orginalsemlan, det är inget jag är superförtjust i. MEN- jag älskar alla varianter på semlor. Och jag tror det har att göra med att orginalet är så väldigt mycket. Massor av vetebulle, massor av grädde. Det blir för mycket helt enkelt.

semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

De flesta olika varianter går ju att bara ta en liten bit av. Vilket passar mig bättre.
semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Semmelsockerkakan, den gröper du ur (som ni ser på bilderna ovan) och fyller sedan med mandelmassa. Nästa gång jag bakar denna ska jag göra mandelmassan lite mera rinnig, så den går in lite bättre i själva sockerkakan. Smaken var det inget fel på, men hade önskat en lite annan konsistensen på mandelmassan.

semmelsockerkaka, semla, semmlor, sockerkaka med mandelmassa, sockerkaka med kardemumma

Du kan såklart grädda din semmelsockerkaka i vilken form du vill. Vanlig rund, avlång eller en sån här, med fint mönster. Det blir en rejäl kaka!

Jag bakar alltid sockerkaka på min mormors recept. 3 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl. Den blir alltid bra!

Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 tsk nymortlad kardemumma
1 1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.

300 g mandelmassa av bra kvalité
ovispad grädde/mjölk
3 dl grädde att vispa
florsocker

Riv mandelmassan och blanda den med ovispad grädde eller mjölk till en något lös konsistens. Fyll en spritspåse med fyllningen.

Dela den avsvalnade kakan och gröp ur lite av innehållet i en cirkel (om du använder en rund form av något slag, annars gröper du ur en bit ur mitten). Fyll detta med mandelmassan.

Vispa grädden på låg hastighet tills den blir riktigt fluffig. Spritsa ut grädden över botten med mandelmassa. Lägg på ”locket” försiktigt. Pudra över florsocker.

Ät och njut!

371
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kyckling i ugn, kyckling med ost

Nästa inlägg

Kycklingfiléer i tomatsås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x