ANNONS
Integritet på Tailsweep

Lättbakat rågsiktsbröd

/

I veckan bakade jag ett lättbakat rågsiktsbröd. Av en handfull ingredienser får man dessa ljuvliga små frallorna. Du kan såklart baka ut dom till stora runda rågsiktskakor, men ska dom inte ätas direkt tycker jag det både är enklare att frysa in och tina frallor

Ett perfekt bröd att baka och servera till en rykande het soppa, till utflykten, till mellis eller till helgens frukostar.

Idag yr snön utanför fönstret, jag hade inte riktigt koll på vädret så mammahjärtat känner att jag borde haft lite bättre koll eftersom Isac åkte till skolan i överdragsbyxor och inte termobyxor. Men jag vet att han blir helt dyngsvettig om han har mycket kläder på sig. Och det är inte kallare än på 0:an ute. Men ändå. Ett par termobyxor hade kanske varit på plats.

Fredag idag och det känns skönt! I morgon väntar en lördag med strålande sol och på söndag har Isac hockey i Fagersta. Storstädning av nya studion står på schemat. Nu  hoppas jag att rörmokaren har mig på listan inom en väldigt snar framtid så jag kan sätta igång jobbet där ute!

Du kan ha i allt från 3 msk-1 dl sirap. Helt beroende på hur sött bröd du önskar. Jag är inte så förtjust i söta bröd, så jag tog 3 msk. Och alla här hemma åt med god aptit.

Rågsiktsfrallor ca 18 st: 

50 g jäst
5 dl kall mjölk
3-5 msk sirap
100 g mjukt smör
ca 700 g rågsikt
1 tsk salt

Smör att pensla bröden med.

Smula jästen i en bunke, slå på mjölken och ha i sirapen. Blanda tills all jäst har lösts upp.
Klicka i smöret och tillsätt 2/3 av rågsikten. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Tillsätt mer rågsikt allt eftersom. Den här gången hade jag i cirka 650 g rågsikt.
Tillsätt salt och arbeta in det.

Täck bunken med plastfolie och ställ på ett dragfritt ställe att jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

Stjälp upp degen och dela i ca 18 jämstora bitar. Rulla dom runda och lägg på en plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Värm ugnen till 225°C och grädda bröden i cirka 12-15 minuter eller tills de fått en gyllene färg på både över och undersida.

Pensla de nygräddade bullarna med smält smör.

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00