Köttfärslimpa med Ajvar och fetaost

köttfärslimpa

Jag är i grunden en rätt bekväm människa. Lat är inte den korrekta beskrivningen. Men mer bekväm. Det ska gå smidigt, vara enkelt. Lättillgängligt liksom. Det är därför jag ofta skapar recept som är just det. Bekväma, enkla, smidiga. Som det här receptet på köttfärslimpa.

Min farmor gör alltid köttfärslimpa i en rund glas eller porslinsskål som hon kör in i ugnen. Tillsammans med riset hon också tillagar så. Och det blir så otroligt gott.
Tyvärr har jag inte riktigt koll på hur hon brukar göra, men tog iaf inspiration från hennes sett att göra köttfärslimpa. Och använde här en stekpanna som klarar ugnen. Men det går såklart bra med vilken form som helst.köttfärslimpa

Jag hittade en burk Ajvar i kylen som behövde ätas upp. Så dagens köttfärslimpa fick smak av ajvar, vitlök, fetaost och persilja. Lättlagat och gott!

Var noga och finhacka, eller ännu hellre: riv löken. Stora bitar av lök i köttfärslimpan är det inte bara Isac som ogillar.

Den här köttfärslimpan blir ju lite tunnare än en klassisk köttfärslimpa. Så den behöver inte riktigt lite lång tid i ugnen.  Min blev klar på ca 25 minuter. Men det beror såklart på vilken storlek på formen man har.

Köttfärslimpa med Ajvar och fetaost 4 port:

700 g nötfärs, vegofärs eller kycklingfärs
1 dl havregryn
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
2 tsk örtsalt
1 dl Ajvar
150 g fetaost

Blanda havregryn och mjölk. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Blanda om väl så havregrynen mosas sönder. Du kan även använda havremjöl om du har det hemma.
Knäck i äggen och ha i köttfärsen.
Finhacka lök och vitlök. Rör i tillsammans med persilja, salt och ajvar.
Blanda allt noga. Tryck ut hälften av färssmeten i en rund ugnsform. Smula över fetaosten och tryck sedan ut resterande mängd färs som ett lock.

Värm ugnen till 200°C och låt köttfärslimpan gå i cirka 25 minuter, beroende på hur stor form du använt kan den behöva gå några minuter extra.

En lättlagad middag du så här i sommartider kan förbereda, låta stå i kylen och bara köra in i ugnen när det är dags att äta. Ofta kan det kännas enklare att förbereda middagen på morgonen när köket inte är så varmt än. Dessutom brukar jag vara så otroligt varm och trött framåt eftermiddag/kvällen att jag inte orkar laga mat.

Till hösten ska ni få min alltid lika uppskattade variant på köttfärslimpa med trattkantareller och senap. Den är alltid lika populär!

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
småkakor, fika, sommarfika, havreflarn

Nästa inlägg

Havreflarn med flingsalt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x