7 recept pÄ julmat till jul

7 recept pÄ julmat till jul

rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Med bara nÄgra dagar kvar till jul kan det lÀtt kÀnnas lite stressigt att allt ska hinnas med. Men vet ni, i Är kÀnner jag ingen sÄn stress alls. Julen blir som den blir. Och antagligen blir den bÀttre om jag stressar mindre.
Till julbordet finns det nÄgra saker jag inte vill vara utan.

Pappa Henriks rödbetssallad Àr en sÄn grej. Visst kan man köpa i matbutiken. Men hemgjord Àr inte sÄ svÄr att göra och blir fantastiskt god. Just pappa Henriks rödbetssallad har lagats av mÄnga av er under Ären och Àr alltid lika uppskattad!

julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

För mÄnga av oss har julskinkan kanske den mest centrala rollen pÄ julbordet. SÄ Àven för mig. Men den krÀver en riktigt bra griljering. Och tillagar du den sjÀlv, dÄ gör du det bÀst sÄhÀr!

julsill, sill, jul

Jag kan klara mig utan all sill pĂ„ julbordet. Men sillröran, den Ă€r lite helig för mig. SĂ„ god pĂ„ buffĂ©n men Ă€ven att ta pĂ„ en hĂ„rd knĂ€ckemacka nĂ€r man Ă€r lite smĂ„hungrig sĂ„dĂ€r! Även detta recept har blivit en Ă„terkommande favorit hos mĂ„nga av er hĂ€r pĂ„ LinnĂ©as Skafferi!

Köttbullar i ugn, julköttbullar

Recepten som finns pÄ julköttbullar Àr vÀl lika mÄnga som det finns kockar. Men sÄ hÀr gör jag. Med havregryn istÀllet för ströbröd och senap i fÀrsen!

Hel lax i ugn med hjortonsÄs mina vÀnner. Det vill jag inte vara utan till jul. Den tillagar jag enkelt i ugnen dagen innan jul. Smidigare Àn sÄ kan det inte bli!

brysselkÄl

Ugnsrostad brysselkÄl. Med honung och flingsalt. Allt toppas sedan med granatÀpplekÀrnor. Grönt Àr skönt, Àven till jul!

julmat, sallad, kÄl

Sallad med grönkÄl och rödkÄl till jul? Ja tack, absolut!

Finns det mat till jul du absolut inte vill vara utan?

1
Kommentera

Hel lax i ugn med hjortronsÄs till jul och nyÄr

Att tillaga hel lax i ugn till jul eller nyÄr. Kanske Àr det en himla bra idé va?
Jag gör alltid en hel laxsida till jul. Det Àr bra mat som rÀcker till mÄnga och passar utmÀrkt att servera pÄ julbordet. Laxen tillagar jag alltid dagen innan, förvarar i kylen över natten och lÄter den sedan bli rumstempererad innan den serveras

Men den passar precis lika bra att laga och servera till nyÄrsafton!

Till den hela laxsidan gör jag alltid en hjortronsÄs. Det söta frÄn hjortronsylten gifter sig sÄ otroligt fint med sÀltan frÄn fisken.

SÄsen har jag under Ären gjort pÄ bÄde naturell yoghurt och crÚme fraßche. Men har insett att den blir godast att göra pÄ det sistnÀmnda. Yoghurten blir lite för syrlig hÀr tycker jag.

NÀr det kommer till julmat Àr jag svag för just olika slags fiskrÀtter. GÀrna varmrökt lax, olika sorters sill eller som hÀr: en hel laxsida i ugn. Jag brukar passa pÄ att köpa fÀrsk lax nÀr den finns pÄ extrapris i mataffÀren och sen lÀgga den i frysen. Perfekt att ta upp och tillaga nÀr man blir mÄnga som ska Àta. Eller tull jul och nyÄr.
Den ugnsbakade laxen Àr dessutom jÀttegod att Àta i mellandagarna- om det blir nÄgot över vill sÀga.

Hel lax i ugn med hjortronsÄs:

1 hel laxsida
1/2 citron
salt
fryst dill

Trimma laxen sÄ den blir jÀmnstor.
LÀgg laxen i en bakplÄtspappersklÀdd ugnsform med skinnsidan ner. Pressa citron över hela laxsidan, strö över salt och fryst dill. Massera in detta i laxen.
Stick i en ugnstermometer i den tjockaste delen av laxen.

Tillaga i 175°C i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen Àr ca 52°C. Tag ut och lÄt svalna helt innan du förvarar den i kylen över natten.

HjortronsÄs:
2 dl crĂšme fraĂźche
2 msk majonnÀs
1 dl hjortronsylt
salt
dill till dekoration

Blanda samman crÚme fraßche, majonnÀs och hjortronsylt. Smaka av med salt. LÄt stÄ svalt, gÀrna över natten innan den serveras.

9
2 kommentarer

Vackra isbitar till drinken

Ibland behöver man inte alls krÄngla till det. Ett par tranbÀr eller lingon i en isform. I med vatten och du har den perfekta starten pÄ en middag.
Ha bara upp de vackra isbitarna i fina glas och slĂ„ pĂ„ valfritt bubbel – vĂ€lkomstdrinken Ă€r klar!

