Kålsallad med apelsinvinegrett-perfekt till jul

Kålsallad med apelsinvinegrett

Ja men här kommer ett PANGrecept till jul! Nämligen en kålsallad med apelsinvinegrett.
Julmaten kan ju vara lite av det tyngre slaget. Då kan det vara gott att blanda upp med något lättare. Den fungerar dessutom fint att spara och servera som rester i mellandagarna. Hur bra som helst!
Jag kan absolut tänka mig att äta den här salladen, min ugnsbakade lax och ägghalvor till middag på annandagen. Då brukar vi spendera dagen hemma, knappt ta oss ur pyjamasen och avsluta dagen med en film.

Receptet på apelsinvinegrett tog jag fram till en kund i höstas och kände direkt att den här kommer jag göra till jul! Det är lite sött, lite sting och väldigt mycket apelsin!
Vinägretten kan du göra ett par dagar i förväg och förvara i kylen. Hur smidigt som helst.

I den här salladen kan du ha i lite av vad du gillar allra bäst. Jag tycker grönkål och rödkål är en bra bas. Sen hade jag i päron, granatäpple och nötter. Vill du göra den mer matig -rosta pumpa och ha i. Jag tycker salladen blir som allra godast när man först steker grönkålen lite snabbt så den mjuknar något. Sedan blandar jag grönkål och strimlad rödkål. Över det häller jag vinägretten och liksom jobbar in den lite i kålen. MUMS!

Kålsallad med apelsinvinegrett:

ev pumpa
grönkål
rödkål
päron
hasselnötter/mandlar
granatäpple

1-2 ekologiska apelsiner
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
1 nypa cayennepeppar

Vill du ha pumpa i salladen, skala och skär ner 1/2 butternut i ca 1×1 cm stora bitar och ugnsbaka i 20 minuter i 225°C.
Jag brukar spraya lite olja på dom och salta.
Repa grönkålen och skär ner den i mindre bitar. Stek på medelvärme i lite olja tills grönkålen börjar mjukna. Den ska inte bli krispig, mer mjuk.
Strimla rödkål fint. Ha upp stekt grönkål och rödkål i en skål.

Finriv skalet från 1-2 apelsiner. Pressa saften ur dom. Ha i olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. Vill du ha lite mer sting i den, ha i lite, lite cayennepeppar.
Häll ca hälften av vinägretten över kålen och blanda om ordentligt.
Blanda i den varma pumpan.
Skär ner päronet i mindre bitar och ha i dom tillsammans med hackade hasselnötter och mandlar.
Avsluta med granatäpplekärnor.

Servera resterande mängd apelsinvinggretten på sidan av.

Det otroligt vackra fatet är från INDISKA!

Här hittar du fler smarriga recept till julbordet!

0
Kommentera

Fyllda dadlar

fyllda dadlar

Nytt till jul för oss i år blir de här fyllda dadlarna.

För någon vecka sedan mixade jag ihop ett hasselnötssmör -med pepparkakskryddor!
Förutom att jag har toppat gröten med den här härligheten passade jag även på att fylla lite dadlar. Som jag dessutom kryddade med pepparkakskrydda och toppade med flingsalt. Perfekt som julgodis men också som ett enklare mellanmål.

Dadlar är ju en väldigt bra grej. Du kan äta dom precis som dom är, fylla dom med ost eller som här med lite nötsmör. Jag hittade stora och fina dadlar på Lidl i en burk. Perfekt nu till jul!

Självklart kan du göra egen pepparkakskrydda. Det är hur enkelt som helst. Men det är också väldigt enkelt att köpa en påse färdigblandad pepparkakskrydda och bara plocka fram.

De här fyllda dadlarna är bara att göra i förväg och sedan förvara i kylen. Allra godast är de rumstempererade tycker jag.

Efter att ha testat lite olika metoder insåg jag att en tesked fungerade allra bäst att använda till att fylla dadlarna med.

Fyllda dadlar:

medjoodadlar
nötsmör (jag använde mitt hasselnötssmör)
pepparkakskrydda
flingsalt

Fyll varje dadel med lite mindre än en tesked hasselnötssmör. Lägg ut på en tallrik. Pudra över pepparkakskrydda och toppa med flingsalt.

1
Kommentera

Julig Aperlol spritz med glögg

Julig aperlol spritz med glögg

Den stod där, flaskan med Aperol kvar sedan i somras. En liten känsla av att den borde man väl kunna hitta på något roligt med slog rot. Jag menar, vad finns det i Aperol som inte skulle passa bra till julen liksom? När man tänker efter så vore det mer rimligt att dricka den under vintern än till sommaren?

Så här fick den sällskap av en vit glögg och bubbel. Enkelt. Lättsamt. Och fantastiskt gott.
Precis lika enkelt är det att göra en alkoholfri variant på den.
En variant på alkoholfri Aperol hittar du här, alkoholfri vit glögg är enkelt att få tag i och sen toppar du med en god, lite torrare cider. KLART!

