ANNONS
Integritet på Tailsweep

Cottage Pie

/

Hösten kom över en natt och med den suget på comfort food. Ni vet, mat som värmer inifrån och ut.
Mat man blir lugn och lycklig av.
Mat som kan ätas mitt i veckan i soffan för man faktiskt inte orkar något annat.
Mat som räcker till både middag och rester. Så du slipper laga mat i morgon.

Så jag lagade en Cottage Pie. Ett mycket mer tilltalande namn än köttfärslåda, tycker ni inte?

Det här är matlagning helt i min stil. För denna maträtt kan rymma så mycket. Resterna från veckans köttfärsås kan drygas ut med massa grönsaker och linser. Vips förvandlades det till något nytt.
Kokade du lite väl mycket potatismos till korven? Perfekt. Här får den nytt liv.
Gör den vegetarisk, gör den vegansk eller gör den på kött. Välj helt själv.

Och det allra bästa: Den fick tummen upp av hela familjen. Eller ja, Isac gav den såklart inte tummen upp. Han åt hela portionen under stora protester. Men, eftersom han faktiskt åt upp allt betyder det att han innerst inne i sin lilla barnakropp faktiskt gillade det.

Många recept innehåller gröna ärtor. Men jag hoppade över det. Du kan faktiskt ha i av de grönsaker och rotfrukter som råkar finnas hemma och behöver ätas upp.
Har du inte öl hemma fungerar vin precis lika bra att ha i.

Dessutom fick vi matlådor till flera dagar över.
Vi hade lite lingonsylt till, men det hade passat bra med rödbetor och inlagd gurka. Något med lite syra i med andra ord.

Linnéas Cottage Pie:

700 g nötfärs (eller vegofärs)
1 gul lök
4 stjälkar selleri
3 morötter
3 msk tomatpuré
2 msk worcestersås
2 msk vetemjöl
3 msk oxfond
1 dl öl (alkoholfri går bra)
ca 5 dl vatten
2 lagerblad
salt & svartpeppar

900 g potatis
1 dl varm mjölk
25 g smör
salt

Bryn köttfärs och finhackad lök i en stekpanna. Skär selleri och morötter i mindre bitar. Blanda i dom i stekpannan. Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt tomatpuré, worcestersås, oxfond och vatten. Låt allt koka upp och småkoka i cirka 20 minuter. Såsen ska tjockna något.
Smaka av med salt och peppar. Tag ur lagerbladen.

Skala och skär potatisen i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Ha i varm mjölk och smör. Mosa till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Klicka ut potatismoset över köttfärsen. Gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills moset börjar få fin färg.

Jag ställde en plåt med aluminiumfolie under stekpannan som fick fånga upp ev sås som bubblade över från stekpannan. Tips till dig som vill slippa städa ugnen 😅.

Perfekt söndagsmat som räcker till matlåda i veckan. Eller laga i ordning allt på helgen, lägg ihop och gratinera samma dag som det ska ätas.

1
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00