Jag hade en silikonform hemma som formade stjÀrnor. Fint eller hur? Men du kan sÄklart ocksÄ ta helt vanliga fyrkantiga formar. De hÀr stora fyrkantiga formarna blir maffiga och fina att anvÀnda!

LÀgg sedan i isbitarna och fyll pÄ med valfri drink, eller som hÀr BUBBEL!

Ett perfekt sÀtt att starta julminglet, middagen eller festen pÄ tycker jag!

Vackra isbitar till drinken:

isform
tranbÀr/lingon
vatten
rosmarin

StÀll isformen pÄ en bricka. LÀgg i lagom mÀngd tranbÀr/lingon i varje form. HÀll pÄ vatten. Toppa vissa isbitar med lite rosmarin.
Frys in. Ha upp i lufttÀt burk och förvara i frysen.

Gör med fördel olika former av is!

2
Kommentera

Cornflakeschoklad med pepparkaka

Ni vet den dÀr klassiska cornflakeschokladen eller rischokladen man gjort sedan barnsben? Den dÀr man smÀlter choklad och har i cornflakes eller puffat ris och sÄ Àr godiset klart? HÀr har jag gjort en annan variant av den. DÀr cornflakes och puffat ris vÀnds ner i choklad med smak av pepparkaka och sedan klickas ut pÄ runda, fina pepparkakor. Ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen sÄ hÀr i juletid.

Det Àr nÄgra veckor sedan jag gjorde dessa och jag kan sÀga att de hade en rykande ÄtgÄng hÀr hemma. Dekorera dom med lite fint strössel sÄ blir de Ànnu festligare!

SjÀlvklart kan man utveckla konceptet Ät alla hÄll och kanter om man sÄ vill. AnvÀnd vit choklad, apelsinchoklad eller varför inte frukt och mandel?
Toppa med kokos eller mandelspÄn. Ja men ni fattar grejen.

SjÀlv Àr jag svag för chokladen med smak av pepparkaka, sÄ för mig blev det ett givet val.
SjÀlv

Cornflakeschoklad med pepparkaka:

200 g choklad med valfri smaksÀttning
cornflakes
puffat ris
pepparkakor
strössel

SkÀr ner chokladen i mindre bitar och smÀlt i ett vattenbad. Ha upp chokladen i tvÄ skÄlar och ha i cornflakes i den ena och puffat ris i den andra. Rör tills allt tÀcks av choklad.
LÀgg ut pepparkakor pÄ en plÄt och klicka ut en lagom mÀngd chokladsmet pÄ varje pepparkaka. Toppa med vackert strössel.

3
Kommentera

Pepparkaksrutor- kÀrleksmums med smak av pepparkaka

Pepparkaksrutor- kÀrleksmums med smak av pepparkaka. NÀr jag provbakade dessa för nÄgra veckor sedan utbrast min pappa som var hÀr och fikade: Som mjuk pepparkaka, fast godare!
Och med det fick Àven denna kaka ett godkÀnnande av testpanelen.

Pepparkaksrutor, ja det Àr som kÀrleksmums, fast istÀllet för att smaksÀtta med kakao har jag anvÀnt fÀrdig pepparkakskrydda. Ni vet sÄn dÀr som finns pÄ pÄse.
Jag gjorde mina lyxigt höga och maffiga i en lite mindre form som Ă€r ca 20×30 cm. Men vill du göra fler rutor som rĂ€cker till mĂ„nga Ă€r det bara att dubbla receptet och göra i din vanliga lĂ„ngpanna.

HÀr skriver vi 30 november i kalendern och ute Àr vÀrlden vit. SÄ vackert med all snö och man har verkligen kommit i julstÀmning redan.

Jag spritsade lite kristyr pÄ nÄgra pepparkakor och dekorerade med. Det blev vÀldigt fint och uppskattat!
Ett bra tips Àr att baka dessa en dag i förvÀg, ha pÄ glasyr och lÄt den stelna helt pÄ kakan i kylen innan du skÀr upp den i rutor.

Som sagt har jag anvĂ€nt en form som Ă€r ca 20×30 hĂ€r. För en fullstor lĂ„ngpanna till ugnen skulle jag dubbla receptet.

Pepparkaksrutor- kÀrleksmums med smak av pepparkaka:

2 Àgg
2 1/2 dl strösocker
150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk

150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
2 msk grÀdde
ca 5 dl florsocker
kokos

Vispa Àgg och socker vitt och fluffigt. SmÀlt smöret. Blanda i smÀlt smör, kryddor, vetemjöl, bakpulver, vanilj och mjölk. Rör om till en helt slÀt smet. Ha upp i en bakplÄtspappersklÀdd form. GrÀdda i ca 180°C i 30 minuter. Tag ut och lÄt svalna helt.

SmÀlt smöret till glasyren. Ha i pepparkakskrydda, grÀdde och florsocker. Ta lite i taget av florsockret tills du har en lagom tjock glasyr.
Gör massa hÄl i den avsvalnade kakan med en Àtpinne eller liknande (detta Àr för att glasyren ska fÄ möjlighet att trÀnga ner i kakan och göra den Ànnu godare).
Bred ut glasyren och toppa med kokos. LÄt stelna i kylen innan du skÀr den i rutor.


4
1 kommentar