4 frukostar barnen älskar

4 frukostar barnen älskar

Frukost, dagens bästa mål om du frågar mig. Och här hemma har vi ett gäng frukostar som vi rullar runt på under vardagarna. Ja och helgerna också faktiskt. Så här kommer 4 frukostar barnen älskar!

En favorit sedan mina barn var riktigt små, det är när jag gör egen smaksatt yoghurt. Favoriten är fet turkisk yoghurt med vaniljpulver och mosad banan. Just nu äts det både till frukost och mellis här hemma. Men man kan såklart ha i annan frukt om man hellre vill det. Gott och enkelt till stora som små!

Men det vi äter 5/7 vardagar här hemma är nog havregrynsgröt. Isac med en stor klick jordnötssmör i och Axel med en klick vanligt smör. För att få upp energin lite i gröten.
Jag kokar alltid extra så det räcker till mig att äta efter jag tagit min morgonpromenad. Själv toppar jag gärna gröten med frukt och lite jordnötssmör. Och min senaste favorit: äppelmos!
Här hittar ni mitt basrecept på havregrynsgröt som passar både små bebisar, barn, tonåringar och vuxna!

Visst händer det att barnen äter smörgås till frukost. Men då brukar jag försöka hinna mixa ihop lite smoothie så de får i sig lite mer näring och något som faktiskt håller dom mätta längre än ett par skivor limpsmörgås.

En krämig smoothie med mango och kokos, det blir en fin start på dagen det!

Senast nu i morse pratade vi om att det vore gott med lite overnight oats till frukost. Perfekt att förbereda på helgen och sedan enkelt plocka fram till frukost eller ett snabbt mellis. Vi går ju förhoppningsvis mot varmare tider och då är detta ett finfint alternativ till vanlig havregrynsgröt tycker jag!

Här hittar ni mitt recept på overnight oats!

Hur ser era frukostvanor ut hemma hos er?

3
Kommentera

Sega cookies med smak av smarties

Sega cookies med smak av smarties

Ute blåser aprilvindar, men solen skiner och temperaturen arbetar sig upp mot varma 15 plusgrader. Något som nästan känns som sommarvärme efter denna evighetslånga vargavinter. Då passar det fint med en riktigt god kaka till förmiddagskaffet. Varför inte en seg cookie med smak av smarties?

Så enkla att baka och himla goda!

Sega cookies är dom allra bästa tycker jag. Gärna med någon form av choklad i som här. MUMS!

Några andra favoriter är dessa

Kakorna är enkla att baka och går såklart bra att smaksätta med annat. Som M&M´s. Min stora favorit här i livet. En sån omgång måste jag nog baka i veckan. MUUUUUMS!

Sega cookies med smarties, ca 15 stora eller 25 små:
200 g mjukt smör
2 dl rörsocker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
Smarties
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägget och fortsätt vispa. Rör sedan i mjöl, bakpulver och vanilj. Ha i smarties. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila ca 20 minuter i kylskåpet.
Tag ut och gör runda bollar av degen. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter ut något så se till att de har gott om utrymme. Tryck i ett par smarties på varje kakbit.

Grädda på 180°C i cirka 10 minuter. Eller tills de fått fin färg.

Låt kakorna svalna ca 3 minuter på plåten innan du lyfter av dom och låter kakorna svalna på galler. Då eftergräddas de inte från värmen på plåten och blir perfekt sega!

0
Kommentera

6 recept till sportlovet

6 recept till sportlovet

inlägget innehåller annonslänk

tunna pannkakor

Nu är det sportlovstider runt om i vårt avlånga land. Därför tänkte jag det kunde passa fint att tipsa om 6 recept till just sportlovet.
Kanske åker ni skidor och behöver ha något gott med i backen? Eller så tillbringar ni dagar hemma och behöver enkla mellis/lunchalternativ?

Här hemma brukar lovdagar innebära pannkakor eller våfflor. Förut var det alltid min mormor Åsa som stod för pannkaksgräddandet. Men när hon gick bort i december fick jag ta över stafettpinnen. Så om jag känner mina barn rätt står pannkakor högt upp på listan av luncher som ska lagas på sportlovet.
Investera i en bra pankakslagg- så behöver du aldrig köpa en ny under ditt liv. Den kommer att hålla. Gillade den här varianten med trähandtag. Blir ruskigt varmt när man gräddar!

sockerfri nyponsoppa

Sportlov är ju nästan synonymt med blåbärssoppa eller nyponsoppa. Och visste du att det är riktigt enkelt att laga nyponsoppa själv? På nyponpulver, potatismjöl, vatten och valfri sötning. Lätt som en plätt och drömgott med mandelbiskvier till!

syltrutor baka fika

Baka något gott på sportlovet. Vad sägs om min barndoms absoluta favorit: syltrutor.
Så fantastiskt goda och väldigt enkla att baka många av i långpannan.

fattiga riddare, french toast, mellis

Lyxa till det och gör fattiga riddare på sportlovet! Ett perfekt sätt att ta tillvara på bröd som börjar bli lite torrt och tråkigt.

