Köttfärspiroger

pirog

Idag bjuder jag på köttfärspiroger. Något som är perfekt att ha i frysen och plocka fram till små och hungriga magar som snabbt behöver mättas.
Det går såklart att fräsa på massor av grönsaker eller använda vegofärs som fyllning om man inte vill ha vanlig köttfärsfyllning.

Här slukar vi de absolut sista timmarna av sommarlovet i stora tuggor. På tisdag förstaklass för Isac och Axel flyttar upp till mellanstadiet. För Isac blir dagarna inte helt annorlunda då han är kvar på samma skola, med en fröken han känner, fritids och kompisar från förskoleklass.
Axel däremot byter allt. Klass, klasskompisar, skola, tider, lärare- ja allt blir nytt och spännande. Och såklart lite läskigt. Iallafall tycker mamman det!

I och med att Axel får lite ändrade tider i skolan blir det nu tightare mellan skolan och fotbollen. Och jag inser att jag måste fylla frysen med matlådor och sånt som enkelt går att ta fram och ätas innan träningen två dagar i veckan.
Då blir mina köttfärspiroger ett bra alternativ!pirog-4

Köttfärspirogerna går ju att smaksätta lite efter vad ni gillar bäst. Kanske med tacokrydda? Eller massor av färska örter? Eller ta kycklingfärs och smaksätt med curry!
Ja ni fattar hur jag tänker här va?

Jag gillar som ni vet att kalljäsa degar. Och min pirogdeg är inget undantag. Den tar en lite längre stund att jäsa, men jag gillar resultatet.
Jag valde att inte pensla mina prioger med ägg eller mjölk, men det är helt en smaksak. Gör som DU vill.

Köttfärspiroger ca 20 st:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
100 g mjukt smör
1 ägg
1 nypa strösocker
ca 8-10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen helt har lösts up. Ha i det mjuka smöret i små bitar, ägg och socker. Tillsätt 6-7 dl vetemjöl och salt. Arbeta samman i cirka 10 minuter till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl ifall degen känns för kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, det brukar ta cirka 1 1/2-2 timmar.

Ha upp degen på mjölat bord och arbeta igenom degen. Dela den sedan i ca 20 bitar som du formar till bollar. Låt dessa jäsa i ytterligare 20 minuter under duk.

fyllning:

400 g nötfärs, vegofärs eller kycklingfärs
ca 10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g (1 fp) krossade tomater
1 msk torkad oregano
2 morötter
1 msk oxfond
1/2 dl balsamvinäger
salt & svartpeppar
riven ost, ca 200 g
1 ägg

Fräs nötfärsen i en stekpanna. Finhacka purjolök och vitlök. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt allt koka ihop medan du skalar och river morötterna. Ha i detta tillsammans med oregano och oxfond. Sjud kättfärsen så att mycket av vätskan kokar bort.
Smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.

Kavla ut varje degboll till en rundel och fördela köttfärsen (ca 2 msk på varje). Strö över lite riven ost. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över degen och nyp eller tryck ihop kanterna. Låt vila på en plåt i cirka 20 minuter.

Grädda i 200 °C i cirka 12 minuter.

 

Perfekt att fylla frysen med inför skolstarten!

14
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
2 år sedan

Hej, hur tinar du upp dem sen?

småkakor, småkaka, kaka, baka

Nästa inlägg

5 recept på goda småkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x