Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen

Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen

Så här när fettisdagen står för dörren kan det ju vara kul att hitta på något nytt. Så idag blev det smördegsrullar med mandelmassa. Frasigt, gott och fantastiskt enkelt att göra.

Jag älskar smakerna i en klassisk semla, mandelmassan, kardemumman och grädden. Men ogillar proportionerna med på tok för mycket vetebulle mot övriga ingredienser.
Här blir det perfekt. Nästan som en frasig milanostång med smak av kardemumma. GOTT!

Du kan såklart göra din egna mandelmassa. Men jag hade en färdig i skafferiet som gjorde sig utmärkt i dessa smördegsrullar. Eller ska vi kanske kalla dom semmelrullar?

Smördegsrullar med mandelmassa 8 st:

200 g mandelmassa
1 äggvita
ca 2-3 msk grädde

1 ark färdig smördeg på rulle

1 äggula
kardemumma
mandelspån
florsocker
grädde

Riv mandelmassan fint. Rör i en äggvita och grädde tills du får en bra konsistens på fyllningen som går att spritsa. Fyll en spritspåse och klipp av änden till ett lagom stort hål.

Rulla ut smördegen och skär den i ca 8 lika stora rutor. Sprita ut mandelmassan längst ena långsidan på varje bit smördeg. Pensla med äggula runt om. Pudra över kardemumma. Rulla ihop till tighta rullar.
Pensla rullarna med äggulan och strö över mandelspån.

Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga.
Låt de svalna något och pudra över florsocker. Ät som de är eller servera lite grädde till.

Här har du 7 andra goda recept att testa till semmeldagen!

3
Kommentera

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon

Pinsa, vet du vad det är? Som en blandning mellan pizza och focaccia. Fantastiskt gott att toppa med olika godsaker och sedan grädda av.
I höstas gjorde jag ett samarbete med Cambozola där jag toppade min pinsa med den fantastiskt krämiga och smakrika blåmögelosten, päron, honung, mandelspån och fikon.

Perfekt att bjuda på till helgen istället för en ostbricka, som tilltugg till bubblet eller som en enklare förrätt.

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon 1 st:

1 färdig pinsa
3 msk crème fraîche
örtsalt
ca 200 g blåmögelost
1 päron
50 g mandelspån
1 fikon
honung

Bred ut ett lager crème fraîche över pinsan. Salta med örtsalt. Skiva blåmögelosten och päron i skivor och lägg omlott på pinsan. Strö över mandelspån. Baka i ugnen på 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och päronen mjuknat.
Toppa den varma pinsan med skivat fikon och ringla över honung. Servera direkt!

Ett enkelt och fantastiskt gott sätt att starta helgen på!

Andra godsaker att mumsa på i helgen är dessa Pimientos de padron eller varför inte denna bakade brieost?

3
Kommentera

5 recept på enkel vardagsmat

Här hittar ni 5 recept på enkel vardagsmat att testa i veckan:

köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmat

Hur ser planen för maten ut i veckan? För egen del så börjar vi med de här fantastiskt goda köttfärsbiffarna i färskostsås. Så enkelt och så gott!

kycklingspett med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås. En solklar favorit jag gärna beställer på restaurang. Förbered och lägg kycklingen i marinad kvällen innan. Då är middagen klar på samma tid det tar för riset att koka. Bra va?

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Min smöriga och krämiga linsgryta gör alltid succé här hemma. Ja förutom hos det yngsta barnet som aldrig i sitt liv skulle få för sig att äta något liknande. Men jag vet att skulle han bara smaka så älskade han den. När jag vet att det är mat inte Isac äter på menyn brukar jag alltid se till att det finns någon form av middagsrester från tidigare i veckan att plocka fram till honom.

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Makaronipudding däremot. Det är något som verkligen går hem! Jag brukar passa på att laga detta när det är bra pris på rökt skinka eller kassler. Här hemma äts den med lingonsylt. Men vet att vissa föredrar att ha ketchup till.

fiskburgare, fiskbiffar, fiskhamburgare

Panerade fiskburgare med kall vit sås. Den av alla gånger barnen ätit något SÅ GOTT i skolan och man försöker laga samma sak hemma. Det fungerar aldrig. Men min variant på fiskburgare fick absolut högt betyg och föll barnen i smaken.

Har ni några planer för veckans vardagsrätter?

2
Kommentera

Klassisk krämig korvstroganoff med ris

Korvstroganoff kan göras på många vis, men så här gör jag min klassiska krämiga korvstroganoff med ris:

Precis som med köttfärssås finns det 100 olika sätt att göra korvstroganoff. När jag började min bana i köket gjorde jag alltid med smaksatt crème fraîche. Så smidigt och enkelt tyckte jag då. Idag gillar smaklökarna den här klassiska bättre. Med en sås som fått smak av tomat, paprika och senap.