Jag gjorde stora isbitar där jag frös in skivor av apelsin, tranbär och en kvist av rosmarin. Det blir himla fint och gör drinken lite festligare tycker jag. Har du en skvätt bubbel eller vitt vin över är det perfekt att frysa in isbitar som dom här av. Så späder man inte ut drinken med vatten från isen.

Julig aperlol spritz med glögg 1 glas:
6 cl Aperol
6 cl vit glögg
bubbel
is

Ha upp en fin isbit i ett glas, häll över aperol och glögg. Fyll upp med valfritt bubbel. KLART!

Hur enkelt och gott som helst.

-Här har jag gjort andra, fina isbitar att servera till vinterns drinkar.
-Här hittar ni en annan variant på glöggdrink

0
Kommentera

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka, jag tänkte -hur fel kan det blir?
Självklart blev det hur bra som helst!

För den som gillar nötsmör är det kul att variera det klassiska jordnötssmöret med något annat. Så här till jul tänkte jag att ett hasselnötssmör smaksatt med pepparkakskryddor kunde vara på sin plats.

Jag låter mitt vara helt osötat. För ska du ha det till att fylla dadlar med, då behövs det verkligen inte sötas. Men toppar du gröten, ja då kanske du vill tillsätta lite sötma på gröten.

Hasselnötterna rostar jag först i ugnen. Det är av två anledningar. Den första är att det tunna, mörka skalet på hasselnötter kan vara lite beskt. Rostar du dom kan du gnugga bort det från hasselnötterna.
För det andra får nötterna en härlig rostad smak som jag gillar.

Självklart kan man hoppa över att smaka upp nötsmöret med pepparkakskrydda. Det är gott precis som det är. Men så här i juletid -MUMS!

Imorgon blir det vi som testar att ha detta på frukostgröten. Det kommer bli hur gott som helst!

Hasselnötssmör med smak av pepparkaka:
400 g hasselnötter
1 nypa flingsalt
ev 1 msk pepparkakskrydda

Ha ut hasselnötterna på en plåt och rosta i 200°C i cirka 10 minuter eller tills de börjar få färg.
Tag ut nötterna och ha upp på en handduk. Gnugga handduken mot nötterna så får bort det mesta av tunna, mörka skalet.

Ha upp i en matberedare. Mixa, mixa, mixa. Tills du får en krämig konsistens. Smaka av med lite havssalt.
-Om du känner för det, smaksätt hasselnötssmöret med pepparkakskrydda. Smaka dig fram till hur mycket krydda du vill ha i.

Hasselnötssmöret håller utan problem ett par veckor i kylskåpet.

En perfekt present att ge bort så här i juletid, eller att njuta av själv!

Kanske ska jag testa att använda hasselnötssmöret i mina popcornbars? Tror det skulle bli toppen!

3
2 kommentarer

7 enkla vardagsrecept

7 enkla vardagsrecept

Sju enkla vardagsrecept, här kommer dom!

Först ut mina kycklingköttbullar i kokosmjölk. Så enkelt att göra och fantastiskt gott. Köttbullarna formar jag enkelt med hjälp av en glasskopa, det spelar ingen roll om de inte blir perfekta i formen. Ge yta i stekpannan och slå sedan på kokosmjölk som de får sjuda klart i. MUMS!

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Linsgryta. En stående favorit både hos mig och hos många av er vid det här laget. Smörigt och gott! De sista gångerna jag gjort den har jag även haft i lite potatis eller pumpa. Mättar fint och blir gott!

Tacogratäng

Tacogratäng, en riktig trotjänare hemma hos oss. I höstas gjorde jag iordning fler formar och stoppade i frysen. Bara att låta tina i kylen över dagen och sedan gratinera. Gissa hur smidig fredagsmat det här blev!

lättlagad gnocchi i ugn

Gnocchi i ugn. Har du inte testat? Då måste du göra det nu! Det här blev en riktig familjefavorit som jag lagat i många olika varianter. Sist önskade familjen korv, så då slantade jag olika smaksatta korvar och la runt om gnocchi och grönsaker. Snabblagat och rysligt enkelt.

Ljummen sallad med butternut och kikärtor

Ljummen sallad med kikärtor. En perfekt bas att ha hemma under veckan och sedan tillsätta olika sorters protein till. Och dressingen. SÅ god!

Förbered gärna en frukost/mellanmål till veckan. Då har du något smidigt och gott att ta till när tiden springer ifrån dig (och det gör den, hur väl man än planerar veckan!) Chiapudding med yoghurt och hallon är en favorit!

Enkel kålsallad, pizzasallad med oregano

Precis som det är bra att göra en sallad som håller sig hela veckan. Den här varianten på pizzasallad med både vit och rödkål är god. Jag toppar gärna min kålsallad med oregano. MUMS!

Ni vet väl att jag finns på Instagram? Följ mig gärna där!

4
Kommentera