Krämigt potatismos i Crock Pot

potatismos, Crock Pot,

En sak jag länge velat testa, det är att göra potatismos i min Crock Pot. Det är ju så smidigt att förbereda när man har gott om tid. Och så blir det en otroligt god smak när man tillagar just potatis i en slökokare. Som om potatisen får en lite djupare smak. Jag kan helt klart säga att detta är det krämigaste och mest smakrika potatismos jag ätit på väldigt länge!potatismos, Crock Pot,

Kanske är det att potatisen inte kokar. Ja orsaken till att det blir himla gott kan jag inte riktigt reda ut här. Men gott blev det!

Igår hade barnen studiedag, så vi fick en långhelg. Med andra ord har jag trott att det är måndag hela dagen idag, istället för tisdag. Otroligt förvirrande och lite irriterande. Antagligen kommer jag vara i olag hela veckan innan det här rättar till sig.potatismos, Crock Pot,

Du vet väl att du också kan följa mig på Instagram & Facebook?

Till potatismoset äter vi hemgjorda fiskpinnar i ugn idag. En riktigt god tisdagsmiddag med andra ord!

Hur länge din potatis måste gå i din slökokare beror på två saker:

  • Vilken sorts potatis du använder. Olika sorter behöver koka olika länge för att bli klara.
  • Hur stora bitar du skär potatisen i. Stora bitar behöver längre tid än mindre.

Ett litet tips är också att se till att du slår bort all vätska och sedan låter potatisen ånga av en stund innan du gör mos av det.

Krämigt potatismos i Crock Pot ca 4 port:

drygt 1 kg potatis (jag hade nog runt 1,4)
1 grönsaksbuljong
3 dl vatten

50 g smör
1 1/2 dl mjölk/grädde
salt
gräslök

Skala potatisen och skär den i bitar (jag hade medelstora potatisar och delade dom i 4 bitar).
Lägg all potatis i en Crock Pot eller annan slökokare. Smula sönder en buljongtärning i ca 3 dl vatten och värm det.
Häll den varma buljongen över potatisen.

Sätt din Crock Pot på hög. Min potatis var helt mjuk efter 4 timmar. Men det kan både gå fortare och ta längre tid beroende på hur stora bitar potatis du gjort och vilken sorts potatis.

Häll av all buljong (den är perfekt att spara och kanske koka soppa på?). Lägg tillbaka all potatis i grytan och låt den ånga av en liten stund. Mosa potatisen med en potatisstomp.
Värm mjölken/grädden.
Blanda i smör och varm mjölk/grädde och fortsätt mosa ihop till ett slätt och klumpfritt mos.

Jag toppade mitt mos med lite färsk gräslök och en klick smör. Så gott!

Förutom till hemgjorda fiskpinnar så är ju potatismos himla gott att servera till köttbullar!

Nästa gång ska jag testa att lägga i några skalade vitlöksklyftor i potatisen- det tror jag kommer bli toppengott!
Vad tror du?

194
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Birgitta
Birgitta
3 år sedan

Tack för en trevlig blogg! Jag är palsternacksälskare och brukar ha i några bitar som får koka tillsammans med potatisen. När allt är väl kokt så häller jag av vattnet och mosar allt med gaffel. Det kan bli en och annan bit kvar i moset, men det gör inte så mycket tycker jag. Har sedan i lite mjölk och creme fraiche. Lite syra ihop med de söta rotfrukterna blir gott tycker jag, men är kanske inte så barnvänligt. Om jag är på smörhumör så blir det lite av det också. Salt och vitpeppar efter smak.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Birgitta
3 år sedan

Så gott det lät med palsternacka i! Älskar det så måste testa nästa gång. Tack för tips!
Ha en fin dag!

kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor

Nästa inlägg

6 goda recept att testa i veckan

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x