Meal prep kycklingtacos

Meal prep kycklingtacos

Här kommer den senaste tidens bästa meal prep. Nämligen kycklingtacos. Enkla att förbereda, svingoda att äta och passade hela familjen.
Inspirationen fick jag tidigare i våras på IKEA där dom lanserade en kycklingtaco i samarbete med Årets Kock. När jag kom hem tänkte jag att detta måste jag ju kunna göra en variant av. Och det gick hur bra som helst!

Jag använder mer och mer kycklingfärs hemma. Dels för att det är bra att dra ner på det röda köttet lite, men också för att kycklingfärs ofta är på extrapris och dessutom har ett lägra kilopris än nötfärs.
Årets kock, Michael Andersson tipsade om att ha lite bulgur i färsen för att ge den en lite bättre konsisten.
Jag såg genast en möjlighet att få i sig lite mer fibrer genom detta och det fungerade finfint även i hemmaköket.

Mitt bästa redskap när jag steker köttfärs är den här köttfärshackaren. Så bra!

Jag la på en skiva ost och fyllde sedan tortillabröden med kycklingfärsen. Vill du kan du såklart ha i bönor, linser och grönsaker. Men för ett första test gjorde jag dom rätt enkla.

Jag styckefrös dom och la sedan in alla frysta tacos i en tätslutande påse.

Vid servering kan du steka dom i stekpanna eller köra i airfyer. Toppa gärna med lite extra ost om du vill och servera favoritgrönsaker, nachochips och salsa till. MUMS!

Meal prep kycklingtaco, ca 10 st:

700 g kycklingfärs
2 påsar tacokrydda (eller annan kryddblandning)
2 dl kokt, kall bulgur
tortillabröd
ost

Tillbehör: nachochips, salsa, grönsaker

Börja med att bryna kycklingfärsen. Ha i krydda och vatten. Tillsätt den kokta bulguren och låt allt koka ihop någon minut.
Lägg ut tortillabröd och lägg på en skiva ost på ena halvan av brödet. Ha sedan på kycklingfärs över osten. Vik över brödet så du får en halvmåne. Jag försökte nypa ihop bröden, men det är inget måste.

Lägg på en plåt och plåt och frys in. När de har blivit genomfrusna, ha upp dom i en burk eller påse.

Tag fram och låt tina i kylskåpet. Värm sedan i stekpanna, i airfryer eller micro. Eftersom kycklingfärsen är genomstekt behöver den inte tillagas. Bara värmas.

Hur gott som helst!

Här hittar du 6 andra goda meal prep idéer att testa.

2
Kommentera

Overnight oats med kaffe och choklad

Overnight oats med kaffe och choklad

Morgonkaffet behöver inte alltid intas i kaffekopp- det går finfin att äta den också! Som här, i overnight oats med kaffe och choklad.
Nu när verkligheten börjar smyga sig på efter långa lata semesterdagar kan det vara bra att samla på sig lite bra recept inför kommande säsong. Här hemma flyter livet på så mycket bättre när jag anstränger mig det där lilla extra och förbereder lite frukost, mellanmål och middagar inför veckan.

Jag tycker det brukar vara lagom att förbereda 2-4 portioner overnight oats. Det är perfekt att ha i kylen här hemma. Äldsta sonen tar det gärna som mellanmål och min man som inte gillar gröt brukar kunna ta det till frukost.

Jag brukar sällan söta mina overnight oats. Ofta är bär och frukt så sött att det inte behövs. Men både kakaon och kaffet här kräver lite sötma- annars blir det på tok för bittert.

I många recept på overnight oats med kaffe använder man kallt kaffe. Jag tycker det är betydligt enklare med pulverkaffe. Men man gör ju precis som man vill. Använder du kaffe istället för pulverkaffe kan du minska mängden mjölk med den mängd kallt kaffe du har i.

Toppar du din portion med 1/2 banan innehåller denna frukost ca 9 g fibrer per portion. Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen person få i sig 25-35 g fibrer/dag. Så då är du en bra bit på väg efter den här frukosten!

Jag lyxade till det extra mycket här. Både kvarg, banan, jordgubbar och kakaonibs. Det sistnämnda för att det ger en extra god chokladsmak men också lite konsistens.

