God morgon,
NÄgon mer Àn jag som skulle kunna tÀnka sig lite grÀddkola till fredagsmyset idag?!
Jag hoppas alla har en strÄlande fin fredag! Idag tÀnkte jag egentligen köra ett fredagssvep med massa hÀrliga tips pÄ julklappar. Men eftersom hela veckan fram till nu har bestÄtt av vab (den sortens dÀr det ena barnet vill att man ska sitta med honom i knÀt hela tiden..) sÄ blev inte arbetsveckan som jag tÀnkt mig helt enkelt.
Och idag vaknade jag upp hos min syster i Berlin. SÄ det blir lite jobb under helgen, men tÀnkte faktiskt mest försöka vara ledig. Jag och min bÀsta vÀn tog flyget ner igÄr kvÀll och nu vÀntar en lugn helg med lÄnga frukostar, en del shopping och bara massa mys!
Men nog om det och mer om godis. För nu tycker jag det Àr helt ok att börja tÀnka pÄ vilket julgodis man ska satsa pÄ i Är! Kanske kan man behöva provlaga nÄgot innan, för att vara sÀker pÄ hur man gör eller bara kolla om det verkligen Àr sÄdÀr gott som det lÄter! Under december kommer sÄklart massor av goda recept pÄ julgodis upp. Men allra först ut Àr en klassisk grÀddkola. Superduperenkel att göra och försvinnande god! Kanske den godaste grÀddkolan jag Àtit!
Och det beror nog pÄ ett par saker.
Nr 1, det var sjukt lÀnge sen jag Ät grÀddkola. Allt man inte Àtit pÄ lÀnge men man tycker om brukar vara supergott.
Nr2. och kanske den riktiga anledningen. Brynt smör och havssalt. Vilken totalt oslagbar kombo! Nötiga toner frĂ„n smöret, sötma och lenhet i grĂ€ddkolan och sĂ„ lite salt pĂ„ det. Herregud sĂ„ gott! Ni MĂ
STE bara testa!
Det bĂ€sta med julgodis som just grĂ€ddkola Ă€r att man sĂ„ enkelt bara kan piffa till det. Vill man inte ha vanlig kola, ha pĂ„ lite havssalt. Eller hackade pistagenötter, eller krossad polkagris, eller… Ja ni fattar grejen. Prova er gĂ€rna fram och tipsa mig gĂ€rna om vad ni brukar ha i.
Nu kanske nĂ„gra av er blev lite rĂ€dda nĂ€r jag skrev brynt smör. Vad Ă€r det? Ăr det inte svĂ„rt? BrĂ€nner man inte smöret!?
Ni kan ta det lugnt. KÀnns det superlÀskigt, smÀlt bara smöret som vanligt. Det blir supergott dÄ med! Men för er som vÄgar, sÄ hÀr gör man nÀr man bryner smör:
SmÀlt smöret pÄ medelvÀrde, nÀr smöret smÀlt helt, rör om lite med en visp. FortsÀtt koka smöret under omrörning tills smöret mörknar och fÄr en lite kolaaktig doft. Se till att röra hela tiden sÄ smöret bryns jÀmnt i kastrullen. Klart! SvÄrare Àn sÄ Àr det inte!
Nu till resten av receptet. Det underlÀttar helt klart att ha en kökstermometer nÀr man kokar kola och knÀck. Men har man ingen gÄr det bra att göra kulprovet för att se om kolan Àr klar. Jag kokade min kola till 123 °C och i mitt tycke blev den perfekt. Den höll ihop och blev lagom hÄrd, men du bet inte sönder tÀnderna pÄ den. Utan de liksom blev seg och smÀlte i munnen! Precis som jag vill ha den!
GrÀddkola:
100 g smör
1 1/2 dl grÀdde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
Valfri smaksÀttning.
Bryn smöret (eller bara smÀlt det som vanligt) i en tjockbottnad kastrull. TillsÀtt grÀdde, socker och sirap. Blanda allt försiktigt med en trÀsked. SÀtt i en kökstermometer och lÄt kolan fÄ koka pÄ medelvÀrme tills du kommer upp i 123 °C (eller tills den klarar kulprovet).
KlÀ en avlÄng brödform med bakplÄtspapper och hÀll i den varma smeten. Strö över valfri smaksÀttning. LÄt stelna helt innan du skÀr i bitar.
Receptet gĂ„r sĂ„klart bra att dubbla för en större mĂ€ngd grĂ€ddkola, det kanske gĂ„r Ă„t till jul đ
Helt klart en av mina storfavoriter nÀr det kommer till julgodis!
GrÀddkola

Vi provade kolan i gĂ„r. SUPER!!! -”Va?! Ska du ha pĂ„ salt pĂ„ kolan?? Det kan man ju inte!!” Min dotters kommentar nĂ€r hon var med och gjorde i ordning. Men nĂ€r hon fick smaka blev det andra tongĂ„ngar… đ Tio poĂ€ng frĂ„n alla i familjen!
Jag var lite orolig för det Ă€r min syster som brukar baka julgodis men i Ă„r var det mitt ansvar för första gĂ„ngen. SĂ„ efter mycket letande gjorde jag ditt recept, jag har nog aldrig blivit sĂ„ glad av att bakat nĂ„got annat nĂ„gonsin. Alla som smakade sken upp och alla sa att det var gott. De tog slut vĂ€ldigt fort. Jag hade ocksĂ„ kul med att vika dem i papper sĂ„ de blev fina som karameller đŹâĄ