Saftig kanelbullesockerkaka

Ni vet när man blir sådär sugen på kanelbullar, men inte riktigt orkar med att sätta deg, vänta på att det ska jäsas, kladdas med fyllning, ja hela karusellen runt att baka bullar? Ja då tar man och bakar sig en kanelbullesockerkaka!

Hela huset luktar precis som nygräddade kanelbullar när man gräddar den här kanelbullesockerkakan. Och den blir så otroligt saftig och god!

Jag gjorde 3 lager av kanel, botten, mitten och toppen. Vilket gav massor av god kanelsmak! Smeten är tjockflytande, inte alls som en mer rinnig sockerkakssmet. Men så ska det vara, bli inte orolig 🙂

Eftersom vi äter laktosfritt här hemma bakar jag alltid på laktosfritt smör. Och här använde jag också laktosfri, tjock yoghurt. Att använda en lite fetare yoghurt gör verkligen stor skillnad i den här kakan då jag förut bakat den på gräddfil eller 3% yoghurt.

Saftig kanelbullesockerkaka:

175 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl naturell, grekisk yoghurt (gärna med lite högre fetthalt)
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 dl strösocker
4 msk kanel

smör och ströbröd till formen

Vispa smör och socker mjukt, rör i äggen, ett i taget, ha i yoghurten. Blanda alla torra ingredienser förutom kryddorna och rör i dom lite i taget. Smörj och bröa en sockerkaksform. Pudra lite kanel i botten av formen. Ha i cirka hälften av smeten i formen. Strö över socker, kardemumma och kanel. Häll över resten av smeten. Strö sist lite kanel på toppen av smeten.
Grädda i cirka 45-50 minuter i 175°C i nedre delen av ugnen.

Saftig och god att äta båda nygräddad och när den har några dagar på nacken!
Och ett perfekt alternativ när man är sugen på kanelbullar, men inte riktigt orkar med att baka.

0
20

Krämig grönsakssoppa

Förra veckan kokade jag en stor kastrull soppa. Precis när jag var klar såg jag mormor och morfar komma körandes, så jag passade på att gå ut till dom med en matlåda.

Mormor har i hela mitt liv lagat grönsakssoppa på buljong. Här har jag försökt återskapa den så gott det går. Ett djupt rotat minne den där smaken.
Men jag tänkte att man måste kunna göra samma soppa, fast en redd variant. Och det blev ju hur gott som helst. En krämig grönsakssoppa med massor av smak!

Jag älskar verkligen soppor så här när det börjar bli lite kallare, ruggigare och höstigare ute. Så gott!

Självklart kan man ta av de rotsaker och grönsaker man har hemma och ha i soppan. Några bitar potatis går fint, eller varför inte blomkål? Ta av det du har hemma.

Krämig grönsakssoppa 4 port:

ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
smör att steka i
1 1/2-2 L  buljong, så att det täcker rotsakerna
(jag tog kycklingbuljong, supergott)
3 dl grädde
ca 3 msk majsstärkelse
ett par stänk citron
salt & svartpeppar

Skär purjolöken i bitar. Skala och skär ner rotselleri, morötter och palsternacka. Stek purjolök och rotsaker mjuka i en klick smör i en gryta. Slå på buljongen och låt koka under lock tills rotsakerna mjuknat helt, cirka 15-20 minuter beroende på hur stora bitar du gjort.
Rör ut majsstärkelsen i lite av grädden och ha i den tillsammans med resterande mängd grädde i grytan. Låt soppan tjockna. Smaka av med citron, salt och peppar.

Jag har även gjort en variant av den här soppan där jag mixade den helt slät innan jag tillsatte grädde och redning. Det blev också himla gott!

Jag serverade tjocka skivor av mitt saftiga grötbröd till. Så gott!

0
14

Ugnsbakad torsk i citronsås

Antalet recept på fisk i ugn man kan ha kan aldrig bli för många. Bästa vardagsmaten som sköter sig själv i ugnen. Här har jag gjort en ugnsbakad torsk i citronsås. Vill man kan man spritsa mos runt om- vips har man en fiskgratäng.

Isac muttrade märkbart irriterad över att det fanns sås på hans tallrik med mat. Han äter helst fisken precis som den är, med potatisen lätt mosad och en klick smör.
Men, när middagen var avklarad var även såsen på pojkens tallrik uppäten. Bättre betyg än så kan jag inte få!

Jag älskar att göra fisk med citronsås. Det blir fräscht och gott tycker jag. Man kan välja att koka såsen och ha på sidan om. Men fisken får en sån himla fin smak om den får tillagas i såsen.

Enkel och god vardagsmat, precis som man vill ha det!

Ugnsbakad torsk i citronsås, 4-6 port:

ca 800 g torsk (torskrygg eller filé brukar jag använda)
örtsalt
fryst dill

2 dl créme fraîche (valfri fetthalt)
2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde, men ta den grädde ni har hemma)
3 msk hummerfond
örtsalt
fryst dill
saft från 1/2 citron

Tina fisken helt och torka den torr.
Lägg ut fisken i en ugnsfast form.
Strö örtsalt och fryst dill över fisken.

Koka upp créme fraîche, fond, örtsalt och dill i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Pressa sist i saften från en halv citron. Smaka av om du eventuellt behöver tillsätta mer fond, salt, dill eller citron.
Häll såsen över fisken och ugnsbaka i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar.

Vill man kan man även toppa torsken med räkor innan man slår på såsen. Det blir också väldigt gott!

Servera med potatis, broccoli och kokta ärtor, det är mina favoriter!

En enkel och god vardagsrätt att testa!

2
26