Overnigt oats med kaffe och choklad, ca 2 portioner:

3 dl valfri mjölk
1- 1 1/2 tsk pulverkaffe
2 msk chiafrö
ca 1 msk kakao
2 dl havregryn
honung

vaniljkvarg
banan
jordgubbar
kakaonibs

Gör antingen allt i en matlåda eller dela upp detta i två formar/skålar.
Fördela mjölken i två behållare. Rör ut kaffet i mjölken. Ha i chiafrö, kakao, havregryn och honung efter smak. Rör om ordentligt. Låt stå i kylen över natten. Blanda om väl. Toppa med lite vaniljkvarg frukt och kakaonibs.

En enkel frukost eller mellanmål att förbereda och ha klar i kylen.
Förra året köpte jag de här smidiga små mattermosarna. Perfekt till overnight oats eller annat som behöver hållas kallt under dagen när man är på jobbet eller i skolan.

Gillar du inte kaffe? Då hittar du ett recept här på overnight oats med mango och kokosmjölk. SÅ gott!

5
Kommentera

Somrig smoothie med goda fibrer och protein

Somrig smoothie med goda fibrer , vitaminer, mineraler och protein

Idag vill jag tipsa om en finfin smoothie som magen blir himla glad över att få serverad. Under våren har vi kört en utmaning här hemma där målet är att äta minst 30 olika vegetabiliska livsmedel i veckan.
Allt för att ge magen och framförallt tarmarna lite kärlek. Det är så enkelt att bara servera samma grönsaker/frukter vecka ut och vecka in. Men på det här viset har yngsta sonen lärt sig äta en handfull nya saker han aldrig gjort tidigare. Och smakat på minst lika många han inte alls gillade, men ändå testade.

Den här somriga smoothien kom till i våras när jag försökte få in grönsaker i kosten han annars ratar.
För den här innehåller faktiskt lite blomkål. Och nu har jag testat säkert 10 gånger på mina barn (14 och 11 år). Ingen av dom har märkt att det är just blomkål i. Nu gillar jag inte att lura i folk mat. Förklä saker osv. Men ingen av dom gillar att äta blomkål kokt, rostad eller stekt. Men så här gick det hur bra som helst. Och nu är dom helt ok med att det ibland är blomkål i☺️

Förutom blomkål, så innehåller den en hel del andra godsaker för både kropp och knopp. RDI står för rekommenderat dagligt intag och avser per 100 g.

Blomkål– Vitamin C (98,8% av RDI)

Jordgubbar– Vitamin C (76% av RDI)

Chiafrön– Magnesium, fosfor, kalcium, protein (alla essentiella aminosyror), omega 3 och fibrer

Mandlar – Vitamin E (200% av RDI), magnesium (74% av RDI), protein, fibrer, vitamin B12

*källa: livsmedelsverket

Massor av härliga näringsämnen, vitaminer och mineraler med andra ord. Perfekt att göra till frukost, mellanmål eller kvällsfika.

Blomkålen ger just ingen smak, men smoothien blir lite krämigare av den. Mandlarna lär mixas en stund för att riktigt finfördelas och kan med fördel blötläggas en stund innan. Om man orkar och hinner.

Jag älskar min mixer, den mixar allt!! Men har även kört denna smoothie i en mindre blender och den klarar även den mandlarna fint.

Somrig smoothie med goda fibrer och protein 2 glas:

1 banan
1-2 dl fryst blomkål
10 sötmandlar (gärna blötlagda någon timme innan)
2 dl jordgubbar
2 tsk chiafrön
valfri mjölk

Lägg alla ingredienser i en mixer eller blender. Tillsätt valfri mjölk vartefter till önskad konsistens. Servera direkt!

En perfekt smoothie att göra om du lite enkelt vill få i dig lite olika godsaker för kroppen, utan att krångla till det! Vill du öka fiberintaget är hallon perfekt att ha i!

3
Kommentera

4 goda röror

4 goda röror

Rörornas storhetstid är nu. Till alla härliga grillkvällar vill man inte vara utan goda röror. Men jag vill även slå ett slag för att ha en eller ett par redo i kylen. De förgyller vilken halvtråkig sallad som helst. Perfekt att piffa upp en lite skral rest som finns kvar i kylen. Eller varför inte göra om till en god kycklingröra att fylla pitabröd med?

