Cottage Pie

Hösten kom över en natt och med den suget på comfort food. Ni vet, mat som värmer inifrån och ut.
Mat man blir lugn och lycklig av.
Mat som kan ätas mitt i veckan i soffan för man faktiskt inte orkar något annat.
Mat som räcker till både middag och rester. Så du slipper laga mat i morgon.

Så jag lagade en Cottage Pie. Ett mycket mer tilltalande namn än köttfärslåda, tycker ni inte?

Det här är matlagning helt i min stil. För denna maträtt kan rymma så mycket. Resterna från veckans köttfärsås kan drygas ut med massa grönsaker och linser. Vips förvandlades det till något nytt.
Kokade du lite väl mycket potatismos till korven? Perfekt. Här får den nytt liv.
Gör den vegetarisk, gör den vegansk eller gör den på kött. Välj helt själv.

Och det allra bästa: Den fick tummen upp av hela familjen. Eller ja, Isac gav den såklart inte tummen upp. Han åt hela portionen under stora protester. Men, eftersom han faktiskt åt upp allt betyder det att han innerst inne i sin lilla barnakropp faktiskt gillade det.

Många recept innehåller gröna ärtor. Men jag hoppade över det. Du kan faktiskt ha i av de grönsaker och rotfrukter som råkar finnas hemma och behöver ätas upp.
Har du inte öl hemma fungerar vin precis lika bra att ha i.

Dessutom fick vi matlådor till flera dagar över.
Vi hade lite lingonsylt till, men det hade passat bra med rödbetor och inlagd gurka. Något med lite syra i med andra ord.

Linnéas Cottage Pie:

700 g nötfärs (eller vegofärs)
1 gul lök
4 stjälkar selleri
3 morötter
3 msk tomatpuré
2 msk worcestersås
2 msk vetemjöl
3 msk oxfond
1 dl öl (alkoholfri går bra)
ca 5 dl vatten
2 lagerblad
salt & svartpeppar

900 g potatis
1 dl varm mjölk
25 g smör
salt

Bryn köttfärs och finhackad lök i en stekpanna. Skär selleri och morötter i mindre bitar. Blanda i dom i stekpannan. Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt tomatpuré, worcestersås, oxfond och vatten. Låt allt koka upp och småkoka i cirka 20 minuter. Såsen ska tjockna något.
Smaka av med salt och peppar. Tag ur lagerbladen.

Skala och skär potatisen i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Ha i varm mjölk och smör. Mosa till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Klicka ut potatismoset över köttfärsen. Gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills moset börjar få fin färg.

Jag ställde en plåt med aluminiumfolie under stekpannan som fick fånga upp ev sås som bubblade över från stekpannan. Tips till dig som vill slippa städa ugnen 😅.

Perfekt söndagsmat som räcker till matlåda i veckan. Eller laga i ordning allt på helgen, lägg ihop och gratinera samma dag som det ska ätas.

1
11

Granola med jordnötssmör

Saker som ofta finns i min telefon, i lådor, instuckna i en bok eller tidning:
Några rader med ingredienser. Varken mer, varken mindre. Har jag tur finns en liten anteckning som ger en fingervisning om vad receptet är för något. Exakt så var det med detta lilla recept på granola med jordnötssmör. Ett gäng ingredienser nedskrivna. Kanske tagna direkt ur hjärnan eller hittade någonstans på internet eller i en tidning? Vem vet?

Jag älskar granola, jag älskar jordnötssmör och jag älskar frukost.
Så det var bara att dra igång ugnen, försöka lista ut hur jag tänkt med angivna mått och sedan sätta igång.

Det här är en väldigt bra grunt att utgå ifrån. Jag gjorde bara exakt som receptet jag kommer ange. Men du kan även ha i:

  • olika sorters nötter och frön
  • krydda med kanel
  • krydda med kakao
  • ha i torkad frukt och bär som russin, äppelskivor, tranbär

Granolan får små härliga klumpar i med jordnötssmör och havregryn- så gott! Söta gör du hur mycket eller lite du vill. Jag gillar när granolan inte är allt för söt i grunden. Då blir det godare att ha i tillexempel russin!

Granola med jordnötssmör:

1 dl jordnötssmör (osötat)
2 msk flytande honung
3 msk vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
4 dl havregryn

Smält jordnötssmör, honung och vatten i en kastrull. Ha i vanilj, salt och havregryn.
Fördela ut granolan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Torka i ugnen på 100°C i 30 minuter. Rör om efter halva tiden. Stäng av värmen öppna luckan en stund, men låt sedan granolan torka helt i ugnen.

Blanda gärna i torkad frukt när granolan torkat helt.

Gott och enkelt att ha nära till hands när det ska dukas upp frukost!

Gillar du jordnötssmör?

0
10

Äppelmos i Crock Pot

Jag vet inte hur det är hos er. Men hos oss har vi mer äpplen än någonsin i år. Helt galet. Hur jag än jobbar hinner jag inte ta reda på allt. Men en omgång äppelmos i Crock Pot blev det i veckan. Den klarar sig själv där och kräver inte så mycket. Sånt gillar jag.

Att göra en omgång äppelmos i Crock Pot skiljer sig inte nämnvärt från att göra en omgång äppelmos på spisen. Förutom att moset tillagas på låg värme under längre tid vilket nästan ger ett karamelliserat äppelmos som blir fantastiskt gott. Jag mosar mitt grovt, så det inte blir en slät puré. Det är allra godast tycker jag.

Äppekmoset kan du smaksätta med vad du vill-
låt en kanelstång eller två sjuda med äpplena. Eller lite vanilj eller ingefära. En liten skvätt whisky kan du slå i.
Eller så låter du moset vara helt naturellt och bara smaka äpple.

Moset blir inte ljust och gult, utan får en mer bärnstensfärg. Så vackert!

Du kan tillsätta socker för att göra moset sötare. Men jag tycker det är allra godast precis som det är. Skulle jag sockra det, då skulle jag söta med ljust muscovadosocker eller brun farin. Som redan har en lite kolaton i sig.

Jag plockade en 10 L hink med äpplen. Det blev lagom till min Crock Pot. Men du kan såklart ta mindre, eller mer om du vill göra fler omgångar.

Äppelmos i Crock Pot:

ca 10 L äpple
1 dl vatten
ev kanel, vanilj eller ingefära

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i rätt grova bitar.
Lägg i din Crock Pot och slå på lite vatten. Lägg i ev smaksättning och sötning. Sätt på locket och ställ in din Crock Pot på låg och 4 timmar. Rör om efter ca 2 timmar.
När äpplena ångats sönder helt mosar jag dom försiktigt. För mig gör det inget om det är lite bitar kvar, vill du ha det helt slätt kan du passera moset genom en finmaskig sil.

Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen. Gott på gröten!

0
12