Barndommens korvstroganoff gjordes alltid på grillkorv som jag mins det. Och mammas speciella ingrediens var en klick ketchup på slutet. Minnet av hur hon kunde ta den tillsynes tomma ketchupflaskan, ha i lite mjölk och sedan skaka ordentligt för att hälla ut det över korvstroganoffen sitter som ett gjutet barndomsminne jag alltid bär med mig.

Vill du inte ha i ketchup funkar det fint med en liten nypa socker också. Syran från senapen gör att lite sötma väger upp allt.

Mitt recept på korvstroganoff är inte krångligt, utan enkelt att göra. Jag gör den ofta utan grädde, men vill man ha i det är det bara att byta ut lite av mjölken mot grädde istället.
Eftersom vi har vissa problem med konsistensen av lök i vår familj använder jag lökpulver. Men du kan såklart ta helt vanlig gul lök också.
Jag föredrar att servera tex havreris till, som är lite mer mättande. Men familjen föredrar jasminris.

Klassisk krämig korvstroganoff:

1 falukorvsring, ca 800 g (kycklingkorv eller vegokorv funkar också bra)
smör att steka i
2 tsk örtsalt
1 msk lökpulver eller 1 gul lök
1 msk paprikapulver
2 tsk senap
ca 1 dl tomatpuré
3 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
ca 1 msk ketchup

Skär korven i stavar. Stek i smör tills de börjar få fin yta i en gryta.
Ha på örtsalt, lökpulver, senap och tomatpuré. Rör om väl.
Låt allt steka någon minut på medelvärme.
Pudra över mjölet och låt det steka ca 1 minut med korven och kryddorna.
Slå på mjölken och låt koka upp under omrörning tills såsen får önskad konsistens.
Smaka av med ketchup och eventuellt mer kryddor.

Servera med nykokt ris och grönsaker.

Jag gör alltid rätt mycket sås till min korvstroganoff, jag upplever att den räcker till fler då. Vill du dryga ut den lite är det en god idé att skära morötter i fina bitar och låta koka med. Det fyller ut och ger en fin sötma till rätten.

Byt ut korv mot kyckling eller vego-korv. Byt mjölkprodukterna mot laktos eller mjölkfria varianter.

Andra recept där jag använder havreris är tec min äppelgröt med havreris som ni hittar här!

3
Kommentera

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept! En sallad som håller länge. Men aldrig varar mer än en vecka i min kyl. För sedan är den uppäten helt enkelt.

inlägget innehåller annonslänkar

treveckorssallad utan socker

Jag har tipsat om det här receptet förut. Men det blir liksom inte omodernt och förtjänas att lyftas varje vinter. Det är oftast då jag gör den. På de råvaror som är i säsong. Eller som den här gången när jag köpte en låda med frukt och grönt för 50 kronor på mataffären. När den innehöll både vit och rödkål och morötter. Då kändes det som ett tecken på vad som skulle tillagas!

treveckorssallad utan socker

Det bästa med den här salladen är att du kan ha i av vad du tycker om eller har hemma.
Strimlad paprika och salladslök är gott att ha i.
Smaksätt med min favoritbuljong, eller helt vanligt Herbamare örtsalt. Färsk persilja är gott att ha i.

treveckorssallad utan socker

Morötterna har jag svarvat med min grönsakssvarv. För att det blir så himla fint. Och är lite roligt ☺️ Men det går självklart precis lika bra att riva dom. Vill man ha en sallad där allt är jämnstort skulle jag riva allt i min matberedare. Det går ruskigt fort dessutom!

treveckorssallad utan socker

I många recept på treveckorssallad ska det vara socker i lagen du häller över. Det har en konserverande effekt och gör att salladen håller i just upp till tre veckor. Men här hemma har den aldrig räckt mer än i drygt en vecka. Sen har jag ätit upp salladen. Så det hoppar jag helt enkelt över.
Gör en stor burk och ha hemma i kylen, perfekt att bara plocka fram till middagen. Men fyll även upp några mindre burkar, de kan man ta med till jobbet och ha stå i kylen. Så slipper man släpa med sig sallad alla dagar.

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
färsk persilja
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljungpulver

Svarva eller riv morötterna. Skiva eller riv kålen fint. Finhacka persiljan.
Ha upp i en stor skål eller bunke och blanda om ordentligt.
Blanda olja, vatten, äppelcidervinäger, salt/buljong i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och förvara i kylen. Salladen blir som godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

En annan slags sallad jag gärna gör i förväg och sen äter till lunch under veckan är min varma pastasallad med kikärtor. Så god!

7
Kommentera