Varm pastasallad med rostade kikärtor, solroskärnor, grönkål, krutonger och parmesan. Den som säger att pastasallad passar sig bäst på sommaren har inte testat detta!
Jag hade lite kokt pasta över från gårdagens middag som fick nytt liv i denna sallad. Självklart kan du koka ny pasta och ha i också. Men det är ett smidigt sätt att ta tillvara på kokt, kall pasta man redan har i kylen.
Det jag gillar med sallader som dessa är att de är så enkla att variera. Har du inte parmesan hemma? Smula över fetaost eller skär kuber av din vanliga ost du skivar och har på smörgåsen. Tillsätt strimlad kyckling om du vill. Eller stek på andra bönor om du inte gillar kikärtor.
Men en sak som jag inte byter ut. Det är citronoljan. Den ger hela maträtten en himla fräsch och god smak!
Nu har vardagen satt igång på riktigt här. Andra skoldagen är över efter jullovet, men förutom en enorm morgontrötthet känns det ändå riktigt bra.
Den här pastasalladen kan ätas både varm och kall. Men så här på vintern föredrar jag att äta den varm.
Varm pastasallad med kikärtor 2 port:
ca 250 g kokta kikärtor på tetra
1 dl solroskärnor
citronolja
1 tsk örtsalt
2 tsk lökpulver
svart eller grönkål
2 port kokt pasta
2 skivor vitt, dagsgammalt bröd
citronolja
örtsalt
parmesan/fetaost/getost
Häll av kikärtorna och skölj dom väl. Rosta kikärtor och solroskärnor i citronolja i en stekpanna. När solroskärnorna börjar få färg, blanda i örtsalt, lökpulver och finhackad kål. Stek tills kålen mjuknat. Ha i pastan och fortsätt steka tills den är genomvarm.
Skär ner brödet i mindre bitar. Ha upp i en varm stekpanna. Ringla över olja och stek tills brödbitarna är krispiga. Krydda med örtsalt.
Ha upp salladen i skålar. Toppa med krutonger och valfri ost. Ät genast!
En annan härlig vintersallad som påminner om denna är min ljumma vintersallad.