Först ut är htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost. Det är smakrikt, det är krämig, det är perfekt att servera till grillat i sommar.

Recept på min BÄSTA tzatziki

Något ALLA borde klara av att göra, det är en hyfsad tzatziki. Där någonstans är min lägstanivå ändå. Ät den med lite friterat libabröd till förrätt, som del av en större buffé med massa smårätter, till grillat eller vad nu du tycker den passar till.

paprikaröra, kall sås, muhammara, dippsås, paprikasås,

En annan slags paprikaröra jag fullkomligen ÄLSKAR, det är den här paprikaröran. En variant på muhammara, men jag gör min på solroskärnor istället för valnötter. Jag tycker det blir mycket godare så!
Jag gjorde den här till midsommar och mixade då även i en grabbnäve med färsk persilja. Det blev verkligen gott och det var inte ens en liten klick röra kvar!

fetaostsås, krämig fetaoströra

En annan klassiker i detta hushåll är denna krämiga fetaostdipp. Här som en extra lyxig variant med rostad vitlök som grädden på moset. Älskar syran från fetaosten och djupet den får av den rostade vitlöken.

Alla 4 av dessa röror är älskade klassiker hemma hos oss som vi gör om och igen, sommar, efter sommar!

1
Kommentera

Burrito med kycklingkebab- meal prep

Burrito med kycklingkebab- meal prep

burrito med kycklingkebab

Burrito med kycklingkebab- er önskan, min lag!
Under våren och försommaren har jag fått fler frågor om jag inte kan dela med mig av flera recept på burritos man gör iordning och fryser in. Perfekt att ha till mellanmål innan/efter träning eller så här på sommaren när man behöver något snabbt och enkelt att utfodra familjen med.

Idag blev det en riktigt lättlagad variant där jag använde färdigkryddad kycklingkebab. För att dryga ut allt lite (och få upp fiberinnehållet) hade jag i kall, kokt grov bulgur.

I den här familjen har vi väldigt olika åsikter om sås. Vissa älskar i stort sett all sås. Andra vill helst inte ha någon sås alls och så finns det även åsikten om att Rhode Island är såsernas sås och äts därför till allt där inte ketchup har sin givna plats.

Av den enkla anledningen valde jag att inte ha någon sås alls i själva burriton, den får man ha till sen. Men, vill du ha allt lite krämigare skulle jag rekommendera att ha i en klick naturell yoghurt som binder ihop allt lite. Jag tycker det är gott som det är. Men tillhör du den skaran som hälften av mitt hushåll gör som tycker att ju såsigare och krämigare något är, ju bättre är det. Då har du i ett par matskedar yoghurt, färskost eller crème fraîche.

Ska du servera dina burritos med kycklingkebab samma dag (typ ta med till stranden), ha då gärna i sallad, gurka och andra härliga grönsaker. Men om du som jag fryser in dom blir det lätt lite slajmiga när du tinar allt.

Burrito med kycklingkebab, ca 8 st

ca 700 g kycklingkebab
ca 2 dl kokt, kall bulgur eller havreris
2 dl majs
2 msk finhackad färsk persilja
1 röd paprika
1 gul paprika
ev ett par matskedar naturell yoghurt, färskost eller crème fraîche
salt och peppar

ca 8 stora tortillabröd

Stek kycklingkebaben mjuk på medelvärme i en stekpanna. Ha i den kokta bulguren, majs och persilja. Skär ner paprikan i bitar och blanda i. Vill du ha en krämigare burrito- ha ett par matskedar yoghurt, färskost eller crème fraîche.

Smaka av med lite salt och peppar om det behövs.

Ha upp lagom mängd fyllning på ett tortillabröd. Vik ihop till en burrito och stek dom i lite olja tills de får en gyllene yta runt om.
Låt svalna och rulla sedan in i folie, skriv på innehåll och frys in.

Låt sedan tina i kyl/rumstemperatur. Eller ta bort folien och tina försiktigt i micron.
Servera med sallad och några goda såser!

Självklart kan du fylla på med smaker och texturer du gillar allra bäst här. Bönor, linser, lite ost, salsa- ja ta det du eller din familj gillar bäst. Det här är en enkel grund att utgå ifrån!

Här hittar du en hel kategori med recept du enkelt kan förbereda! Meal prep när den är som bäst!

1
Kommentera