5 middagar som tar mindre än 30 minuter att laga

Photographer: Linnea Seidel

Ny vecka, nya utmaningar och framförallt- nya vardagsmiddagar att laga! Just den här veckan kände jag att 5 middagar som tar mindre än 30 minuter att laga vore bra att tipsa om. För de allra flesta fylls dagarna med jobb, skola och aktiviteter. Som gör att tiden för vardagsmat ibland blir lite knapp.

Idag blir det pasta med skinksås hemma hos oss. 4 hungriga barn kommer med bussen och ska utfodras innan träningen. Ovh vad passar bättre än denna maträtt? Älskad av så många barn (och vuxna)

En annan ruskigt enkelt och god vardagsrätt är min snabba kycklinggryta. Här kan du självklart byta ut kycklingen mot tex quorn och du hellre föredrar det. Gott och lättlagat!

Torsk i ugn är finfin vardagsmat. Här har jag bara kokat ihop en citronsås som jag häller över fisken. Efter 20 minuter i ugnen är fisken klar och middagen kan serveras. Hur fiffigt som helst!

Soppa. Alltid ett bra val när middagen  måste gå fort. Speciellt den här majssoppan som inte innehåller så många moment. Inte heller så många ingredienser. Lättlagat var ordet!

Photographer: Linnea Seidel

Snabblagat asiatisk kycklinggryta. Perfekt att värma sig med när dagarna börjar bli kyliga. Dessutom går den rysligt snabbt att laga.
Variera hettan i grytan beroende på hur stark mat ni gillar. Här hemma brukar var och en få krydda på med chili i efterhand då vi tycker lite olika mycket om kryddstark mat.

Nu önskar jag er den finaste starten på veckan!

0
16

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon, något du testat?
Fullt med vitamin-c och barndom i smaken är det ett riktigt finfint mellanmål att koka ihop.
Har du nyponpulver hemma kan du koka nyponsoppa på pulvret. Men jag tänkte det skulle vara kul att göra något på alla nypon vi har.

Hemma hos oss har vi nämligen en gigantisk häck med vresrosor.

Blommar makalöst fint varje sommar, ger mängder av nypon på hösten och är ful som stryk under vinter och vår. Dessutom sticks den fasansfullt illa så den är alltid lika svårhanterad och har fått fäste i vår syrenhäck och börjar konkurrera ut den på sina ställen.

Älskad och så hatad. På en och samma gång. Till våren tar jag nog och klipper ner den helt. Den tog rejält med stryk i vintras och det finns massor av torra och tråkiga delar av häcken som jag inte fått bort i år än.
Men trots en tuff vinter levererar den nypon i överflöd.

Jag plockar ofta in kvistar med nypon så här på hösten som snittblommor. Fint och framförallt helt gratis!

Jag fick till en riktigt härlig, tjock och smakrik nyponsoppa på mina nypon.
Jag klipper av dom från grenarna med en sekatör och passar på redan då att klippa bort allt fnas från nyponen. Då slipper jag det inne sen.

Hur mycket socker som går åt beror såklart på hur söt nyponsoppa du vill ha. Smaka dig fram till vad du gillar!

Har du inte nypon hemma i trädgården växer dom vilt på många ställen. Men vi är också många som har ett överflöd av dom i våra trädgårdar som gärna delar med oss.

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon:

1 L färska nypon
1 2/3 L vatten
1-2 dl strösocker
ev lite potatismjöl

Plocka bort allt fnas från nyponen. Dela dom och kolla så det inte finns mask i nyponen. Lägg i en kastrull och slå på vattnet. Låt koka upp och koka i cirka 30 minuter. Skumma av med en hålslev och försök att få med så många kärnor du kan. Får du inte bort alla är det inte hela världen då de mixas och sedan silas bort.

Mixa nyponsoppan slät i en blender.
Passera nyponsoppan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Låt soppan koka upp och smaka av med socker.

Känns soppan för lös kan du reda av den med lite potatismjöl utrört i vatten.

Nyponsoppan står sig ca 1 vecka i kylen men går också bra att frysa in.

Ät med små mandelbiskvier, grädde eller vaniljglass. GOTT!

0
7

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron

: Linnea Seidel

Jag skulle inte vilja kalla dessa bakverk för falska. Det finns då rakt inget falskt med dom. Men nej, jag har inte stått och kavlat egen smördeg. Det har jag inte. Jag köpte färdig på mataffären.
Men grejen är den att ibland vill man bara göra något snabbt, som är så gott att tårna krullar sig och man blir lycklig ända in i själen.

Då kan ett paket färdig smördeg vara din räddning. För med hjälp av den kan du baka snabba croissanter med vaniljkräm och päron.

Photographer: Linnea Seidel


Ja du kan ju såklart ta vilken frukt eller bär du helst föredrar. Jag råkar ha ett päronträd som ger HYSTERISKT med päron just i år. Små hårda som inte är supergoda att äta som som är men passar perfekt i bakning. Jag gillade kontrasten mellan den spröda, bakade smördegen, lena vaniljkrämen och lite tarva päronet. Så gott!

: Linnea Seidel

Här är det äntligen fredag och helgen står för dörren. Som iof innebär två tidiga morgnar i ishallen då Isac har extra hockeyträning, en fotbollsmatch för Axel, dop för mitt kusinbarn i whiskyträff för Sebastian. Men förutom dom grejerna- skönt med helg!

Jag bakade detta i veckan och det fick mer än tummen upp av Axel och Sebastian som smakade, då hade dom ändå stått ett par timmar.

Jag tog som sagt vaniljkräm och färska päron. Men här kan du ta exakt vad du har hemma och är sugen på. Jordgubbar, hallon, clementiner eller varför inte någon sorts sylt. Jag kan sätta min högra hand på att de skulle bli drömgoda med en riktigt god jordgubbssylt!

På mitt ICA finns bara smördeg som är i rektanglar, alltså inte en stor platta. Supersmidigt att bara dela varje rektangel i två så har du två lika stora bitar.
Gör 4, gör 6 eller varför inte 8 croissanter. Enklare än så här blir det inte!

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron 4 st:

2 rektanglar färdig smördeg
1 ägg
vaniljkräm
päron
florsocker

Skär smördegen i 4 lika stora rutor. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över smördegen så du får en trekant. Tryck till ordentligt. Pensla hela smördegen med ägg.

Grädda i 225°C i cirka 20 minuter (eller enligt anvisningarna på paketet). Låt svalna helt.


Skär ett snitt i varje croissant med en vass kniv.

Fyll med vaniljkräm och toppa med päron. Pudra över florsocker, ät och njut!

Du kan antingen göra egen vaniljkräm, eller så vispar du ihop färdigt pulver. Hemgjord blir 1000 gånger godare. Men ibland orkar man bara inte😅

0
14