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

Mannagrynspudding. Perfekt att göra i ordning och ha i kylen. Bara att plocka fram när ett lite lyxigare mellis behövs. Som det ju kan på sportlovet.

smoothie, kokos, apelsin, blodapelsin, banan

Smoothie med mango, apelsin och kokos. en perfekt smoothie att göra så här på vintern!

När har ni sportlov?

2
Kommentera

Tuna melt med tortilla

Tuna melt med tortilla

Tuna melt med tortilla- eller tuna melt quesadillas. Hur man nu väljer att säga.
Lättlagad och rysligt god lunch du slänger ihop på några få minuter. Jag är en älskare av tonfiskröra och har inga problem att äta det till lunch fler dagar i veckan. Men då är det kul att variera sig lite. Ibland gör jag en wrap med den, inbland äter jag den med pasta, på en smörgås eller till massa sallad.
Men nu sist gjorde jag en tuna melt i tortillabröd. Och herre gud så gott!

Det här är en perfekt lunch eller enklare middag att slänga ihop om man har ett par tortillabröd över som måste ätas upp.

Tuna melt med tortillabröd:

2 burkar tonfisk i vatten
2 selleristjälkar
3 dl créme fraîche
2 tsk örtsalt
2 tsk lökpulver
färsk persilja

tortillabröd
ost
tomat

Häll av tonfisken i en finmaskig sil. Låt den rinna av.
Finhacka selleri. Blanda ihop tonfisk, selleri, crème fraîche, örtsalt, lökpulver och persilja.

Ha upp ost på ena halvan av tortillabrödet. Lägg på tonfiskröra och skivad tomat. Vik över den andra delen på brödet så det bildar en halvmåne.

Stek i en het panna med lite olja i tills osten smält. Vänd och stek tills brödet fått fin färg.
Servera med lite sallad till.

6
Kommentera

Lättlagad gryta med kycklingkebab

Lättlagad gryta med kycklingkebab

Hej kompisar,
Idag kommer ett sånt där riktigt pangbra recept på vardagsmat, nämligen en lättlagad gryta med kycklingkebab.
Just kycklingkebab är sommarens räddare i nöden här hemma. Vi brukar ha den i pastasallad, göra wraps- ja men till så mycket lättlagad mat när orken inte riktigt finns.
Men under vinterhalvåret är det sällan den finns hemma i vår frys. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att laga något där kycklingkebaben även kan finnas med på vinterns meny.

Det finns massor av olika recept där ute såg jag på kycklingkebabgryta, jag gillar när den är tomatbaserad. Det blir mer mat för pengarna när såsen är lite mer såsig och inte så krämig och tjock.

Jag kokade en stor kastrull havreris som vi hade till och massor av grönsaker. Och så favoritbrödet, libabröd. Så gott till alla slags grytor tycker vi.

När vi sen åt detta kom jag på att vi hade fetaost hemma. Så det smulade jag och Sebastian över våra portioner. SÅ gott! Det måste ni testa.

Eftersom kycklingen redan är tillagad behöver den inte kokas eller stekas länge. Vilket gör att detta är en gryta du får klar på cirka 20 minuter. Perfekt snabbmat mitt i veckan.
Allra godast är den efter en dag eller så, därför passar den extra bra att göra matlådor av!

Kebabgryta med kyckling:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
600 g kycklingkebab
400 g passerade tomater
vatten
1 kycklingbuljongtärning
1-2 dl crème fraîche eller färskost
1 paprika
saft från 1/2 citron
salt
färsk persilja
fetaost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja. Tillsätt paprikapulver och tomatpuré. Fortsätt steka någon minut.
Ha i kycklingkebaben och stek i cirka 5 minuter. Slå på passerade tomater. Tillsätt sedan vatten till önskad konsistens. Jag hade i ca 2 dl vatten. Ha i buljongtärning och crème fraîche. Låt allt koka upp och koka ihop.
Skär ner paprikan i bitar och rör i den.
Smaka av med citron och salt.
Servera med grönsaker, libabröd och havreris. Toppa med färsk persilja och fetaost.

Jag har sen tidigare ett recept på klassisk kebabgryta, det hittar ni här!

1
Kommentera