Lättlagad majssoppa

Ibland är det bra att gå igenom arkiven. Då kan man snubbla över gamla godingar man helt enkelt glömt bort i strömmen av alla recept som far genom bloggen under åren.

Som detta recept på en lättlagad majssoppa. Vart receptet kommer ifrån från början är lite oklart. Men det hittade till mig och under många år var detta en stående lunchrätt i mitt kök.

Allt du egentligen behöver är ju faktiskt lite majs, ja och så lite annat smått och gott såklart.

Så här i VAB, corona och karantäntider är recept som dessa perfekt att plocka fram. Dels för att de inte kräver långa ingredienslistor. Men också för att de är så rysligt enkla att laga!

Jag har smaksatt soppan med lite spiskummin och paprika, men du kan ta i lite tacokryddor om du har det hemma tillexempel.

Majssoppa, 4 port:

400 g majs (konserverad eller fryst)
1 gul lök
smör att steka i
2 tsk spiskummin
1 tsk paprika
salt & svartpeppar
ev chili
6 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
creme fraiche

Hacka löken och fräs den tillsammans med majsen i en klick smör tills löken mjuknat. Pudra över kryddorna och slå sedan över buljongen, låt koka upp och koka cirka 5 minuter.

Tag av från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Finhacka paprikan och ha i den. Toppa varje skål med en klick crème fraîche, lite paprika och svartkål.

Jag serverade några bitar av mitt senaste brödprojekt till soppan, nämligen tekaksfrallor. Det blev verkligen riktigt gott!

0
12

5 recept på vardagsmat du måste testa

Måndag igen och en ny vecka brer ut sig framför oss. Idag vill jag tipsa er om  5 recept på vardagsmat du måste testa. Mat som helt enkelt är för god för att inte lagas!

Som min kesolasagne, du kommer inte bli besviken, jag lovar!

Köttbullar med parmesan och basilika. En god variant på de klassiska svenska köttbullarna som passar finfint till lite nykokt pasta.

Lax i vitlökssås. Enklare än så här blir det inte att laga vardagsmat. Gillar du inte vitlökssmak så kan du såklart smaksätta med pesto eller varför inte citron?

Linsgryta, den okrönta drottningen av vardagsmat. Om jag får säga det själv är min variant en av de godaste jag ätit. Så testa du med.

Typisk Linnéa mat som du lagar på under 30 minuter, det är precis det den här snabba kycklinggrytan är. Lättlagad vardagsmat som smakar fantastiskt.

Nu hoppas jag ni hittat lite tips till vardagsmaten inför veckan. Själv planerar jag att laga laxen ikväll.

Här, som på de flesta andra håll i landet (och världen) är läget rätt dåligt med massor av coronafall. Eftersom detta gör att det fattas personal på förskolor, skolor och fritids har kommunen gått ut och bett om att de föräldrar som kan ska ha barnen hemma från förskola och fritids den här veckan.

Så idag kom Isac och hans bff Hugo hem med bussen. Insåg att det faktiskt är så mycket enklare att ha två barn hemma en bara ett. Den här veckan får vi helt enkelt hjälpas åt så trycket på fritids inte blir så hårt om många i personalen är sjuka.

Hur se det ut hos er?

0
10

Morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna. Älskad av så många. Vilket inte är så konstigt. Saftig morotskaka med fräsch och god frosting på toppen. Vad finns det här att inte älska liksom? Jag började en gång att baka min morotskaka med smör istället för naturell olja. Och det blev så gott att jag aldrig vill göra på annat sätt igen!

Jag har en förkärlek till att blanda apelsin i färskostfrosting. Den kombinationen tycker jag blir så perfekt. Faktiskt godare än lime!

Imorgon ska Isac operera bort en liten ofarlig knöl han har vid ena ögat. Så hela förmiddagen kommer spenderas på lasarettet i Västerås. Själva operationen är enkel, men han har aldrig varit sövd någon gång. Så vi hoppas allt går bra 🙂 Eftersom han måste vara fastande från kl 24.00 i natt har han helt fritt fått önska kvällsfika tills senare idag. Det blir enligt önskemål en trerätters kvällsfika bestående av yoghurt, smörgås och nötter.

Hur många bitar du får ut av kakan beror såklart på hur stora rutor du skär. Jag har använt en form som är ca 30×20 cm.

Morotskaka i långpanna 20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
4 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
2 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
ca 300g rivna morötter

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och ha i tillsammans med smöret i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda sist i morötterna.

Ha upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 180°C i cirka 30 minuter.

Frosting:

200 g rumsvarmt smör
6 dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 ekologisk apelsin
hasselnötter

Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och philadelphiaost.
Smöret måste vara riktigt mjukt, annars blir det klumpar. Dela apelsinen och pressa i lite av saften

Bred frostingen över de avsvalnade kakan. Riv apelsinskal och strö detta tillsammans med finhackade hasselnötter över kakan.

0
24