ANNONS
Integritet på Tailsweep

Klassisk eggnog- äggtoddy!

/

Klassisk eggnog, eller som vi säger på svenska- äggtoddy.
I hur många amerikanska julfilmer konsumeras inte detta? De flesta.
I ett päron till farsa firar jul dricks det ur speciella glas med renhorn. Har alltid tyckt det ser så himla gott ut!

Jag har något riktigt svagt minne av att detta kan ha serverats hemma i början på 90-talet någon gång. Eller så mins jag helt fel 😅

Jag gjorde en riktigt lyxig variant- med massor av grädde på toppen. Det här blir nästan mer som en efterrätt än drink. Men hallå, är det jul så är det!
Här hemma var jag lite tveksam till hur detta skulle uppskattas. Men alla ÄLSKADE det! På riktigt. Dom tyckte det var så, så, så gott.
Jag gissar att jag inom en snar framtid får svänga ihop en omgång till.

Photographer: Linnea Seidel

Men dricker man inte råa ägg i äggtoddy?! Nej inte precis, man kan säga att äggen blir tempererade. Inte kokade, men verkligen inte råa.

Jag gjorde min äggtoddy helt alkoholfri eftersom barnen skulle få smaka. Men du kan självklart ha i en skvätt rom eller annan sprit om du så önskar. Jag dömmer ingen ☺️

Det fina i kråksången är att du kan göra detta och förvara i kylen i cirka 4 dagar. Perfekt att förbereda i god tid med andra ord. Sedan är det bara att ha upp i glas, spritsa eventuellt på lite grädde, servera och njut!

Klassisk äggtoddy 4 glas:

6 st äggulor
2 dl strösocker
5 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk finriven muskot
1/2 tsk kanel
2 1/2 dl grädde + mer att ev spritsa på
ev 1 dl rom eller annan sprit
kanel till dekoration

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Blanda mjölk, vanilj, finriven muskot och kanel i en kastrull. Låt mjölken bli precis så varm att den inte kokar.
Slå lite av den varma mjölken över de uppvispade äggulorna och vispa snabbt ihop till en slät smet. Tillsätt resterande mängd varm mjölk och vispa tills allt är helt klumpfritt.
Häll tillbaka allt till kastrullen och låt allt sjuda tills allt tjocknar. Testa genom att täcka baksidan på en träslev med vätskan. Kan du dra med fingret och det bildas en sträck som inte flyter igen är den klar.
Tag av från värmen och tillsätt grädden och eventuellt rom.
Häll upp i ren behållare och kyl helt.
Så här långt kan du förbereda och låta stå i kylen i upp till 4 dagar.

Häll upp på fina glas, spritsa ev över lite grädde och toppa med kanel.

Har du testat? Vad tycker du?

5
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00